Ταρτάρ παντζαριού με πράσινο μήλο, μάνγκο και μαγιονέζα σουσάμι

Tips

Μια γευστική δημιουργία υψηλής διατροφικής αξίας, που θα  ενθουσιάσει τους vegan και vegetarian, αλλά και όσους έχουν υιοθετήσει μια αρμονική και ισορροπημένη διατροφή. Περιλαμβάνεται στο επιτυχημένο βιβλίο της φίλης Μαργαρίτας Ικαρίου «Πυθαγόρειος διατροφή» που αξίζει να μελετήσετε.

Η συνταγή μας είναι πλούσια σε Βιταμίνη C, Φολικό οξύ, Φυτικές ίνες και Μαγγάνιο, ενώ είναι χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερίνη. Το Φολικό οξύ δεν παράγεται στο σώμα μας αλλά το προσλαμβάνουμε μόνο μέσω της τροφής. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στον ανθρώπινο οργανισμό, ειδικότερα κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Χρόνος παρασκευής 15 λεπτά / Πολύ εύκολο

Ταρτάρ παντζαριού με πράσινο μήλο, μάνγκο και μαγιονέζα σουσάμι

από τον Βαγγέλη Μπιλιμπά, executive chef restaurant Afrodite Garden, Πυθαγόρειο Σάμου

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. βρασμένα  παντζάρια

1 αγγούρι

60 γρ. κάπαρη

1 πράσινο μήλο

1 μικρό μάνγκο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

Χυμός από 1 λεμόνι και το ξύσμα του

Φύλλα κόλιανδρου

10 γρ. φρέσκο τζίντζερ, πολτοποιημένο

Πιπέρι καγιέν

Αλάτι

Για το φινίρισμα

Μαγιονέζα vegan

Μαυροσούσαμο

Πράσινα φύλλα

Τρόπος Παρασκευής

Κόβουμε το παντζάρι και το αγγούρι σε μικρούς κύβους.

Τρίβουμε το μήλο στον χοντρό τρίφτη.

Το προσθέτουμε στο παντζάρι, μαζί με την κάπαρη.

Καθαρίζουμε το μάνγκο και το βάζουμε στο μπλέντερ μαζί με το κρεμμύδι, το χυμό λεμονιού, το ξύσμα, τον κόλιανδρο, το τζίντζερ και το πιπέρι καγιέν και χτυπάμε σε μια κρέμα.

Προσθέτουμε στο παντζάρι και αλατίζουμε ελαφρά.

Σερβίρουμε με μαγιονέζα vegan και πασπαλίζουμε με μαυροσούσαμο. Προαιρετικά διακοσμούμε με φύλλα.

Αν θέλουμε τα βάζουμε σε φόρμα-τσέρκι και τα αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο. Ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.

Διατροφικά στοιχεία και αναλύσεις του M.Med.Sc. κλινικού διαιτολόγου-διατροφολόγου Παναγιώτη Βαραγιάννη

Θερμίδες 215 kcal/μερίδα
Υδατάνθρακες 37 gr 12%
Πρωτεΐνη  6 gr 11%
Λίπος 7 gr 11%
Χοληστερίνη 1.7 mg 1%
Κορεσμένα λιπ. οξ 1.1 gr 6%
Νάτριο  669 mg 28%
Φυτικές ίνες 8 gr 30%
Βιταμίνη C  29 mcg 48%
Φολικό οξύ 140  mcg 34%
Μαγγάνιο 1.5 mcg  76%

*Τα ποσοστά είναι σύμφωνα με με τις US συνιστώμενες ημερήσιες συστάσεις για ενήλικες. ΠΗΓΗ: nutritiondata.com

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !