Tραχανάς … μια υπερτροφή

Tips

Ο τραχανάς είναι εμβληματική τροφή της βουνίσιας κουζίνας της Ελλάδας και όχι μόνον… Το σίγουρο είναι ότι έχει αναθρέψει πολλές γενιές Ελλήνων. Πριν από χρόνια ήταν πολύ υποτιμημένος από τους ανθρώπους που ήθελαν να ξεχάσουν τις ρίζες τους. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια επανέκαμψε δυναμικά και σήμερα κάθε chef που σέβεται τον εαυτό του και θέλει να πρωτοτυπήσει με κάθε τρόπο έχει εντάξει τον τραχανά στις γευστικές δημιουργίες που προσφέρει, είτε σαν τραχανότο v/s ριζότο, είτε σαν σούπα σε διάφορες εκδοχές.

Ο Ιπποκράτης θεωρούσε τον τραχανά υπερτροφή και τον συνιστούσε για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων.

Ειδικότερα το χειμώνα με το κρύο, πέρα από τα άλλα ευεργετήματα, ο τραχανάς παρέχει ασπίδα προστασίας και από τα κρυολογήματα.

Γιατί λοιπόν να προτιμάμε διάφορα τόστ ή γάλα με βρώμη ή άλλες έτοιμες σούπες ακόμα για πρωινό με ελάχιστη διατροφική αξία και όχι τον διαχρονικά δοκιμασμένο ελληνικό τραχανά;

Απευθυνθήκαμε στον καθηγητή κ. Γιάννη Τσάκνη, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Εργαστηρίου Ελέγχου Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων και Ποτών, που είναι ο πλέον κατάλληλος για να ενημερώσει για την υψηλή διατροφική αξία του τραχανά.

Μαθαίνουμε λοιπόν ότι είναι υψηλή η διατροφική αξία του τραχανά, έχει χαμηλά λιπαρά και προσφέρει περιορισμένες θερμίδες.

Οι παραλλαγές του τραχανά είναι πολλές:

  • Γλυκός τραχανάς που παρασκευάζεται από σπασμένο σκληρό σιτάρι ή αλεύρι που αναμιγνύεται με γάλα και αλάτι, απλώνεται σε ένα ύφασμα και αφήνεται να ξεραθεί, στον αέρα και στον ήλιο καλυμμένος με ένα προστατευτικό τούλι.
  • Ξινός τραχανάς που παρασκευάζεται από τα ίδια υλικά με τον γλυκό, με τη διαφορά ότι το γάλα ή το γιαούρτι αφήνεται μια ημέρα να ξινίσει.
  • Τραχανάς που παρασκευάζεται από άλλα υλικά όπως σιμιγδάλι, προζύμι
  • Τραχανάς καμωμένος με πολτό φρούτων ή λαχανικών μαζί με μπαχαρικά ή αρωματικά ώστε να είναι νηστίσιμος. Αυτό ο τραχανάς παρασκευάζεται σε ορισμένες μονές του Αγίου Όρους, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι συνταγές παρασκευής του τραχανά είναι πολλές και δημιουργικές.

Γιατί όμως ο τραχανάς θεωρείται υπερτροφή;

Οι έρευνες που έγιναν κατέταξαν τον τραχανά στην κατηγορία των προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας (superfoods) για τους παρακάτω λόγους:

Είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες

Έχει μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στην υγεία των εντέρων. Τρώγοντας τραχανά αναπτύσσονται ευεργετικά βακτήρια, στο παχύ έντερο, για τα οποία διάφορες έρευνες έδειξαν ότι εμποδίζουν τη βιοσύνθεση της χοληστερίνης.

Δεν παχαίνει

Για την παρασκευή ενός πιάτου σούπας τραχανά, συνήθως χρησιμοποιούνται 20 γρ. ξηρού τραχανά, που αποδίδουν στον οργανισμό μας γύρω στις 100 θερμίδες. Τα λιπαρά του δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά, ούτε έχει υψηλά ποσοστά χοληστερόλης, αφού στα 20 γρ. τραχανά περιέχουν μόλις 4 mg χοληστερόλης.

Ο τραχανάς μπορεί να καταναλωθεί άφοβα ακόμα και από τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους και τις εγκύους.

Αποτελεί καλή πηγή πρωτεϊνών

Ο τραχανάς παρασκευάζεται από γάλα ή γιαούρτι, έχει θρεπτική αξία ανάλογη με αυτήν του κρέατος και δίνει στον οργανισμό όλα εκείνα τα απαραίτητα συστατικά, που χρειάζεται για τις λειτουργίες του.

Περιέχει μαγνήσιο και ασβέστιο

Ο τραχανάς έχει υψηλό ποσοστό ασβεστίου, λόγω του γάλακτος, που απορροφάται σε μεγάλο βαθμό από τον οργανισμό μας. Το μαγνήσιο που περιέχει, είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη, τη σύσπαση των μυών και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε 100 γρ. ξηρού τραχανά περιέχονται 85 mg νατρίου και 365 mg καλίου.

Περιέχει απορροφήσιμο σίδηρο, αιμικό σίδηρο.

Έχει υψηλό ποσοστό καροτενοειδών

Είναι γνωστό ότι έχουν αντιοξειδωτική δράση, μπλοκάρουν τις επιζήμιες ελεύθερες ρίζες και συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας των ματιών, του δέρματος, της καρδιάς και του αναπαραγωγικού συστήματος.

Περιέχει φυλλικό οξύ

Είναι γνωστό ότι συμμετέχει στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και η έλλειψή του προκαλεί μεγαλοβλαστική αναιμία, με αποτέλεσμα να έχουμε πυρετό και γαστρεντερικές διαταραχές.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !