Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζουμε με ηλεκτρική σκούπα;

Tips

Αν ζούμε στο κέντρο της Αθήνας ή άλλων μεγάλων πόλεων, το σίγουρο είναι ότι η σκόνη και τα καυσαέρια είναι πολλαπλάσια άλλων περιοχών και φωλιάζουν στο σπίτι μας σε χρόνο Dt. Κάποιες φορές η σκόνη είναι ορατή, αλλά πιο συχνά κρύβεται και συσσωρεύεται στα χαλιά, στα πατώματα, κάτω από έπιπλα, στις ντουλάπες ή ακόμα και στην οροφή.

Αποτέλεσμα είναι να μολύνονται οι εσωτερικοί μας χώροι.

Έτσι είναι απαραίτητο να καθαρίζεται το σπίτι με ηλεκτρική σκούπα προσεκτικά, τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Μπορεί να μην φαίνεται η σκόνη κάτω από το κρεβάτι, αλλά επιβαρύνει την ατμόσφαιρα στο υπνοδωμάτιό μας.

Μάλιστα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας « η σκόνη δημιουργεί προβλήματα και είναι επικίνδυνη για την υγεία ».

Η σκόνη μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στην αναπνοή, αλλεργικές αντιδράσεις, τοξικές επιδράσεις ή ακόμα και ρινίτιδα.

Έτσι συνιστάται για να αποφύγετε τέτοιου είδους επιπτώσεις να δίνεται έμφαση στην κουζίνα, την τραπεζαρία και το σαλόνι και να τα «περνάτε» με την ηλεκτρική σκούπα μια ή δύο φορές την εβδομάδα.

Δεν χρειάζεται κάθε φορά να περιμένουμε να κάνουμε γενική καθαριότητα. Συντηρώντας τακτικά το σπίτι μας, ζούμε σε ένα πιο υγιεινό περιβάλλον.

Πόσο συχνά καθαρίζουμε το πάτωμα;

Αφού περάσουμε τα πατώματα με την ηλεκτρική σκούπα αμέσως μετά θα πρέπει να σφουγγαρίσουμε με χλιαρό ή ζεστό νερό. Έτσι θα πρέπει να γίνει ρουτίνα μια φορά την εβδομάδα να σφουγγαρίζονται όλα τα δωμάτια.

Εννοείται ότι όλα τα πατώματα δεν είναι  για σφουγγάρισμα, όπως τα ξύλινα πατώματα ή αυτά που έχουν μοκέτα. Σε αυτά τα πατώματα δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στη λεπτομέρεια και πολλές φορές θα χρειαστεί να περαστούν με την ηλεκτρική δύο φορές.

Έτσι θα αποτρέψουμε να γίνει η μοκέτα ή τα χαλιά φωλιά για τα ακάρεα της σκόνης.

Εννοείται επίσης ότι τουλάχιστον μια φορά το χρόνο θα πρέπει με ειδικό σαμπουάν να περνάμε τις μοκέτες.

Παράλληλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αιθέρια έλαια για να διώξουμε τα μικρόβια, αλλά αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται στα παιδικά δωμάτια και γενικά εκεί που κινούνται τα παιδιά.

Βασικό είναι να συνηθίσει όλη η οικογένεια να βγάζει τα παπούτσια όταν μπαίνει στο σπίτι, γιατί έτσι μεταφέρουμε σκόνη και μικρόβια από το δρόμο.

Μια φορά την εβδομάδα επίσης με ένα πανί καθαρίζουμε τις επιφάνειες των επίπλων ή τα διακοσμητικά.

Αν έχετε παιδιά στο σπίτι θα πρέπει να καθαρίζετε πολύ τακτικά τα χερούλια από τις πόρτες και τα παράθυρα. Πολύ συχνά ξεχνιόμαστε, αλλά μέσω αυτών κυκλοφορούν πολλά μικρόβια.

Πόσο συχνά κάνουμε γενική καθαριότητα;

Στους τοίχους, στις οροφές και στα κουφώματα συσσωρεύεται πολύ σκόνη, που τις περισσότερες φορές δεν φαίνεται.

Το σωστό είναι κάθε δίμηνο να γίνεται συστηματική γενική καθαριότητα και μια φορά το χρόνο να καθαρίζονται με σφουγγάρι οι τοίχοι.

Σημαντικό επίσης είναι ειδικό συνεργείο να καθαρίζει μια φορά το χρόνο τα στρώματα και τους καναπέδες μας.

Έτσι θα έχουμε ένα σπίτι καθαρό και υγιεινό…

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !