Βιωσιμότητα: Ποιες συσκευές πρέπει να αποσυνδέσετε για εξοικονόμηση ενέργειας;

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε ώστε να μειώσουμε την κατανάλωση του ρεύματος όχι μόνον γιατί οι τιμές συνεχώς ανεβαίνουν, αλλά γιατί θα πρέπει να σεβόμαστε το περιβάλλον.

Εμείς βρήκαμε τρόπους μετά από έρευνα για να πετύχουμε  μείωση της ενεργειακής μας κατανάλωσης ώστε να ξοδεύουμε λιγότερα και να ρυπαίνουμε ακόμα λιγότερο.

Κάποιες συσκευές ούτε φανταζόμαστε ότι καταναλώνουν ρεύμα, ενώ δεν τις χρησιμοποιούμε. Έτσι θα γνωρίζουμε πλέον τις συσκευές, που θα πρέπει να αποσυνδέσουμε για συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Router

Στην κορυφή των συσκευών που πρέπει να αποσυνδέουμε για να εξοικονομήσουμε χρήματα είναι το router ή αλλιώς internet box.

Σίγουρα δεν το έχουμε σκεφθεί γιατί είναι μικρό και αθόρυβο… αλλά καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεν χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πριν πάτε για ύπνο μπορείτε να το συνδέσετε και με το ξύπνημά σας το συνδέετε και πάλι.

Φορτιστές τηλεφώνων και tablet

Συνήθως φορτίζουμε κινητά και tablet κατά τη διάρκεια της νύχτας… λάθος. Μόλις φορτιστούν τα κινητά πρέπει να βγαίνουν από την πρίζα.

Πιο αποτελεσματικό είναι να ομαδοποιήσουμε τη φόρτιση με ένα πολύμπριζο και με διακόπτη λειτουργίας και προστατευτικό αυξομειώσεων στην τάση του ρεύματος.

Μόλις φορτιστούν τα κινητά της οικογένειας και τα tablet κλείνουμε το διακόπτη και αποσυνδέουμε.

Υπολογιστής

Ξέρατε ότι ακόμα και αν είναι σε αναμονή εξακολουθεί να χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια. Είναι από τις κορυφαίες συσκευές που πρέπει να αποσυνδέεται για εξοικονόμηση ενέργειας.

Απενεργοποιούμε πάντα τον υπολογιστή αντί να τον αφήνουμε σε κατάσταση αναμονής. Μην ξεχάσετε να απενεργοποιήσετε την οθόνη σας, που εξακολουθεί να είναι σε κατάσταση αναμονής.

Ένα γενικό πολύπριζο για το γραφείο σας είναι απαραίτητο για εξοικονόμηση χρημάτων.

Laptop

Αν και καταναλώνει πολύ λιγότερο ρεύμα από έναν επιτραπέζιο υπολογιστή, συνεχίζει να χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια ακόμα και όταν είναι σε αναμονή.

Θα πρέπει να τον βγάζουμε από την πρίζα μόλις γεμίσει η μπαταρία του, αν θέλουμε να τη διατηρήσουμε και το σβήνουμε πάντα όταν δεν το χρησιμοποιούμε.

Λάμπες Led

Πάντα πρέπει να σβήνουμε τα φώτα στο δωμάτιο όταν δεν χρησιμοποιούνται. Είναι νόμος και δείχνει τον σεβασμό μας στο περιβάλλον.

Αντικαθιστούμε άμεσα όλους τους λαμπτήρες και βάζουμε led για να εξοικονομήσουμε χρήματα ακόμα και όταν είναι αναμμένοι.

Τηλεόραση

Η τηλεόραση καταναλώνει ρεύμα όταν είναι σε αναμονή, γιατί δυστυχώς στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε να έχουμε στην τροφοδοσία ρεύματος τηλεόρασης διακόπτη απενεργοποίησης.

Είναι έξυπνο και πλέον απαραίτητο όταν δεν είναι σε αναμονή να την απενεργοποιούμε από την πρίζα.

Καφετιέρα

Η καφετιέρα παραμένει σε αναμονή όλη μέρα έτοιμη να σερβίρει ένα φλιτζάνι ζεστού καφέ… για συντροφιά στο γραφείο ή στο σπίτι… Η αναμονή όμως σημαίνει κατανάλωση ρεύματος.

Πρέπει να κλείνουμε την καφετιέρα από το κουμπί on off, δεν πειράζει αν περιμένουμε κάποια δευτερόλεπτα για να λειτουργήσει και πάλι και να έχουμε ένα αχνιστό φλιτζάνι καφέ.

Εκτυπωτής wifi

Η αλήθεια είναι ότι ο ασύρματος εκτυπωτής είναι πολύ πρακτικός γιατί εκτυπώνει με ένα κλικ. Παραμένει όμως σε αναμονή μεταδίδοντας δεδομένα ενώ περιμένει να εκτυπωθεί ένα φύλλο.

Θα πρέπει να τον αποσυνδέσουμε και να τον ανοίγουμε μόνον όταν τον χρησιμοποιούμε, εκτός και αν η χρήση του είναι συνεχής, οπότε τον αποσυνδέουμε όταν φύγουμε από το γραφείο.

Φούρνος μικροκυμάτων

Μια από τις συσκευές που καταναλώνει ρεύμα από την στιγμή που ανάβει και λειτουργεί το ρολόι της.

Το καλύτερο είναι να τον αποσυνδέεται τη νύχτα.

Μικροσυσκευές κουζίνας

Ο βραστήρας, η τοστιέρα, το μίξερ, ο αποχυμωτής, το μπλέντερ όταν βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής καταναλώνουν ρεύμα.

Μπορούμε να προμηθευτούμε ένα πολύμπριζο και να συνδέσουμε τις συσκευές και να κλείνουμε τον διακόπτη. Προτιμάμε τα πολύμπριζα που έχουν διακόπτη πάνω σε κάθε πρίζα.

Κονσόλα παιχνιδιών

Οι νεότερες κονσόλες παιχνιδιών δεν απενεργοποιούνται εντελώς ακόμα και όταν δεν χρησιμοποιούνται. Αυτό θα το καταλάβετε γιατί εάν πατήσετε το κουμπί λειτουργίας στο συνδεδεμένο χειριστήριο, η κονσόλα ενεργοποιείται. Επομένως, ήταν σε αναμονή, περιμένοντας να το ξεκινήσετε.

Απενεργοποιούμε την κονσόλα οπωσδήποτε.

Ηλεκτρική θέρμανση

Όταν έξω κάνει πολύ κρύο, το να ενεργοποιήσετε μια μικρή ηλεκτρική θερμάστρα μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα.

Ναι, εκτός από το ότι είναι πιθανό να αποκοιμηθείτε πριν την αποσυνδέσετε οπότε η κατανάλωση τρέχει…

Επιπλέον πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείται μια ηλεκτρική σόμπα γιατί συμβαίνουν πολλά ατυχήματα και κυρίως πυρκαγιές.

Τι πρέπει να κάνουμε;

Στο σπίτι ελέγξτε τις συνδέσεις και ομαδοποιείστε τις συσκευές που πρέπει να απενεργοποιούνται τη νύχτα στο ίδιο πολύπριζο, που πρέπει να διαθέτει διακόπτη με ενδεικτική λυχνία, ώστε να μπορείτε να απενεργοποιήσετε τα πάντα ταυτόχρονα και να ελέγξετε εύκολα αν όλες οι συσκευές τροφοδοτούνται με ηλεκτρικό ρεύμα ή όχι.

Επίσης είναι έξυπνο να αγοράσετε ένα πολύ πιο προηγμένο πολύπριζο, με αντικεραυνική ασφάλεια για να προστατεύετε τις πιο ακριβές συσκευές του σπιτιού σας από ηλεκτρικές υπερτάσεις κάθε είδους.

Yπάρχουν συσκευές που δεν πρέπει να αποσυνδέονται;

  • Το ψυγείο και ο καταψύκτης.
  • Το ρολόι-ραδιόφωνο ξυπνητήρι
  • Ο λέβητας αερίου ή η σόμπα πέλλετ που λειτουργούν με ρεύμα.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !