Ενοικίαση σπιτιού. Τί να προσέξετε

Tips

Το ψάξιμο σπιτιού για ενοικίαση είναι μια αρκετά αγχωτική διαδικασία καθώς απαιτεί αρκετό χρόνο και «τρέξιμο». Είτε αναθέσετε το ψάξιμο σε κάποιον μεσίτη είτε το αναλάβετε εξολοκλήρου εσείς, υπάρχουν κάποια σημεία που πρέπει να προσέξετε ιδιαιτέρως, ώστε από τη μία να μην πέσετε σε παγίδες και από την άλλη να κάνετε την ιδανική επιλογή σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

Η γειτονιά

Για καθέναν το κριτήριο επιλογής είναι διαφορετικό. Κάποιος επιλέγει με βάση τον τόπο εργασίας του, άλλος γιατί του αρέσει να ζει και να κινείται σε συγκεκριμένη περιοχή, άλλος με βάση τα κοντινά σχολεία κ.λπ.

Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να εξετάσετε είναι η ασφάλεια της συγκεκριμένης συνοικίας, ο θόρυβος, η εξυπηρέτηση από μέσα συγκοινωνίας, αν υπάρχουν κοντινά νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία κ.λπ. Σημαντικό επίσης για πολλούς είναι αν η περιοχή έχει γρήγορο ίντερνετ.

Το μέγεθος του σπιτιού

Μην βασιστείτε αποκλειστικά στον αριθμό των τετραγωνικών αλλά εστιάστε περισσότερο στη διαρρύθμιση και στους χώρους (π.χ. αριθμό υπνοδωματίων, μπάνιων κ.λπ.)

Μελετήστε με προσοχή αν χωράνε τα έπιπλά σας και οι συσκευές σας ώστε να έχετε όσο γίνεται λιγότερες απώλειες  και μαστορέματα.

Ρωτήστε τον ιδιοκτήτη αν σας επιτρέπει να χωρίσετε κάποιους χώρους με κάποια προσωρινή κατασκευή π.χ γυψοσανίδα, σε περίπτωση που έχετε ανάγκη από περισσότερα δωμάτια.

Τα επιπλέον έξοδα

Πέρα από το ενοίκιο που θα συμφωνήσετε με τον ιδιοκτήτη, πρέπει να μάθετε ποια είναι τα επιπλέον έξοδα που βαρύνουν το σπίτι. Για παράδειγμα, ποιος τρόπος θέρμανσης χρησιμοποιείται και ποια είναι η απόδοσή του, πόσα είναι τα κοινόχρηστα έξοδα ανά μήνα και τί περιλαμβάνουν (καθαριότητα, κηπουρό κ.λπ.).

Όροφος

Ο όροφος που βρίσκεται το σπίτι έχει πολύ μεγάλη σημασία. Είτε βρίσκεται ψηλά είτε χαμηλά υπάρχουν αντίστοιχα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Τα σπίτια που βρίσκονται σε πιο χαμηλούς ορόφους είτε στο ισόγειο, είναι πιο εύκολα προσβάσιμα ακόμα και χωρίς ασανσέρ, η μετακόμιση γίνεται πιο άνετα και οικονομικά ενώ είναι πιο ζεστά τον χειμώνα και πιο δροσερά το καλοκαίρι.  Από την άλλη, είναι συνήθως πιο σκοτεινά με περισσότερη υγρασία και μειονεκτούν ως προς την ασφάλεια.

Παλαιότητα κτιρίου

Τα παλιά σπίτια συνήθως αντιστοιχούν σε πιο χαμηλό ενοίκιο. Ωστόσο η ενεργειακή τους απόδοση είναι χαμηλότερη με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για ζέστη τον χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι. Από την άλλη σε ένα παλιό σπίτι παρουσιάζονται συχνότερα βλάβες στα υδραυλικά, στα ηλεκτρολογικά κ.λπ. γεγονός που δημιουργεί σχετική αναστάτωση και ενδεχόμενα έξοδα. Ακόμα και αν το σπίτι είναι ανακαινισμένο πρέπει να μάθετε αν έχει γίνει ριζική ανακαίνιση που περιλαμβάνει και τα υδραυλικά – ηλεκτρολογικά ενώ θα πρέπει οπωσδήποτε να βεβαιωθείτε ότι η οικοδομή πληροί τις προϋποθέσεις του αντισεισμικού κανονισμού.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !