Ταραμοσαλάτα της Εύβοιας

Tips

Η ταραμοσαλάτα που τόσο αγαπάμε είναι μια αλοιφή από αυγά μπακαλιάρου, χυμό και ξύσμα λεμονιού, ξερό ψωμί κατά προτίμηση καλαμποκίσιο που την κάνει «πιο γλυκιά» και αρκετό λάδι. Το ηλιέλαιο μαζί με λίγο σησαμέλαιο χαρίζει φίνα γεύση…

Κάποιοι φτιάχνουν την ταραμοσαλάτα με πουρέ πατάτας και άλλοι όπως στους Ωρεούς της Εύβοιας, την προτιμούν αυθεντική με ξερό ψωμί, λίγο κρεμμύδι και χυμό λεμονιού. Ο ταραμάς έχει ευχάριστο χαρακτηριστικό άρωμα,  πικάντικη γεύση και την αψάδα του αλατιού.

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά / Πολύ εύκολο

Ταραμοσαλάτα της Εύβοιας

Από την ψαροταβέρνα «Στα καλά καθούμενα» Ωρεοί Εύβοιας

Υλικά για 4 άτομα

180 γρ. λευκό ταραμά

140 γρ. ξερό ψωμί καλαμποκιού με την κόρα

50 γρ. ξερό κρεμμύδι τριμμένο και στημένο

1 λίτρο ηλιέλαιο και 5 κουταλιές σησαμέλαιο

60 ml χυμό λεμονιού

Ξύσμα από μισό λεμόνι ακέρωτο

Τρόπος παρασκευής

Σε ένα μπολ με νερό μουσκεύουμε το ψωμί μας.

Το στραγγίζουμε καλά με τα χέρια για να φύγει όλο το νερό.

Στον ταραμά δεν πρέπει να προσθέσουμε αλάτι.

Στο μπλέντερ χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά για 5 λεπτά, εκτός από το ηλιέλαιο.

Ο ταραμάς πρέπει να γίνει σαν μους.

Μεταφέρουμε το μίγμα σε μπολ και προσθέτουμε το ηλιέλαιο και το σησαμέλαιο αργά αργά χτυπώντας με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Η ταραμοσαλάτα είναι έτοιμη μόλις αποκτήσει βελούδινη υφή, που θυμάμαι ακόμα…

Μικρά μυστικά

Μπορούμε αν θέλουμε να βάλουμε ψιλοκομμένο δυόσμο ή σχοινόπρασο ή θυμάρι ή ακόμα και μπούκοβο όπως κάνουν στην Βόρεια Ελλάδα.

Δίπλα στον ταραμά σερβίρουμε ελίτσες μαύρες ή πράσινες για «ήρωες».

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !