Ο τραχανάς επανήλθε δυναμικά στις κουζίνες γνωστών chef και έγινε τάση. Με τις γαρίδες και την ντοματούλα συνδυάζεται αρμονικά και η γεύση εκτοξεύεται με το κρασί και τα αρωματικά.
Γίνεται πολύ εύκολα και κερδίζει σε εμφάνιση. Τρώγεται ζεστό μόλις βγει από την κατσαρόλα… με κρασάκι και μια πλούσια σαλάτα.
Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά Πολύ εύκολη
Τραχανότο με γαρίδες
Υλικά για 4 άτομα
200 ml ζωμό κοτόπουλου
30 ml ελαιόλαδο εκλεκτό
50 γρ. ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
Μισή σκελίδα σκόρδο, τριμμένο
150 γρ. τραχανάς γλυκός παραδοσιακός
80 ml λευκό κρασί
8 γαρίδες Νο 1
40 γρ. φρέσκια ντομάτα, τριμμένη
20 γρ. λιαστή ντομάτα
30 γρ. τυρί φέτα ΠΟΠ, σε κομμάτια
20 γρ. γραβιέρα, σε κομμάτια
20 γρ. βούτυρο αγελαδινό φρέσκο
6 φύλλα βασιλικού
αλάτι θαλασσινό
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το φινίρισμα
φυλλαράκια βασιλικού ή
φύλλα δυόσμου
Τρόπος παρασκευής
Σε τηγάνι με καυτό ελαιόλαδο σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και μετά από 2 λεπτά προσθέτουμε τον τραχανά.
Σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε σταδιακά, μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, τον καυτό ζωμό κοτόπουλου.
Βράζουμε για 10 λεπτά.
Στη μέση του βρασμού προσθέτουμε τις γαρίδες, το πιπέρι, το αλάτι, τη φρέσκια ντομάτα και ανακινούμε την κατσαρόλα.
Τέλος προσθέτουμε τη λιαστή ντομάτα, τη φέτα, τη γραβιέρα, το βούτυρο και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
Σερβίρουμε σε φόρμα για να έχει ωραία εμφάνιση και φινίρουμε με φύλλα βασιλικού ή δυόσμου.
Συνταγή : Αφροδίτη Μάρδα executive cheffe Delfi Bay, Ερατεινή