Aθλήματα … για δυνατή καρδιά

Tips

Τώρα τις γιορτές οι περισσότεροι από εμάς θα έχουν λίγο χρόνο ελεύθερο που εκτός από το ατελείωτο φαγοπότι και τις συναντήσεις μπορούμε να βρούμε ευκαιρία να αθληθούμε και λίγο. Μπορούμε να έχουμε συντροφιά φίλους ή τα παιδιά μας, οπότε και αθλούμαστε και μοιράζουμε το χρόνο μας μαζί τους.

Ωραία ιδέα … τι λέτε ξεκινάμε…

Όλα τα αθλήματα κάνουν καλό στην καρδιαγγειακή λειτουργία κάποια όμως είναι αυτά που πραγματικά βοηθούν.

Όποιο άθλημα και αν επιλέξετε θα έχετε μαζί σας νερό γιατί η ενυδάτωση είναι σημαντική κατά τη διάρκεια των ασκήσεων.

Ποδήλατο

Ντυνόμαστε ζεστά και μια ποδηλατάδα στη φύση είναι ότι καλύτερο. Έρευνες δείχνουν ότι σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών βοηθά την καρδιά να λειτουργεί πολύ καλύτερα. Τώρα αν δεν έχουμε την πολυτέλεια για ποδήλατο στη φύση μπορούμε να επιλέξουμε για άσκηση ένα στατικό ποδήλατο στο σπίτι ή στο γυμναστήριο. Επιπλέον ενδυναμώνει τους μυς και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στις φλέβες.

Τρέξιμο

Χρειαζόμαστε ένα καλό ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και καλή διάθεση. Το τρέξιμο βοηθά πολύ την καρδιαγγειακή λειτουργία. Μπορεί όλοι να εξασκηθούμε στο τρέξιμο εκτός αν το απαγορεύει για οποιοδήποτε λόγο ο γιατρός μας. Εννοείται ότι αποφεύγουμε το τρέξιμο αν οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, αλλά τότε μπορούμε να τρέξουμε στο διάδρομο στο σπίτι αν έχουμε, ή στο γυμναστήριο.

Αν τρέχουμε μαζί με τα παιδιά μας, πολύ θα το ευχαριστηθούν, αλλά θα είναι αναγκαστικά οι ρυθμοί πιο αργοί…

Γρήγορο περπάτημα

Είναι για όλους προσιτό και ευχάριστο. Εσείς κανονίζετε το ρυθμό που μπορεί να εναλλάσσεται  ανάμεσα σε μέτριο και γρήγορο. Θα επιταχύνεται όσο μπορείτε και θα καθίσετε να ξεκουραστείτε και να απολαύσετε τη φύση.

Αν όμως περπατάτε σε διάδρομο στο σπίτι ή στο γυμναστήριο αντίστοιχα θα αυξομειώνετε τη ταχύτητα.

Γιόγκα

Η γιόγκα, βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία όσο το τρέξιμο ή το περπάτημα. Ενισχύει το μυικό σύστημα και βοηθά ακόμα στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Παρόλο που η γιόγκα θεωρείται ότι είναι μια πολύ ήπια δραστηριότητα… έχει κρυφούς άσσους για τον οργανισμό μας, εκτός από την ηρεμία, που προσφέρει.

Γυμναστική ή pilates

Εσείς μπορείτε να διαλέξετε τι σας αρέσει καλύτερα. Πάντως η γυμναστική με ή χωρίς όργανα εξειδικευμένα βοηθά πολύ να διατηρήσουμε καλή φυσική κατάσταση και συμβάλει στην καλή καρδιαγγειακή λειτουργία.

Aquagym

Το Aquagym είναι ένα πλήρες άθλημα αφού κατά τη διάρκειά του ασκούνται όλοι οι μύες, οι κοιλιακοί, οι μηροί, τα μπράτσα, οι γλουτοί. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και αυξάνει τον αναπνευστικό και μυϊκό τόνο. Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι γίνεται η άσκηση μέσα στο νερό και έτσι δεν γίνονται  τραυματισμοί αφού το βάρος του σώματος εξισορροπείται. Ενδείκνυται στην αρχική ενασχόληση με τη γυμναστική για τους παχύσαρκους.

Κωπηλασία

Είναι μια εξαιρετική άσκηση γιατί απαιτείται συνεχής προσπάθεια από την καρδιά προκειμένου να ανταποκριθεί. Θα πρέπει όμως να συμβουλευτούμε τον καρδιολόγο μας και τον ορθοπεδικό γιατί καταπονούνται κυρίως η μέση και τα χέρια.

Τένις

Το τένις είναι κορυφαίο άθλημα για την καλή καρδιαγγειακή λειτουργία γιατί εναλλάσσονται οι δυνατές κινήσεις και το σπριντ με περιόδους σύντομης ανάπαυσης. Επίσης βελτιώνει τον μεταβολισμό και ενδυναμώνει το μυϊκό σύστημα.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !