Σαλάτα αλμύρα με ντοματίνια και γαύρο μαρινάτο

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Η τέλεια καλοκαιρινή σαλάτα. Μια ζωγραφιά με χρώματα και αρώματα…

Αλμύρα η αλμυρή, είναι ένα χορταράκι της θάλασσας ή των ποταμών που σηματοδοτεί τον ερχομό του καλοκαιριού.

Η αλμύρα φυτρώνει στην άμμο, αλλά καμιά σχέση δεν έχει με το αλμυρίκι, ούτε με το κρίταμο. Είναι πλούσια σε ιώδιο και μεταλλικά στοιχεία και έχει και βιταμίνες C και Ε. Βοηθά στην αποτοξίνωση και είναι διουρητικό.

Με τα ντοματάκια και το γαύρο είναι ένα γευστικό ποίημα.

Χρόνος παρασκευής 12 λεπτά Χρόνος καθαρίσματος 10 λεπτά / Πολύ εύκολη

Σαλάτα αλμύρα με ντοματίνια και γαύρο μαρινάτο

Από την Μαρία Κλήμη, cheffe στο «Το μαγαζάκι που λέγαμε», Ιωάννινα

Υλικά για 4 άτομα

600 γρ. χόρτα αλμύρα

15 ντοματάκια, κομμένα στη μέση

6-8 γαύροι μαρινάτοι

Πάπρικα καπνιστή

Ελαιόλαδο εκλεκτό

Χυμό λεμονιού ή ξύδι

Ανθός αλατιού

1-2 κλωναράκια σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο

Για το πλύσιμο

Ξύδι

Τρόπος παρασκευής

Κόβουμε με μαχαιράκι πρώτα το κάτω μέρος του φυτού καθαρίζοντας το από μέρη που είναι σκληρά ή κίτρινα.

Την πλένουμε με προσοχή με αρκετά νερά και τέλος τη βάζουμε σε λεκάνη με καθαρό νερό και λίγο ξύδι.

Ξεπλένουμε χρησιμοποιώντας το σουρωτήρι.

Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει και μόλις κοχλάσει βάζουμε την αλμύρα να «ζεματιστεί» για 3-5 λεπτά. Δεν προσθέτουμε αλάτι στο νερό γιατί η αλμύρα είναι ήδη αλμυρή.

Σουρώνουμε και απευθείας βάζουμε την αλμύρα σε νερό παγωμένο ή με παγάκια για να διατηρήσει το χρώμα της.

Σε σαλατιέρα βάζουμε την αλμύρα και ρίχνουμε ελαιόλαδο με χυμό λεμονιού ή ξύδι.

Στη μέση βάζουμε τα ντοματάκια που έχουμε βάλει λάδι.

Τέλος πασπαλίζουμε τον μαριναρισμένο τόνο αν θέλουμε με πάπρικα και τα τυλίγουμε σε ρολάκια.

Ολόγυρα στη σαλατιέρα βάζουμε την αλμύρα, στη μέση τα ντοματάκια και από πάνω ρίχνουμε το σχοινόπρασο.

Πάνω στην αλμύρα βάζουμε τους γαύρους.

Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ρόκα και πασατέμπο

Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ξεχειλίζουν κάλιο και αντιοξειδωτικά.   Για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και για...

Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές, μυζήθρα και βινεγκρέτ καρότου και λουίζας

Μια δροσερή σαλάτα που είναι superfood. H βινεγκρέτ καρότου και λουίζας είναι τόσο πρωτότυπη και νόστιμη που αυτή η γευστική δημιουργία απογειώνεται… Αν αφαιρέσουμε το...

Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σαλάτας caprese με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τις πολύχρωμες ντομάτες έτσι για ένα τουίστ στη γεύση. Επιλέγουμε από την αγορά...

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !