Αυθεντική μηλόπιτα της Ζαγοράς

Tips

Μια γεύση ξελογιάστρα…

Η Ζαγορά των μήλων… ό,τι καλύτερο για μια ρομαντική απόδραση. Η αρχόντισσα του «βουνού των Κενταύρων», γοητευτική, ρομαντική με χρώματα φθινοπωρινά, φορτωμένες μηλιές, καστανιές, πλατάνια, ρυάκια, πηγές, πολύχρονες εκκλησιές με τέμπλα χρυσοποίκιλτα ξυλόγλυπτα, αρχοντικά αγέρωχα και άνθρωποι φιλόξενοι.

Τόπος έμπνευσης … η Ζαγορά της καρδιάς μου. Ένας κρυφός Παράδεισος ανέγγιχτης ομορφιάς, με φύση παραμυθένια, γεύσεις αυθεντικές.  Οι περίπατοι στο δάσος γαληνεύουν, μαζέψτε βατόμουρα, δίπλα σε πηγές, μαζέψτε κάστανα, καρύδια, μανιτάρια που αναγνωρίζετε, φωτογραφίστε αγριολούλουδα και βοτάνια.

Σταθείτε και αφουγκραστείτε τους ήχους του δάσους. Οι πλατείες με τα πλατάνια πάντα φιλόξενες για καφέ, αυθεντικές γεύσεις, κουβεντούλα και γέλια. Στη πλούσια βιβλιοθήκη της θα δείτε πολύτιμα χειρόγραφα και βιβλία.

Σημαντική είναι διαχρονικά η συμβολή της Ζαγοράς, στην ελληνική ιστορία και την ανάπτυξη. Εδώ μαθήτευσε ο Ρήγας Φεραίος, εδώ και η περίφημη Χάρτα. Το 1916, ένας εμπνευσμένος ιερέας, ίδρυσε τον  Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς.

Ένας αιώνας δημιουργίας, ανάπτυξης πέρασε, με 2000 παραγωγούς σήμερα… Η πρωτοπόρα ένταξή του, στον εθνικό κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς  ενθουσίασε και ακολουθεί η ένταξή στην Unesco.

Τα ολοκόκκινα νόστιμα μήλα Ζαγοράς, είναι η αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της αφού πρωταγωνιστούν διεθνώς.

Οι μηλιές starking delicious φορτωμένες

Mηλόπιτα Ζαγοράς

Αυθεντική συνταγή από το Γυναικείο Συνεταιρισμό Ζαγοράς

Υλικά

150 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

90 γρ. ζάχαρη καστανή

1 κ.σ. κανέλα σε σκόνη

¼ κ.γ γαρίφαλο σε σκόνη

3-4 μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες

140 γρ. καρυδόψυχα χονδροκομμένη

50 γρ. σταφίδα σουλτανίνα

1 ποτηράκι λικέρ πορτοκαλιού ή κονιάκ

300 γρ. αλεύρι «που φουσκώνει μόνο του», κοσκινισμένο

170 γρ. ζάχαρη καστανή

4 αυγά

1 βανίλια

Για την διακόσμηση

Ένα κλαράκι φρέσκου δυόσμου

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε τις σταφίδες σε λικέρ πορτοκαλιού ή κονιάκ για να μουλιάσουν και να πάρουν άρωμα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.

Σε ένα ταψάκι 22 cm απλώνουμε το βούτυρο και το βάζουμε στο φούρνο.

Mόλις λιώσει προσθέτουμε λίγη κανέλα και 90 γρ. ζάχαρη και το βάζουμε πάλι στο φούρνο μέχρι να πάρει ένα καραμελωμένο χρώμα, να γίνει δηλαδή καραμέλα.

Στην συνέχεια στρώνουμε όμορφα τα μήλα στο ταψί.

Τα πασπαλίζουμε με κανέλα και γαρίφαλο  και τα ψήνουμε για 5 λεπτά.

Συγχρόνως χτυπάμε στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα τα αυγά και 170γρ. ζάχαρη μέχρι να «αφρατέψουν».

Προσθέτουμε σιγά σιγά το  αλεύρι, τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά.

Τέλος, ρίχνουμε τα καρύδια, που τα πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι για «να σταθούν» και τη σταφίδα, αφού τη στραγγίξουμε.

Περιχύνουμε το μείγμα στο ταψί, πάνω από τα μήλα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 35 λεπτά.

Ελέγχουμε με μαχαιράκι, βυθίζοντάς το στη μηλόπιτα και αν βγει καθαρό η μηλόπιτα είναι έτοιμη.

Αφήνουμε να κρυώσει το γλυκό μας, για 10 λεπτά και το αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα.

Μικρά μυστικά

Αν μας αρέσουν οι ξηροί καρποί μπορούμε να προσθέσουμε φουντούκια μαζί με τα καρύδια που «δένουν» θαύμα.

Επίσης μπορούμε να πασπαλίσουμε την μηλόπιτα με άχνη ζάχαρη, αν και προτιμότερο είναι να φαίνεται το μήλο αυτούσιο.

Σερβίρουμε την μηλόπιτα με παγωτό ή σαντιγί και δίπλα δυόσμο, βασιλικό ή λεβάντα για έξτρα άρωμα.

Η Ζαγορά

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !