Βερίκοκο στο ρακί

Tips

Ένα γλυκάκι επικό

Στην πρόσφατη επίσκεψή μας στο νησί της Παναγιάς στην Τήνο οι μοναχές είχαν ετοιμάσει για «ευλογία» αυτό το απίθανο γλυκάκι και δροσερό νερό.

Από το παράθυρο ατενίζουμε το Αιγαίο πανοραμικά και οι ήχοι της φύσης μυσταγωγία. Εμπειρία…

Δεν μπορώ να πω ότι έχω μεγάλη συμπάθεια στα γλυκά κουταλιού αλλά αυτό ήταν απίθανο και είναι της εποχής αφού τα  βερίκοκα είναι στα καλύτερά τους.

Η μονή Κεχροβουνίου

Βερίκοκο στο ρακί

Από την γερόντισσα Ιουλιανή, Μονή Κεχροβουνίου Τήνος

Υλικά

25 βερίκοκα χωρίς να είναι ώριμα

1½ κ. σ. ασβέστη διαλυμένο σε 5 ποτήρια νερό

500 γρ. ζάχαρη

1/2 ποτήρι νερό

25 αμύγδαλα χωρίς το φλοιό τους

2½ κ.σ. χυμό λεμόνι

1 lt ρακί ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο

Τρόπος παρασκευής 

Πλένουμε τα βερίκοκα και τους αφαιρούμε προσεκτικά τα κουκούτσια και το φλούδι.

Τα βάζουμε ολόκληρα σε μπολ με ασβεστόνερο και τα αφήνουμε 2½ ώρες για να σφίξουν.

Τα βγάζουμε και τα πλένουμε πολύ προσεκτικά με άφθονο τρεχούμενο νερό.

Σε κατσαρόλα ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε μέχρι να «δέσει» το σιρόπι μας. Το αφήνουμε να κρυώσει και περνάμε μέσα σε κάθε βερίκοκο ένα αμύγδαλο.

Τα βάζουμε στο σιρόπι και τα αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά ανακινώντας την κατσαρόλα για να πάει το σιρόπι παντού. Λίγο πριν από το τέλος ρίχνουμε και το, χυμό λεμονιού και, μόλις πάρει δύο βράσεις, το κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Τα αφήνουμε μέχρι την επόμενη μέρα και τα ξαναβράζουμε για λίγο μέχρι να «δέσει» το σιρόπι μας. Αφήνουμε τα γλυκό μας να κρυώσει.

Στραγγίζουμε ένα ένα τα βερίκοκα από το σιρόπι.

Σε γυάλινο βάζο ρίχνουμε ρακί και βυθίζουμε ένα ένα τα βερίκοκα.

Κλείνουμε ερμητικά το βάζο και από την επόμενη μέρα μπορούμε να το απολαύσουμε!

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !