Social media και τα complex που δημιουργεί η χρήση φίλτρων

Tips

Tα φίλτρα που χρησιμοποιούνται στον εικονικό κόσμο των social media, μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην ψυχολογική σφαίρα κυρίως των εφήβων, χωρίς να αποκλείονται και οι μεγαλύτερες ηλικίες.

Παρατηρώντας τα όμορφα και λαμπερά πρόσωπα των άλλων, έτσι όπως εμφανίζονται, αποτελούν την αιτία να κλονιστεί η εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, αμφισβητούν την «εικόνα» τους, ανησυχούν έντονα για το σήμερα και το αύριο, για την εξωτερική τους εμφάνιση.

Ξεχνούν εντελώς ότι οι εικόνες που προβάλλονται καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα και είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν νέα πρότυπα ομορφιάς, που απέχουν από αυτά της υγείας και της ευζωίας.

Πρόσφατες ιατρικές έρευνες κατέληξαν σε συμπεράσματα που δεν είναι καθόλου θετικά. Λόγω της χρήσης νέων προτύπων ομορφιάς που προβάλλονται από τα social media με τη χρήση φίλτρων, έφηβοι προστρέχουν σε πλαστικούς χειρουργούς ζητώντας αισθητικές επεμβάσεις, παρά το νεαρό της ηλικίας τους και παρόλο που πολλοί χρήστες βρίσκονται στην εφηβική ή μετεφηβική ηλικία.

Διαταραχή Σωματικής Δυσμορφίας

Όταν το άτομο είτε είναι χρήστης ή ακόλουθος έχει μια αρνητική αντίληψη ή εσφαλμένη για τη φυσική του εμφάνιση, αφού τα φίλτρα δημιουργούν πρόσωπα και σώματα, που δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα, τότε είναι εύκολο να δημιουργηθεί ψυχολογική διαταραχή.

Ο ιατρικός όρος είναι «Διαταραχή Σωματικής Δυσμορφίας» (ΔΣΔ) ή αλλιώς «Σύνδρομο του Καθρέφτη». Στη διαταραχή αυτή το άτομο σκέφτεται ότι το σώμα του έχει σοβαρές ατέλειες, που άλλες φορές είναι στη φαντασία του ή είναι πραγματικές, αλλά εντελώς ασήμαντες. Στις περιπτώσεις αυτές τυπικά ένα άτομο επικεντρώνεται στο πρόσωπο του, στο κεφάλι ή στο σώμα του. Η διαταραχή αυτή σχετίζεται με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, το κόμπλεξ κατωτερότητας και τη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Μάλιστα τα πρώτα σημάδια της διαταραχής εμφανίζονται στην εφηβεία, ηλικία που οι χρήστες των social media είναι top και μειώνεται μετά την ηλικία των 44 ετών. Η διαταραχή αυτή εμφανίζεται στο 8% του πληθυσμού, ενώ παλαιότερα μόλις άγγιζε το 2%.

Έτσι το να εκτίθεστε πολύ συχνά στις «εξιδανικευμένες» εικόνες των φίλτρων των social media, προκαλεί μια πολύ πιο «βίαιη επιστροφή» στην πραγματικότητα.

Τα άτομα με σωματική δυσμορφία μπορεί να έχουν εμμονή με τα ελαττώματα που εκείνοι αντιλαμβάνονται, ότι έχουν.

Έχετε αλήθεια σκεφθεί και εσείς οι ίδιοι που χρησιμοποιείται φίλτρα, ωραιοποιώντας την εικόνα σας και προβάλλοντας τα, υπάρχει κίνδυνος και για την δική σας ψυχική ισορροπία.

Καλύτερα να είστε εσείς οι πρώτοι που θα σταματήσετε τη χρήση αυτών των φίλτρων…

Εμείς θα σας οδηγήσουμε να αντιληφθείτε τα complex που δημιουργούνται… εκτός από τις ψυχολογικές διαταραχές που αναφέραμε.

Έλλειψη αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης

 Η χρήση φίλτρων οδηγεί σε μια συνεχή σύγκριση με τους άλλους. Με γνώμονα την ομορφιά ή τη λαμπερή ζωή που κάνουν οι άλλοι και ενώ οι ακόλουθοι στερούνται… αλλά στην πραγματικότητα αυτό ισχύει και για τους ίδιους τους χρήστες.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάτε όμως ότι τα φίλτρα ομορφιάς και επεξεργασίας της εικόνας δημιουργούν μη ρεαλιστικά πρότυπα ομορφιάς και lifestyle… Γιατί αλλοιώνουν όχι μόνον την εμφάνιση των χρηστών, αλλά και το περιβάλλον που ζουν.

Έτσι ακόμα και για τους ίδιους του χρήστες και όχι μόνον τους ακολούθους όταν συγκρίνουν την πραγματική τους εμφάνιση με αυτή των φιλτραρισμένων εικόνων οδηγούνται σε μείωση της αυτοεκτίμησης αλλά και απώλεια της αυτοπεποίθησης. Με δύο λόγια χάνουν τον έλεγχο …

Ακόμα τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ολέθρια και σε περιπτώσεις που αισθάνονται ανεπαρκείς με τη δική τους σωματική διάπλαση. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που νεαρά άτομα οδηγούνται σε anorexia nervosa ή άλλες διατροφικές διαταραχές…

Τελικά αποδεικνύεται ότι τα φίλτρα οδηγούν σε μια αρνητική κοινωνική σύγκριση με αποτελέσματα επιβαρυντικά για την προσωπικότητά τους.

Η χρήση φίλτρων επιδρά στη συμπεριφορά μας

Έχετε ποτέ σκεφθεί πόσο εύκολο είναι με τη χρήση φίλτρων ενώ καθόμαστε σε μια πολυθρόνα στο δωμάτιό μας, να προβάλουμε τον εαυτό μας ότι βρισκόμαστε σε ένα τροπικό παράδεισο ή ότι οδηγούμε ένα supercar…

Τα διαθέσιμα φίλτρα των social media, που συνεχώς αναβαθμίζονται, μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινότητα και τη συμπεριφορά των χρηστών, αφού ενθαρρύνονται να μοιράζονται μόνον τις λαμπερές στιγμές της ζωής τους και κάποιες εντελώς «εικονικές», ανύπαρκτες στην πραγματικότητα. Εμφανίζονται οι χρήστες λες και όλος ο κόσμος τους είναι διακοπές, πολυτέλεια, επιτυχίες και έρωτας…

Η πραγματικότητα της καθημερινότητας έχει πολύ περισσότερες δύσκολες στιγμές, ακόμα και στενάχωρες. Αλλοίμονο αν ζούσαμε όλοι σε ένα ροζ συννεφάκι, χωρίς προβλήματα …

Η διαδικτυακή αυτή εικονική πραγματικότητα, οδηγεί σε μια συνεχή σύγκριση και κοινωνική πίεση αποδοχής μη πραγματικών πρότυπων lifestyle και τάσεων, δημιουργώντας προσδοκίες που πολύ απέχουν από την καθημερινότητά. Ας μην ξεχνάμε ότι στην πραγματικότητα η ζωή μας θέλει αγώνα για να κερδίσουμε γνώση, αυτοπεποίθηση, ηρεμία, αποκτήματα και την εκτίμηση των ανθρώπων, που μας περιβάλλουν…

Ξεχνώντας την μη αληθή εικονική πραγματικότητα, χρήστες και ακόλουθοι παρασύρονται και θεωρούν τους εαυτούς τους ανεπαρκείς, με αποτέλεσμα να κλονίζεται η εμπιστοσύνη στον εαυτό τους,  γιατί αδυνατούν να απολαύσουν αυτή τη ζωή που προβάλουν ακόμα και οι ίδιοι….

Ας είμαστε λοιπόν φειδωλοί στη χρήση των φίλτρων και αυτά να περιορίζονται στην ενδυνάμωση ή την λάμψη μόνον των χρωμάτων των φωτογραφιών μας…

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !