Créme brûlée με ροδάκινο, λεβάντα και σαμιώτικο κρασί

Tips

Δυo συνταγές σε ένα γλυκό. Μπορείτε να τις απολαύσετε και χωριστά. Η κομπόστα ροδάκινο, με λεβάντα και σαμιώτικο κρασί διατηρείται μια χαρά στο ψυγείο σας, οπότε την φτιάχνετε μια φορά.

Η Créme brûlée είναι ένα γλυκάκι ντελικάτο και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Οι φίλοι σας θα το λατρέψουν.

Σας δίνουμε τη συνταγή με την ωραιότερη εκδοχή…

Δική σας.

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 40 λεπτά Χρόνος ψύξης 8 ώρες / Σχετικά εύκολο

Créme brûlée με ροδάκινο, λεβάντα και σαμιώτικο κρασί

Από τον Βασίλη Σκουρφούντα, executive chef του εστιατορίου Ορίζοντας, Πλάτανος Σάμου

Υλικά για 4 άτομα

400 ml. κρέμα γάλακτος

100 ml. γάλα

85 γρ. ζάχαρη

95 γρ. κρόκους αυγών

1 βανίλια φυσική

Για την compote ροδάκινου

4  ροδάκινα, με τη φλούδα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια

Νερό

2 κ.σ. μέλι

2 κ.σ. ζάχαρη

50ml γλυκό κρασί Σάμου

1 κ.σ. άνθη λεβάντας

Χυμό από ένα μικρό λεμόνι

40 γρ. φιστίκι Αιγίνης, χοντροκομμένο και καβουρδισμένο

Τρόπος παρασκευής

Ετοιμάζουμε πρώτα την compote ροδάκινου.

Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε τα ροδάκινα, το μέλι, τη ζάχαρη, το κρασί, τη λεβάντα, το χυμό από το λεμόνι και προσθέτουμε νερό μέχρι να καλύψει τα ροδάκινα.

Βράζουμε στην αρχή σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε και προσέχουμε τα ροδάκινα να μην παραβράσουν.

Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα, τα καθαρίζουμε από τη φλούδα και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Αφήνουμε το σιρόπι να συμπυκνωθεί χωρίς να γίνει καραμέλα, θέλουμε να έχει την πυκνότητα σιροπιού όπως του γλυκού κουταλιού.

Ετοιμάζουμε την κρέμα brûlée.

Ανοίγουμε τη βανίλια στη μέση και αφαιρούμε τους σπόρους με ένα μαχαιράκι.

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, τα 300 γρ κρέμας γάλακτος, τους σπόρους και το λοβό βανίλιας και τη μισή ζάχαρη και αφήνουμε να φθάσουν μέχρι το σημείο βρασμού. Αποσύρουμε και αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τους κρόκους και την υπόλοιπη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Στην κρέμα ρίχνουμε το μείγμα των κρόκων και ανακατεύουμε καλά.

Σουρώνουμε με τη σήτα σε μπολ και προσθέτουμε και τα υπόλοιπα 100 ml κρέμας.

Αφαιρούμε τον αφρό ή τον αφήνουμε να πέσει, σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη, που να εφάπτεται με την επιφάνεια και τη βάζουμε στο ψυγείο για ένα βράδυ να κρυώσει.

Την επόμενη ημέρα μοιράζουμε το μίγμα στα σκεύη

Βάζουμε τα πυρίμαχα σκεύη σε ένα ταψί και προσθέτουμε νερό μέχρι τη μέση.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 90οC για 50 – 60 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο οι κρέμες, βγάζοντάς τες από το ταψί και τις βάζουμε για 2 ώρες στο ψυγείο για να κρυώσουν εντελώς και να πήξουν.

Πασπαλίζουμε την επιφάνεια της κρέμας  με ζάχαρη και με το φλόγιστρο καίμε τη ζάχαρη μέχρι να έχουμε μια σκούρα καραμέλα.

Κόβουμε σε κομματάκια το ροδάκινο και το βάζουμε στην μια άκρη του πυρίμαχου με την κρέμα. Ρίχνουμε λίγο σιρόπι και πασπαλίζουμε με φιστίκι Αιγίνης.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !