Ένα πολύ θρεπτικό φαγητό που αρέσει πολύ. Τώρα που δρόσισε ο καιρός ο οργανισμός έχει ανάγκη από μια έξυπνη διατροφή που πλημμυρίζει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά και οι αγκινάρες αλά πολίτα ενδείκνυνται.
Προτιμάμε τις κατεψυγμένες για μεγαλύτερη ευκολία γιατί τις βρίσκουμε όλες τις εποχές του χρόνου και αποφεύγουμε το δύσκολο καθάρισμα των φρέσκων.
Χρόνος παρασκευής 45 λεπτά / Εύκολο
Αγκινάρες αλά πολίτα
Υλικά για 4 άτομα
12 αγκινάρες καθαρισμένες, κατεψυγμένες ή φρέσκες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε φέτες
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 πράσο, κομμένο σε φέτες
2 μέτριες πατάτες, κομμένες σε καρέ
2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε φέτες
1/3 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1/3 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
1/3 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 λεμόνι χυμό και ξύσμα
1 λίτρο ζεστό νερό
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προαιρετικά
1 κ.σ. κόρν φλάουρ
Τρόπος παρασκευής
Σε κατσαρόλα με ελαιόλαδο σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι, το πράσο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα ανά διαστήματα.
Προσθέτουμε τις πατάτες, τις αγκινάρες και το καρότο και ανακατεύουμε και πάλι.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και περιχύνουμε με το ζεστό νερό που θα πρέπει να σκεπάσει τις αγκινάρες.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε έχοντας μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα, για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Προς το τέλος ρίχνουμε τον άνηθο, τον μάραθο, τον μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού και ξεσκεπάζουμε το φαγητό.
Βράζουμε 5-10 λεπτά σε δυνατή φωτιά για να πυκνώσει η σάλτσα.
Στο τέλος περιχύνουμε με το λεμόνι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ανακινούμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 5 λεπτά και σερβίρουμε.
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε δένουμε τη σάλτσα με το κορν φλάουρ, διαλύοντάς το σε λίγο ζωμό του φαγητού και το περιχύνουμε στο φαγητό.
Μπορούμε ακόμα να κάνουμε και κάνουμε αυγολέμονο και περιχύνουμε με αυτό της αγκινάρες. Η επιλογή δική σας.