Γεύση σοκολατένια αγγελική
Ένα γλυκό που έχει πολλούς θαυμαστές αφού είναι πλημμυρισμένο με σοκολάτα και πασπαλισμένο με φιστίκια ή αμύγδαλα.
Η συνταγή που μας δίνει ο κορυφαίος ζαχαροπλάστης Σωτήρης Λασκαρίδης είναι εύκολη, ενθουσιάζει και δημιουργεί γευστικές μνήμες.
Η μους σοκολάτας έχει απίθανη επίγευση και ξετρελαίνει. Η συνταγή είναι αυθεντικά γαλλική, από τον δάσκαλο του Σωτήρη.
Συνηθίζεται να απολαμβάνουμε τον κορμό τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, όμως επειδή η συνταγή είναι εύκολη λατρεύω να την απολαμβάνω και κάποια Σαββατοκύριακα στο σπίτι.
Απλά τις γιορτές κάνουμε και ένα διαφορετικό φινίρισμα με στολίδια…
Κάθε φορά που φτιάχνω τα Χριστούγεννα κορμό ταξιδεύω με τη φαντασία μου στα ολόλευκα ελβετικά χωριουδάκια … εκεί που υπάρχει μόνο χιόνι και ουρανός. Τα όνειρα επιτρέπονται έτσι δεν είναι …
Χριστουγεννιάτικος σοκολατένιος κορμός
Από τον Σωτήρη Λασκαρίδη, executive pastry chef, Αντιπρόεδρο της Λέσχης Αρχιζαχαροπλαστών Ελλάδας
Yλικά
Για το μπισκουί
6 αυγά
250 γρ. ζάχαρη
100 γρ. αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο
100 γρ. κορν φλάουρ
50γρ. κακάο
Για τη μους σοκολάτας
5 κρόκους αυγών
100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
350 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα 56%, λιωμένη
550 γρ. σαντιγί
Τρόπος παρασκευής
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε δυνατά με το σύρμα τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να «αφρατέψουν».
Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά και χτυπάμε ελαφρά μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Σε ταψί στρώνουμε λαδόκολα και ρίχνουμε τη ζύμη για το μπισκουί μέχρι ύψους 1 cm.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 210οC για 9 λεπτά.
Το μπισκουί είναι έτοιμο.
Ετοιμάζουμε την μους σοκολάτας.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τους κρόκους μέχρι να «αφρατέψουν».
Συγχρόνως σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη μαζί με δυο κουταλιές νερό και φτιάχνουμε μια καραμέλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να φτάσει η θερμοκρασία 120οC.
Προσθέτουμε την καραμέλα μέσα στο μίξερ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι το μείγμα να κατέβει στους 50οC.
Τέλος, προσθέτουμε τη λιωμένη σε μπεν μαρί σοκολάτα και τη σαντιγί και ανακατεύουμε με την μαρίζ.
Προσθέτουμε και τα φιστίκια Αιγίνης.
Απλώνουμε με την μαρίζ στο μπισκουί το μεγαλύτερο μέρος του μίγματος.
Ρολάρουμε το μπισκουί και κόβουμε σε ότι σχήμα θέλουμε.
Το υπόλοιπο μίγμα το βάζουμε στην σακούλα ζαχαροπλαστικής και γαρνίρουμε τον κορμό.
Πασπαλίζουμε με κακάο, άχνη, φιστίκια και διακοσμούμε με ξύλο κανέλας ή ότι άλλο αγαπάμε, ακόμα και χριστουγεννιάτικα στολίδια φαγώσιμα και μη…