Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν τροφές που είναι φυσικά αγχολυτικά, όπως η σοκολάτα. Όμως πρόσφατες μελέτες έγκριτων πανεπιστημίων τεκμηριώνουν ότι υπάρχουν τροφές που ενδυναμώνουν το stress, εννοείται βέβαια ότι η γενεσιουργός αιτία είναι άλλη.
Για κάποιες από αυτές τις τροφές μέχρι τώρα είχαμε εσφαλμένη εντύπωση και συνηθίζαμε να τις καταναλώνουμε όταν είμαστε αγχωμένοι γιατί νομίζαμε ότι θα μας χαλαρώσουν, όμως πετυχαίναμε ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.
Ποιες είναι οι τροφές που δυναμιτίζουν το άγχος μας;
Αλκοόλ
Το αλκοόλ έχει διπλή επίδραση. Αρχικά μας δημιουργεί ευφορία και μάλιστα τείνει να μειώνει το άγχος αφού ενεργοποιεί την παραγωγή ντοπαμίνης και αυτός είναι ο λόγος που συχνά περιγράφεται από κάποιους σαν φυσικό αγχολυτικό.
Τί όμως ακριβώς συμβαίνει;
Όταν αποβάλλεται από τον οργανισμό μας το αλκοόλ τότε παράγεται λιγότερη ντοπαμίνη και τα συμπτώματα του άγχους γίνονται εντονότερα από πριν. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται «φαινόμενο ανάκαμψης»
Έτσι η αρχική ευφορία που νιώθουμε εναλλάσσεται σε εντονότερη αγχώδη κατάσταση αργότερα.
Καφεΐνη
Η καφεΐνη έχει αναζωογονητική και διεγερτική δράση. Όταν όμως είμαστε πολύ αγχωμένοι τότε ευνοεί την δημιουργία ταχυκαρδίας και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει και κρίση πανικού.
Επομένως, είναι προτιμότερο αν είστε πολύ αγχωμένοι να περιοριστείτε σε ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα κατά προτίμηση το πρωί ή να επιλέγετε καφέ χωρίς καφεΐνη.
Ζάχαρη
Όταν καταναλώνουμε ζάχαρη δημιουργούμε αύξηση σακχάρου στο αίμα μας. Εάν όμως υπάρχει χαμηλό επίπεδο σακχάρου στο αίμα τότε εμφανίζεται υπογλυκαιμία.
Αυτή η πτώση εμφανίζεται επίσης μετά την κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών μετά την άνοδο της ινσουλίνης, ή με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο. Η ενόχληση είναι τότε γενική και μπορεί να προάγει το λανθάνον στρες.
Η υπερβολική ζάχαρη μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα σεροτονίνης και η σεροτονίνη βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.
Γλυκαντικά
Τα γλυκαντικά, όπως και η ζάχαρη, προκαλούν διακύμανση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και έτσι προκαλούν τα ίδια αποτελέσματα με τη ζάχαρη στο νευρικό σύστημα.
Μετά την κατανάλωσή τους, υπάρχει μια απότομη αύξηση της υπογλυκαιμίας που κάνει τον εγκέφαλό μας να πάει «άδειος», κάτι που μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.
Γλουτένη
Η γλουτένη μπορεί να επιδεινώσει το στρες και το άγχος.
Βέβαια αυτό δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί γιατί η κατάσταση αυτή θα μπορούσε άνετα να οφείλεται στο ότι η έλλειψη ανάπαυσης, η υπερκόπωση ή το επίμονο stress θα μπορούσαν να προάγουν τη δυσανεξία στη γλουτένη.
To σίγουρο είναι ότι είναι καλύτερα σε περιπτώσεις έντονου άγχους να αποφεύγουμε την υπερβολική κατανάλωση της γλουτένης, ειδικά αν παρατηρήσουμε ότι δεν είναι καλά ανεκτή από τον οργανισμό μας.
Λιπαρά
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο plos.org, η υψηλή κατανάλωση τρανς λιπαρών οξέων έχει σχέση με την αύξηση του ποσοστού κατάθλιψης σε ποσοστό κοντά στο 50%..
Πολλά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όπως οι τηγανητές πατάτες, τα αλλαντικά, κάποια αρτοσκευάσματα κ.λπ. μπορεί να περιέχουν τρανς λιπαρά οξέα, οπότε θα πρέπει να αποφεύγονται.
Αναψυκτικά
Τα αναψυκτικά περιέχουν ζάχαρη, αλλά και καφεΐνη. Υπάρχει σχεδόν τόση καφεΐνη σε ορισμένα αναψυκτικά όση υπάρχει σε ένα κανονικό φλιτζάνι καφέ. Μάλιστα τα λεγόμενα ενεργειακά αναψυκτικά περιέχουν επίσης ταυρίνη και άλλες ουσίες που δημιουργούν υπερένταση.
Είναι γνωστό ότι η ζάχαρη και η καφεΐνη αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο και έτσι μπορούν έμμεσα να οδηγήσουν σε κρίσεις πανικού σε άτομα με stress.
Αλάτι
Το αλάτι, που καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα, προκαλεί υπέρταση και άλλες βλαβερές συνέπειες στον οργανισμό μας και σίγουρα επιδεινώνει τις φλεγμονές.
Επίσης δεν διευκολύνει την απορρόφηση καλίου που είναι απαραίτητο για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και έτσι ένα διαταραγμένο νευρικό σύστημα μπορεί να επιδεινώσει άμεσα το χρόνιο άγχος ή μια κατάσταση stress.