Πώς η τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθά τον εγκέφαλό μας και τη μνήμη μας;

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Πρόσφατες έγκριτες έρευνες Αμερικανικών και Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων αποδεικνύουν ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθά στη διατήρηση της μνήμης των ανθρώπων αλλά και στην εδραίωσή της.

Στην πραγματικότητα, η σωματική δραστηριότητα φαίνεται να εμποδίζει την ατροφία του εγκεφάλου και να καθυστερεί τα σημάδια γήρανσης. Έτσι συμβάλλει στην αύξηση της  σύνδεσης μεταξύ των τμημάτων του εγκεφάλου, που είναι υπεύθυνα για τον σχηματισμό και την αποθήκευση της μνήμης.

Αυτή η ανακάλυψη είναι πολύ σημαντική,  γιατί μέχρι τώρα ξέραμε ότι η σωματική άσκηση συμβάλλει στη διατήρηση της φόρμας του σώματός μας και στην πρόληψη μιας σειράς ασθενειών.

Οπότε τώρα υπάρχει ένας ακόμα πολύ σημαντικός λόγος για να έχουμε μια σωματική δραστηριότητα σχεδόν καθημερινά.

Και για να μην παρεξηγηθούμε δεν εννοούμε ότι πρέπει να ασχολούμαστε με κάποιο ολυμπιακό άθλημα…

Γιατί η κολύμβηση, ο χορός, το περπάτημα, η ποδηλασία, η κηπουρική, διάφορες χειροτεχνίες, το ανέβασμα σκάλας μπορούν να βοηθήσουν καθοριστικά.

Η σωματική άσκηση βοηθά τη μνήμη και τη σκέψη, τόσο με άμεσους όσο και με έμμεσους τρόπους.

Δρα άμεσα στο σώμα διεγείροντας φυσιολογικές αλλαγές όπως μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, μείωση της φλεγμονής.

Επίσης διεγείρει την απελευθέρωση αυξητικών παραγόντων, οι οποίοι είναι χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που επηρεάζουν την υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων, την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο καθώς επίσης την αύξηση και την επιβίωση νέων εγκεφαλικών κυττάρων.

Η σωματική άσκηση μπορεί επίσης έμμεσα να ενισχύσει τη μνήμη και την ορθή σκέψη, αφού βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και συμβάλλει στη μείωση του άγχους και του stress.

Τα συγκεκριμένα προβλήματα συχνά προκαλούν ή συμβάλλουν σε γνωστική εξασθένηση.

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι η σωματική δραστηριότητα βοηθά στη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων στην περιοχή της μνήμης.

Τα μέρη του εγκεφάλου που ελέγχουν τη σκέψη και τη μνήμη, δηλαδή ο προμετωπιαίος φλοιός και ο έσω κροταφικός φλοιός, είναι μεγαλύτερα σε άτομα που ασκούνται από ότι σε άτομα που δεν ασκούνται.

Μετά από μια σωματική άσκηση, ακόμη και σύντομη, επιτυγχάνεται καλύτερη επικοινωνία μεταξύ του ιππόκαμπου, που είναι μια περιοχή του εγκεφάλου σημαντική για την αποθήκευση μνήμης και τη δημιουργία νέων αναμνήσεων και περιοχών του φλοιού του εγκεφάλου, που εμπλέκονται στην επεξεργασία των αναμνήσεων.

Όσο περισσότερη σύνδεση υπάρχει μεταξύ αυτών των περιοχών του εγκεφάλου, τόσο πιο ευεργετικά είναι τα αποτελέσματα.

Τέλος, η τακτική αερόβια άσκηση φαίνεται να αυξάνει το μέγεθος του ιππόκαμπου.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να είναι ευεργετική για την ενίσχυση της μνήμης σας. Ανεξάρτητα από την ηλικία ή το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης, η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει επίσης στη βελτίωση του ύπνου, της υγείας του εγκεφάλου, της ποιότητας ζωής και τη μνήμη μας.

Έχει αποδειχθεί ότι οι ευεργετικές επιδράσεις της σωματικής άσκησης στη μνήμη εμφανίζονται μέσα στα πρώτα λεπτά, ακόμη και όταν ασκούνται ήπιες ή μέτριας έντασης δραστηριότητες όπως είναι το γρήγορο περπάτημα, το κολύμπι, το τένις, ο χορός και οι δουλειές του σπιτιού…

Το Τάι Τσι έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία σε ηλικιωμένους ενήλικες, ιδιαίτερα στον τομέα της εκτελεστικής λειτουργίας, η οποία διαχειρίζεται γνωστικές διεργασίες όπως η σχεδίαση, η ανάπτυξη προσοχής, η μνήμη εργασίας, η επίλυση προβλημάτων, ο λεκτικός συλλογισμός.

Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι το τάι τσι είναι μια πολεμική τέχνη η οποία περιλαμβάνει αργές, συγκεντρωμένες κινήσεις. Ενώ συγχρόνως απαιτεί την εκμάθηση και απομνημόνευση νέων δεξιοτήτων και κινητικών μοτίβων.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !