Στόχοι για να είναι το 2023 … η χρονιά μας

Tips

Οι πρώτες ημέρες της νέας χρονιάς κατακλύζονται από ώρες   περισυλλογής, σχεδιασμού και προσδιορισμού νέων στόχων… καθώς και αξιολόγηση των περσινών. Η επαναξιολόγηση ίσως είναι απαραίτητη λόγω ειδικών συνθηκών και πάλι από την αρχή…

Προσωπικά μετά από ανάλυση και αξιολόγηση των «θέλω» μου αποφάσισα κάποιες αλλαγές, για να είναι το 2023 super. Η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα να τις μοιραστώ μαζί σας.

Σκεφτόμαστε λοιπόν πάντα θετικά και προχωρούμε. Βάζουμε ίσως πιο υψηλούς στόχους και στην προσπάθεια να τους πετύχουμε, σίγουρα ανεβαίνουμε κλίμακα. Ας μην είμαστε μίζεροι… μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα από όσα νομίζουμε.

Φροντίζουμε τον εαυτό μας

Προτεραιότητα, λόγω των δύσκολων διεθνών συνθηκών, είναι να  φροντίσουμε όσο μπορούμε περισσότερο τον εαυτό μας και τους  ανθρώπους μας. Βλέπουμε θετικά τις όποιες καταστάσεις και αποβάλουμε τον φόβο, που είναι πάντα κακός σύμβουλος. Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τα όποια εμπόδια αναζητώντας εποικοδομητικές λύσεις. Διερευνούμε τις όποιες ευκαιρίες «γεννούν» οι δυσκολίες, που συναντάμε. Άλλωστε όπως έλεγε και ο Κονφούκιος «όλα για κάποιο λόγο γίνονται… προσπαθήστε να τον ανακαλύψετε». Ίσως οι δυσκολίες εμφανίζονται για να γίνουμε καλύτεροι ή πιο δυνατοί… Προχωρούμε μπροστά με τόλμη.

Μην είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας

Δεν πρέπει να μας αποθαρρύνουν τα «πρέπει» και τα «γιατί» που υπαγορεύει συνεχώς η κοινωνία μας, για την τελειότητα και την αριστεία… Δεν μπορούμε να κρατάμε πολλά καρπούζια κάτω από τις μασχάλες μας, όπως έλεγαν οι γιαγιάδες μας. Το σίγουρο είναι ότι δεν είμαστε υπεράνθρωποι και δεν μπορούμε να βρισκόμαστε πάντα στην κορυφή… γιατί το περιβάλλον εκεί είναι μοναχικό, όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο Γκάντι.  Η εμπειρία με δίδαξε ότι μόλις σταματήσουμε να κυνηγάμε εμμονικά την τελειότητα … τότε, ως δια μαγείας, οι καταστάσεις γίνονται πιο εύκολες και οι ευκαιρίες εμφανίζονται πιο συχνά … για κάποιον ανεξήγητο λόγο.

Σημασία έχει να νιώθουμε όμορφα και προπαντός ήρεμα. Ας χαρούμε τη ζωή μας, ο χρόνος που περνά δεν ξαναγυρνά…

Ας μην αναμοχλεύουμε συνεχώς κάποια λάθη του παρελθόντος, δεν ωφελεί πιστέψτε με. Ας ζήσουμε το παρόν και ας σχεδιάσουμε το μέλλον με την εμπειρία του χθες… Έτσι βελτιωνόμαστε σαν προσωπικότητες και μπορούμε να απολαύσουμε τα δώρα της ζωής.

 Ας είμαστε πιο επιεικείς με τον εαυτό μας

Πάντα αναλογίζομαι τα λόγια του Deepak Chopra «Μια διαδρομή 10 χιλιομέτρων ξεκινά με ένα βήμα, αυτό το βήμα θα δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα για την ανάδειξη, της καλύτερης εκδοχής του εαυτού μας»

Συγκεκριμένοι και εφικτοί στόχοι

Οι στόχοι που θα θέσουμε για την νέα χρονιά θα πρέπει να είναι συγκεκριμένοι. Στόχος δεν είναι «θα ήθελα να πετύχω επαγγελματικά»… αυτό είναι απροσδιόριστο. Στόχος είναι να προσδιορίσουμε τα βήματα που χρειάζονται, για να το πετύχουμε. Μπορείτε να θέσετε και επιμέρους στόχους, αν νομίζετε ότι η εκπλήρωση κοντινών στόχων, μπορεί να σας ενδυναμώσει. Γίνετε περισσότερο ρεαλιστές. Αν δεν πετύχετε τον στόχο σας, μην αφήνετε την προσπάθεια στη μέση, θα πρέπει να μάθουμε να είμαστε ευπροσάρμοστοι. Είναι πλεονέκτημα.

Επιμόρφωση και καλλιέργεια

Χαρίστε χρόνο στον εαυτό σας για επιμόρφωση και καλλιέργεια. Θα βοηθηθείτε αν παρακολουθήσετε κάποια σεμινάρια αυτοβελτίωσης ή επικοινωνίας ή ψυχολογίας ή ακόμα κάτι που πάντα θέλατε να ασχοληθείτε και όλο το αναβάλατε.

Διαβάστε βιβλία, ειδικά πριν κοιμηθείτε, γιατί προάγουν τον ύπνο και μειώνουν το άγχος.

Πηγαίνετε θέατρο ή κινηματογράφο. Δείτε κάποιες εκθέσεις εικαστικών, παρακολουθείστε κάποιες εκδηλώσεις, οι περισσότερες άλλωστε είναι δωρεάν.

Feng Sui

Στο σπίτι οι περισσότεροι περνάμε αρκετές ώρες, ειδικά με την έλευση της τηλεργασίας. Πρέπει να φροντίσουμε για την ευεξία μας και να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ευχάριστο, που αποπνέει ηρεμία. Μελετώντας τις αρχές του Feng Sui θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε και μόνοι μας το επιθυμητό περιβάλλον. Τακτοποιούμε τη βιβλιοθήκη, τις ντουλάπες μας και χαρίζουμε ή πουλάμε ή πετάμε οτιδήποτε περιττό.

Αποτοξινωθείτε από το smartphone σας

Η αλήθεια είναι ότι τα αποτελέσματα της έρευνας του πανεπιστημίου του Harvard με ξάφνιασαν. Υπολογίζεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν 650 ώρες το χρόνο στο κινητό. Σχεδόν 1 μήνα το χρόνο, ενώ οι δημοσιογράφοι και στελέχη του marketing σχεδόν το διπλάσιο. Οι ψυχολόγοι πάντως συμβουλεύουν «ψηφιακή αποτοξίνωση από καιρό σε καιρό γιατί, η πραγματική ζωή είναι πολύ πιο ευχάριστη από την εικονική»

Πάντως το βράδυ, την ώρα που κοιμόμαστε πρέπει να παραμένει κλειστό.

Ταξιδεύουμε και αφιερώνουμε χρόνο σε φίλους

Προσπαθούμε να ταξιδεύουμε όσο πιο συχνά μπορούμε. Οι αποδράσεις μας μπορεί να είναι κοντινές ή λίγο πιο μακρινές. Μονοήμερες ή πολυήμερες. Τα ταξίδια μας γεμίζουν εμπειρίες, χρώματα, γεύσεις, γνώσεις και κυρίως η αλλαγή περιβάλλοντος βοηθά τη ψυχολογία μας.  Οι ευχάριστες αναμνήσεις που δημιουργούνται απαλύνουν τις στενόχωρες καταστάσεις, τις αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα.

Με τους φίλους περνάμε πάντα όμορφα… έτσι προσπαθούμε να βρισκόμαστε με αγαπημένα και θετικά άτομα όσο πιο συχνά μπορούμε, ενώ διώχνουμε από κοντά μας τους τοξικούς ανθρώπους. Διοργανώνουμε για τους φίλους βραδιές στο σπίτι με φαγητό ή κανονίζουμε εξόδους.

Στόχος μας είναι να περνάμε όμορφα και προπαντός ήρεμα.

Σκεφτόμαστε και πράττουμε οικολογικά

Μην σκεφθείτε το κοινότυπο «εγώ θα σώσω τον πλανήτη»… Και όμως ο καθένας μας μπορεί και έχει υποχρέωση να σκέφτεται οικολογικά. Δεν πετάμε φαγητό, αλλά βρίσκουμε τρόπους να το ανακυκλώνουμε, διαχωρίζουμε τα απορρίμματα, δεν σπαταλάμε νερό ή ρεύμα και δίνουμε «χώρο» στα ζώα. Συμμετέχουμε σε κινήσεις οικολογικές και ενημερωνόμαστε. Επιλέγουμε προϊόντα και υπηρεσίες εταιριών που σέβονται το περιβάλλον.

Προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε μέσα μαζικής μεταφοράς αρκετά συχνά, το μετρό προσφέρεται.

Υιοθετώντας λοιπόν κάποιους από αυτούς τους στόχους και τις ιδέες, σίγουρα η νέα χρονιά θα είναι super.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Προηγούμενο άρθροΠράσινη Σαλάτα με ανθότυρο
Επόμενο άρθροΨάρι φέτα στο γκριλ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !