Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος
Κεντρικό θέμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ήταν η εξεύρεση τρόπων ευαισθητοποίησης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων και ποιες είναι οι ενέργειες που θα μπορέσουν να φέρουν κοντά κυβερνήσεις, οργανισμούς, επιχειρήσεις, opinion s leaders και ανθρώπους ώστε να δράσουν όλοι μαζί πριν είναι αργά για τον πλανήτη… αφού ήδη η κλιματική κρίση προχωρεί με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς…
Στην Γενική Συνέλευση ψηφίστηκε η 29η Σεπτεμβρίου σαν ημέρα ευαισθητοποίησης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων.
Το σίγουρο είναι ότι όλοι, ο καθένας από τη δική του μεριά, μπορούμε να συμβάλλουμε στη μείωση της απώλειας και της σπατάλης των τροφίμων, αλλά απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες από αρχές, επιχειρήσεις και φορείς για την επίλυση του προβλήματος σε διεθνές επίπεδο.
Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού παράγονται κάθε χρόνο πάνω από 58 εκατομμύρια τόνοι απορριμμάτων τροφίμων, με τα απορρίμματα αυτά να έχουν τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.
Μάλιστα την ίδια στιγμή, πάνω από 37 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καταναλώνουν ποιοτικά γεύματα ούτε κάθε δύο μέρες και εντυπωσιακός είναι ο αριθμός των ανθρώπων που τρέφονται οικογενειακά πλέον από τα κοινωνικά συσσίτια, που διοργανώνονται από τους δήμους ή την εκκλησία.
Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στη μείωση τουλάχιστον στο μισό της σπατάλης τροφίμων σε επίπεδο λιανικής πώλησης και καταναλωτή μέχρι το 2030, καθώς και στη μείωση της απώλειας τροφίμων.
Τί εννοούμε όμως λέγοντας απώλεια τροφίμων και σπατάλη τροφίμων;
Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι είναι διαφορετικές έννοιες. Η απώλεια τροφίμων αναφέρεται στην εφοδιαστή αλυσίδα. Η σπατάλη τροφίμων αναφέρεται στην λιανική πώληση και την κατανάλωση του καθενός από εμάς.
Είναι πολύ σοβαρό να αντιμετωπίσουμε την απώλεια γιατί μπορεί να προκύψει σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, από τη παραγωγή ενός τροφίμου μέχρι την τοποθέτησή του στο ράφι, ενώ η σπατάλη αφορά κυρίως την λιανική πώληση και την ατομική κατανάλωση, λόγω της κακής διαχείρισης.
Ο ΕΦΕΤ, στην συνεχή προσπάθειά του για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα θέματα γύρω από την ασφάλεια των τροφίμων, συμμετέχει στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία ενημέρωσης #Safe2EatEU της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) και μέσω αυτής προσφέρει πρακτικές συμβουλές για τη μείωση της σπατάλης των τροφίμων στην καθημερινή μας ζωή.
Ποιες είναι λοιπόν οι συμβουλές ώστε να περιορίσουμε τη σπατάλη τροφίμων;
- Πρέπει να προγραμματίζουμε τα γεύματά μας και οργανώνουμε την λίστα αγορών μας. Με αυτό τον τρόπο, ελαχιστοποιούμε τη σπατάλη, αλλά ωφελούμαστε και οικονομικά.
- Πάντοτε θα πρέπει να ελέγχουμε τις ενδείξεις στις συσκευασίες των τροφίμων και τη διάκριση ανάμεσα στην ημερομηνία «ανάλωση μέχρι», που σχετίζεται με την ασφάλεια τροφίμων και την ημερομηνία «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» που σχετίζεται με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τροφίμου.
- Επιλέγουμε και τα φρούτα και τα λαχανικά που δεν έχουν την τέλεια εμφάνιση. Ας μην ξεχνάμε ότι το 30% των φρούτων και των λαχανικών απορρίπτεται λόγω εμφάνισης, χωρίς να στερείται γεύσης ή θρεπτικών συστατικών.
- Ρυθμίζουμε σωστά το ψυγείο μας ώστε να επιλέξουμε την κατάλληλη θερμοκρασία, 1-5οC, και την κατάψυξη στους -18οC και αποθηκεύουμε τα τρόφιμά μας σύμφωνα με τις ενδείξεις που αναγράφονται στην συσκευασία.
- Δεν πετάμε το γεύμα που περισσεύει από την προηγούμενη ημέρα. Αντίθετα, το αποθηκεύουμε στο ψυγείο και το καταναλώνουμε την επόμενη μέρα ή το χρησιμοποιούμε για παρασκευή νέων συνταγών, σάντουιτς κ.λπ.
- Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στα εστιατόρια ή τις ταβέρνες που τρώμε, είτε ζητώντας να πάρουμε μαζί μας αυτό που περίσσεψε.
- Θα πρέπει να ζητήσουμε ενημέρωση για την κομποστοποίηση (compost), μια φυσική διαδικασία δημιουργίας οργανικού λιπάσματος, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο και στη μείωση των χημικών λιπασμάτων.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες
https://ec.europa.eu/food/safety/food_waste/eu-food-loss-waste-prevention-hub/resource/show/7560
https://knowledge4policy.ec.europa.eu/bioeconomy/reduce-food-waste_en