Τα μυστικά της προετοιμασίας για μία εγκυμοσύνη 

Tips

Αν η επιθυμία και ο στόχος σας είναι μια εγκυμοσύνη με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, τις λιγότερες επιπλοκές και ένα υγιές μωρό χρειάζεται μια σωστή προετοιμασία.

Δυστυχώς οι περισσότερες γυναίκες το αγνοούν γιατί δεν έχουν την κατάλληλη ενημέρωση.

Eίναι πολύ σημαντικό να λάβετε υπόψη σας τους παράγοντες που συμβάλλουν στην υπογονιμότητα, όπως επίσης και τους παράγοντες ώστε η εγκυμοσύνη σας να είναι χωρίς προβλήματα. Εννοείται ότι πρέπει να ακολουθείτε κατά γράμμα τις συστάσεις των ιατρών που σας παρακολουθούν. Δεν πρόκειται μόνον για τον γυναικολόγο σας αλλά και γιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

Τι θα πρέπει να προσέξετε; 

Το πεπτικό σύστημα και τα έντερα είναι η βάση της καλής υγείας, που είναι απαραίτητη για μία επερχόμενη εγκυμοσύνη.

Μια θεραπεία με προβιοτικά και μία ισορροπημένη διατροφή είναι αρκετές συνήθως. Όμως σε άλλες περιπτώσεις θα πρέπει να γίνουν ειδικές εξετάσεις ώστε να διερευνηθεί αν υπάρχουν κάποιες κρυφές τροφικές δυσανεξίες. Οι πιο γνωστές είναι η δυσανεξία στη γλουτένη και στη γλυκόζη, που μπορούν να παίξουν ρόλο και στη στειρότητα. Ακόμα είναι πολύ σημαντικό να ελεγχθεί η λειτουργία του ήπατος, της χολής και του ουροποιητικού συστήματος.

Σημαντικό επίσης είναι να ελέγχθεί η πηγή τυχόν διατροφικών διαταραχών, όπως βουλιμία ή ανορεξία.

Το άγχος επίσης έχει αρνητική επίδραση στην αναπαραγωγική δυνατότητα. Τα υπογόνιμα ζευγάρια συνήθως αγχώνονται περισσότερο. Το stress πρέπει να περιοριστεί, αν όχι να νικηθεί.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το επιτύχουμε. Σίγουρα η γιόγκα, οι περιπάτοι στη φύση, τα ταξίδια, η άθληση βοηθούν. Ίσως η συμβολή ψυχολόγου είναι καθοριστική στην διαχείριση του άγχους.

Το άγχος δημιουργεί διαταραχή στις σεξουαλικές σχέσεις, στις διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις με το οικογενειακό περιβάλλον, που συχνά πιέζει για την απόκτηση παιδιού.

Ο εθισμός στο κάπνισμα και στο αλκοόλ είναι τοξικοί παράγοντες, που βρίσκονται σε πολλά υπογόνιμα ζευγάρια και αποτελούν πιθανές αιτίες στειρότητας.

Πρόσφατη μελέτη, που έγινε στις ΗΠΑ σε περισσότερες από 20.000 γυναίκες, απέδειξε ότι όσο πιο φανατική καπνίστρια είναι μια γυναίκα, τόσο οι πιθανότητες να μείνει έγκυος είναι λιγότερες. Υπολογίζεται ότι χρειάζεται 34% μεγαλύτερη προσπάθεια για πιθανή εγκυμοσύνη.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κάπνισμα επηρεάζει το βάρος του εμβρύου. Ακόμα ο καπνός αυξάνει τις αποβολές, αλλά και τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Το παιδί μπορεί να γίνει εξαρτημένο από τη νικοτίνη, σε κάποια ηλικία. Το κάπνισμα επίσης μειώνει την γονιμότητα αλλά και την ποιότητα του σπέρματος.

Η επίσκεψη στον ενδοκρινολόγο και οι εξετάσεις θυρεοειδικών ορμονών είναι απαραίτητες, πριν την εγκυμοσύνη.

Η παχυσαρκία είναι από τους σημαντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην υπογονιμότητα. Το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς μπορεί να αποτελέσει παράγοντα σημαντικών προβλημάτων, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι εξετάσεις μέτρησης σακχαρου και  γλυκοζολιωμένης αιμοσφαιρίνης είναι απαραίτητες, γιατί ο προκλινικός διαβήτης εμφανίζεται όλο και πιο συχνά κατά την εγκυμοσύνη.

Η επίσκεψη στο γυναικολόγο, οι εξετάσεις για τυχόν κύστεις ή  πολυκυστικές ωοθήκες ή ακόμα και λοιμώξεις είναι απαραίτητες. Επίσης θα πρέπει να γίνουν εξετάσεις για αυτοάνοσα νοσήματα.

Επίσης είναι απαραίτητη μια επίσκεψη στον οδοντίατρο και θα πρέπει να φροντίστε να ολοκληρώσετε τυχόν θεραπείες πριν την εγκυμοσύνη.

Θα πρέπει να επιλέξετε ένα καθαρό περιβάλλον για να ζείτε και να αποφεύγετε την έκθεσή σας σε τοξικά προϊόντα αλλά και σχέσεις…

Για τη διατροφή σας επιλέγετε βιολογικά προϊόντα, πολλά φρούτα, λαχανικά και ψάρια. Προσπαθείτε να βρίσκεστε όσο πιο συχνά μπορείτε στη φύση και να ζείτε όσο πιο ήρεμα μπορείτε.

Προτιμάτε γυάλινες από τις πλαστικές συσκευασίες. Χρησιμοποιείτε προϊόντα οικιακής χρήσης, καλλυντικά, αποσμητικά σώματος και οδοντόκρεμες χωρίς τρικλοσάνη.

Περιορίζετε κάθε φαρμακευτική αγωγή και αν είναι απαραίτητη θα χορηγείται μόνο μετά από σύσταση του ιατρού σας.

Πότε θα πρέπει να απευθυνθούν τα υπογόνιμα ζευγάρια στον γιατρό;

Θυμηθείτε ότι κατά μέσον όρο χρειάζονται έξι μήνες για να μείνει μια γυναίκα έγκυος.  Συμβουλευτείτε το γιατρό σας μετά από 2 χρόνια ανεπιτυχών προσπαθειών, αν είστε κάτω των 30 ετών και μετά από 1 χρόνο αν είστε μεγαλύτερη. Η πιο γόνιμη ηλικία για μια γυναίκα είναι από 20 μέχρι 25 ετών.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !