Μια απίθανη γευστική δημιουργία που γίνεται πολύ εύκολα και γρήγορα. Είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό ορεκτικό. Τα μανιτάρια είναι βόμβες βιταμινών και αντιοξειδωτικών, οπότε πρέπει να τα εντάξουμε στη διατροφή μας όσο πιο συχνά μπορούμε. Eίναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας, μας ομορφαίνουν και ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το είδος μανιταριού αγαπάμε καλλιεργημένα ή άγρια ή αποξηραμένα.
Στην τηγανιά μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κονιάκ, με ούζο, με τσίπουρο ή κρασί ακόμα και μαυροδάφνη, για μια πιο ξεχωριστή πινελιά.
Χρόνος Παρασκευής 20 λεπτά / Πολύ εύκολο
Τηγανιά μανιταριών με κονιάκ
Από την Νανά Γκαμπούρα, cheffe «Στην κουζίνα της μαμάς Άννας», Σέρβια Κοζάνης
Υλικά για 4 άτομα
500 γρ. μανιτάρια λευκά ή πλερώτους, κομμένα στα 4
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φετούλες
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
1 κ.σ. θυμάρι
1 κ.σ. δεντρολίβανο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
30 ml. κονιάκ
50 ml. ξίδι δυνατό
1 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο
50 ml. νερό
1 κ.σ. ρίγανη
1 κ.σ. μουστάρδα απαλή Dijon
Tρόπος παρασκευής
Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να κάψει πολύ καλά.
Ρίχνουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μανιτάρια, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι, και σοτάρουμε για 5-10 λεπτά να πάρουν ωραίο χρώμα και να μειωθούν σε όγκο τα μανιτάρια.
Σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Τότε προσθέτουμε το ξύδι, το νερό, το μέλι, τη ρίγανη και τη μουστάρδα.
Ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε να πάρουν τα μανιτάρια μια βράση για 1-2 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε να «σταθεί» η τηγανιά για 5 λεπτά και σερβίρουμε.
Μικρά μυστικά
Τα μανιτάρια ποτέ δεν πλένονται με νερό αλλά με βουρτσάκι και μια πετσέτα πολύ ελαφρά βρεγμένη.