Ακονίστε τα μαχαίρια σας… ξεκινάμε το μαγείρεμα!

Tips

Το μαχαίρι είναι το πιο σημαντικό εργαλείο της κουζίνας. Με αυτό ψιλοκόβουμε τα λαχανικά, φιλετάρουμε τα ψάρια, τεμαχίζουμε κρέας και κάνουμε πολλές άλλες εργασίες τόσο στο στάδιο της προετοιμασίας όσο και στο τελικό σερβίρισμα.

Στις επαγγελματικές κουζίνες ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι είναι η προέκταση του χεριού του σεφ, αυτός είναι και ο λόγος που ποτέ το προσωπικό μαχαίρι δεν δανείζεται. Τυχαίο; Όχι βέβαια. Για να κάνουμε όμως τη ζωή μας πιο ευχάριστη και πιο εύκολη στην κουζίνα και να «δουλεύουμε» πιο εύκολα και με μεγαλύτερη ακρίβεια, τα μαχαίρια θα πρέπει να είναι καλά ακονισμένα.

Υπάρχουν διάφορα εργαλεία με τα οποία μπορούμε να τα ακονίσουμε και να είναι πάντα κοφτερά και έτοιμα για… «δράση»!

Aκονιστήρια

Επιτραπέζια

Συνήθως τα ακονιστήρια είναι επιτραπέζια, έτσι ώστε να υπάρχουν σε συγκεκριμένο σημείο στην κουζίνα ώστε να εξυπηρετούνται οι πάντες.

Εξίσου δημοφιλή είναι και τα ακονιστήρια με λαβή, τα οποία είναι μικρότερα σε μέγεθος και μπορούν να αποθηκευτούν ευκολότερα σε συρτάρια και ντουλάπια.

Η ποικιλία είναι μεγάλη τόσο σε μέγεθος όσο και σε υλικό κατασκευής (ξύλο, πλαστικό, ανοξείδωτο).

Υπάρχουν ακονιστήρια, τα οποία μπορούν να εξυπηρετήσουν διαφορετικά μεγέθη μαχαιριών, είτε με κάθετο ακόνισμα (από πάνω προς τα κάτω) είτε με μια κίνηση, από μπροστά προς τα πίσω ανάμεσα στις πλάκες.

Η ακονόπετρα είναι ότι καλύτερο, αλλά θέλει ειδική εκπαίδευση και απευθύνεται περισσότερο σε επαγγελματίες μάγειρες.

Ηλεκτρικά ακονιστήρια

Τα ηλεκτρικά ακονιστήρια είναι εύκολα στη χρήση τους και παρέχουν πολύ καλό αποτέλεσμα. Φροντίστε να διαβάσετε τις οδηγίες χρήσης του προϊόντος, για να διαπιστώσετε αν εξυπηρετεί τα δικά σας μαχαίρια.

Κι αυτό διότι δεν είναι όλα τα ηλεκτρικά ακονιστήρια κατάλληλα για οδοντωτά ή άλλα λεία μαχαίρια, ενώ υπάρχουν μαχαίρια για τα οποία οι εταιρείες προτείνουν τον ιδανικό τρόπο ακονίσματος για την προστασία τους.

Επαγγελματικό ακόνισμα

Γίνεται από έμπειρους τεχνίτες με ιμάντες λείανσης, πέτρες και άλλα ειδικά εργαλεία.

Αποτελεί την εύκολη και γρήγορη λύση, αφού δεν θα χρειαστεί να επενδύσετε και να εμπλακείτε στην τεχνική διαδικασία. Απαιτεί όμως τη συνεργασία με έμπειρο και αξιόπιστο επαγγελματία προκειμένου να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις, ενώ σε βάθος χρόνου αποτελεί και πιο ακριβή λύση, καθώς τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες (ανάλογα πάντα με τη χρήση), θα πρέπει να επισκεπτόμαστε τον τεχνίτη και να πληρώνουμε από 5 έως 10 ευρώ για το κάθε μαχαίρι.

Οι 5 κανόνες για την καλή συντήρηση των μαχαιριών

Τα καθαρίζουμε πάντα μετά τη χρήση

Πλένουμε πάντα με χλιαρό νερό και υγρό σαπούνι, αποφεύγουμε το καυτό νερό και το τρίψιμο με σύρμα

Τα σκουπίζουμε αμέσως μετά το πλύσιμο και δεν τα αφήνουμε να στραγγίξουν

Τα σκουπίζουμε ιδανικά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας  και όχι με πετσέτα ή wettex

 

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !