Γιατί τα κουνούπια τσιμπούν συνήθως εμένα;

Tips

Oρισμένοι άνθρωποι δρουν σαν εντομοαπωθητικά για την παρέα τους … Ένας από αυτούς και εγώ και χρόνια τώρα προσπαθώ να βρω μια εξήγηση. Ο λόγος είναι ότι συνήθως τσιμπούν συγκεκριμένα άτομα, οπότε χορταίνουν και δεν έχουν ανάγκη το αίμα των άλλων… Ακούγεται αστείο, αλλά αν το σκεφθείτε θα βρείτε κάποιον, που παραπονείται ότι όλα τα κουνούπια σε εκείνον βρίσκονται…

Η αλήθεια είναι ότι όλα τα δέρματα δεν προσελκύουν τα κουνούπια με την ίδια συχνότητα. Πρόσφατη σχετικά έρευνα, που έγινε στις ΗΠΑ, από το αμερικανικό ινστιτούτο Smithsonian έδειξε αποτελέσματα που με εξέπληξαν…

Όλες οι ομάδες αίματος δεν είναι προτιμητέες από τα κουνούπια. Οι επιστήμονες κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν τα κριτήρια του τρόπου, που επιλέγουν τα κουνούπια το «θύμα» τους.

Έτσι συνδυάζοντας τα αποτελέσματα διαφόρων μελετών φαίνεται ότι τα άτομα με τις ομάδες αίματος Α και Ο είναι εκείνα, που κυρίως προτιμούν τα κουνούπια.

Ένα το κρατούμενο … γιατί όντως η ομάδα αίματός μου είναι Ο… άρα έχει ενδιαφέρον. Τα κουνούπια, είναι ικανά να αισθανθούν το χημικό σήμα που απελευθερώνεται από αυτούς τους ανθρώπους, και έλκονταν περισσότερο από αυτούς.

Οι μελετητές μας πληροφορούν επίσης ότι τα χρώματα των ρούχων μας είναι ερεθιστικά για τα κουνούπια… Αποφεύγετε λοιπόν τα κόκκινα χρώματα, που εντοπίζονται εύκολα από τα κουνούπια και προτιμάτε τα λευκά, που αφήνουν τα κουνούπια αδιάφορα.

Δεύτερο λάθος μου φοράω συνήθως κόκκινα και μπλε και ποτέ λευκά … μάλλον πρέπει να αλλάξω την γκαρνταρόμπα μου.

Επίσης η μπύρα φαίνεται ότι ευνοεί την έλξη των κουνουπιών … οπότε καλό θα είναι να την αποφεύγετε ειδικά το βράδυ, που κάνουν τις επιδρομές τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη η μπιτάτη μουσική εμποδίζει τα κουνούπια να μας τσιμπήσουν….

Τα παιδιά φαίνεται είναι ότι δέχονται λιγότερες επιθέσεις κουνουπιών από τους ενήλικες. Ο λόγος είναι ότι εκπνέουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από τους γονείς τους.

Η εκπνοή μεγαλύτερης ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα επίσης «καλεί» τα κουνούπια. Δεν είναι τυχαίο που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι περισσότερες γυναίκες παραπονούνται για τα τσιμπήματα κουνουπιών. Ο λόγος είναι προφανώς επειδή εκπνέουν μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου.

Η θερμοκρασία του σώματος είναι επίσης ένα σημαντικό κριτήριο επιλογής. Τα κουνούπια προτιμούν δέρματα με υψηλότερη θερμοκρασία γιατί κινούνται πιο εύκολα… δεν διευκρινίζει η μελέτη το λόγο. Πάντως μόλις ολοκληρώνετε την όποια αθλητική σας δραστηριότητα, καλύτερα είναι να βάλετε λίγο αιθέριο έλαιο λεμονόχορτου ή ένα αντικουνουπικό γιατί δεν θα σας αφήσουν σε ησυχία τα κουνουπάκια…

Πάντως από την προσωπική μου εμπειρία και άλλων φίλων η μελέτη δίνει απάντηση στα ερωτήματά μου. Τώρα που ξέρω θα προσπαθήσω να ανατρέψω την κατάσταση… μήπως και σωθώ.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !