Πώς θα γίνεις super γιαγιά;

Tips

Τα χρόνια τρέχουν σαν νερό … και να που έφθασε η στιγμή της ολοκλήρωσης της οικογενειακής ευτυχία σας, αφού τα παιδιά σας χαρίζουν εγγόνια…

Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν τον ερχομό των εγγονών με τον ίδιο τρόπο… Άλλοι χαίρονται πολύ και περιμένουν εναγωνίως τον ερχομό τους και άλλοι ενδόμυχα μελαγχολούν, γιατί νιώθουν ότι μεγαλώνουν και η ζωή τους αλλάζει.

Χαρακτηριστική είναι η πρώτη αντίδραση … «τα εγγόνια μου δεν θα με φωνάζουν γιαγιά, αλλά με το όνομά μου».

Το σημαντικό είναι ότι πρέπει να ενημερωθείτε, να διαβάσετε περισσότερα πράγματα για το ρόλο της γιαγιάς ή του παππού ή ακόμα για την ψυχολογία του παιδιού.

Μπορείτε να επισκεφθείτε και κάποιο ψυχολόγο για να προετοιμαστείτε καλύτερα για το νέο σας ρόλο  ή ακόμα για να αποκτήσετε περισσότερο αυτοπεποίθηση και να διώξετε κάθε μελαγχολική σκέψη.

Τα εγγόνια φέρνουν μια νέα δυναμική στην οικογένεια και σας δίνουν την ευκαιρία να μοιραστείτε πολύτιμες στιγμές… αγάπης, αφοσίωσης αλλά και άγχους ή ανησυχίας.

Ανάμικτα συναισθήματα που θέλουν ιεράρχηση για να είστε δημιουργική και αγαπητή…

Εμείς σας δίνουμε κάποιες συμβουλές πώς θα γίνετε η super γιαγιά.

Ενεργή συμμετοχή

Μια σημαντική συμβουλή είναι να συμμετέχετε ενεργά στη ζωή και στο μεγάλωμα των εγγονών σας. Προσπαθήστε να είστε διαθέσιμη για εκείνα. Χαρίστε τους χρόνο και να ξέρετε η αρχή της σχέσης χτίζεται από τις πρώτες στιγμές της ζωής τους.

Αφιερώστε τους χρόνο…

Προσπαθήστε να τα βλέπετε όσο συχνά μπορείτε… είναι η προτεραιότητά σας, αν θέλετε να αποκτήσετε μια συναρπαστική σχέση μαζί τους…

Φροντίστε να τα  «ακούτε»…

Το μυστικό για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη τους είναι να είστε «το αυτί» που θα ακούσει τις ανησυχίες τους, τα θέλω τους, αλλά και τις σκανταλιές τους. Φροντίστε να είστε ο άνθρωπος που τους ακούει και τους καταλαβαίνει. Δημιουργήστε στο σπίτι σας, ένα δικό τους χώρο, που θα νιώθουν ελεύθερα να εκφραστούν και παράλληλα θα νιώθουν ασφαλείς.

Αυτή η εμπιστοσύνη θα σας ακολουθεί μια ζωή…

Μεταδώστε τις γνώσεις σας

Ο ρόλος σας απαιτεί να μοιραστείτε τις γνώσεις σας, γιατί εσείς φυσιολογικά, εκτός εξαιρέσεων, έχετε περισσότερο χρόνο και υπομονή από τους γονείς τους.

Ακόμα μπορείτε να μαγειρεύετε μαζί τους, είναι ιδιαίτερα διασκεδαστική η συμμετοχή για τα παιδιά. Μην σκεφθείτε την ακαταστασία που δημιουργείτε και μην τα περιορίζεται πολύ, αξίζει…

Πείτε τους παραμύθια ή κάποια τραγουδάκια ή πληροφορίες που τα ενδιαφέρουν.

Είναι δημιουργικό να μοιράζεστε εμπειρίες ή να τους διηγείστε ιστορίες και κατορθώματα του γονιού τους από την παιδική του ηλικία. Θα το βρουν πολύ ενδιαφέρον…

Ενθαρρύνετε την περιέργειά τους και μπορείτε να τους διδάξετε νέες δεξιότητες.

Διασκεδάστε μαζί τους…

Διασκεδάστε όσο περισσότερο μπορείτε με τα εγγόνια σας, οργανώστε παιχνίδια, εξόδους, εκδρομές αλλά και επισκέψεις σε μουσεία, που έχουν προγράμματα ειδικά για παιδιά.

Τα τραπεζώματα, που θα είναι πρωταγωνιστές, θα γράψουν δυνατά στη μνήμη τους, όπως και οι αποδράσεις σκανταλιάρικες και μη…

Ο χρόνος που περνάτε μαζί τους θα είναι ξεχωριστός, όπως και οι αποδράσεις σας … Μπορείτε να καταρτίσετε ένα πρόγραμμα, που θα ακολουθείτε τις ημέρες που είναι διαθέσιμα τα εγγόνια σας και έτσι θα βοηθήσετε και τους γονείς τους.

Οι βόλτες μαζί σας φροντίστε να έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον για να τις θυμούνται …

Έτσι θα δημιουργήσετε μια σχέση που βασίζεται στη χαρά και στο γέλιο και στις όμορφες αναμνήσεις.

Υποστηρίξτε τους

Ότι και να γίνει, εσείς θα πρέπει να είστε ο στυλοβάτης της ζωής των παιδιών σας, αλλά και  των εγγονών σας.

Εσείς πρέπει να τους ενθαρρύνετε, να τους καθοδηγείτε, να τους παρηγορείτε, να τους ακούτε… στα εύκολα και στα δύσκολα, με ιδιαίτερα γλυκό τρόπο, που δεν θα τους καταπιέζει.

Φροντίστε να είστε πάντα παρόντες για τα εγγόνια σας…

Το να αποκτήσετε εγγόνια είναι ευτυχία φροντίστε να απολαύσετε κάθε στιγμή αυτής της νέας κατάστασης, που ήρθε στη ζωή σας.

Να ξέρετε ότι κάθε γιαγιά και παππούς είναι μοναδικοί και πολύ ουσιαστικοί στη ζωή των εγγονών σας. Η παρουσία σας πρέπει να τα ηρεμεί και συνάμα να τα διασκεδάζει. Μπορείτε ακόμα και να τα κακομαθαίνετε, κάποιες φορές χρειάζεται για την ισορροπία τους.

Εσείς πρέπει να είστε το λιμάνι τους, μετά τους γονείς τους…

Φροντίστε με κάθε θυσία να είστε μια δημιουργική βοηθός στο μεγάλωμα των εγγονών σας, θα το εκτιμήσουν πολύ και τα παιδιά σας, αρκεί να μην είστε καταπιεστική και να κρατάτε τις ισορροπίες. Ο πρώτος ρόλος ανήκει στη μαμά και τον μπαμπά τους.

Εσάς ο ρόλος σας είναι επικουρικός αλλά πολύ σημαντικός.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !