Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια

Tips

Μια απίθανη γευστική δημιουργία νόστιμη και θρεπτική, που ενθουσιάζει τους vegan και τους vegetarian φίλους.  Αν η ποιότητα της φάβας είναι ψαγμένη τότε το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.

Εκτός από τη φάβα Σαντορίνης που είναι γνωστή και τείνει να εξαφανιστεί υπάρχει και η φάβα Φενεού, Σχοινούσας και βέβαια η φάβα Σκύρου, που γίνονται μελέτες για την υψηλή διατροφική της αξία.

Εμείς δοκιμάσαμε την αυθεντική στη Φάρμα Μουριές, στη Σκύρο και η νοστιμιά της ήταν απογειωτική. Στη φάρμα  εκτρέφονται τα αλογάκια της Σκύρου, η περίφημη αρχέγονη ελληνική φυλή.

Χρόνος παρασκευής 40 λεπτά / Εύκολο

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια

Από τη Φάρμα Μουριές, Σκύρος

Υλικά για 4 άτομα

Για τη φάβα

250 γρ. φάβα

1 κρεμμύδι, χονδροκομμένο

2 φύλλα δάφνης

1 ½  λίτρο ζεστό ζωμό λαχανικών

50 ml ελαιόλαδο

Aλάτι

Φρεσκοτριμμένο Πιπέρι

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

3 μέτρια λευκά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές κάθετες φέτες

2 κ.γ. ζάχαρη, κρυσταλλική

2 κ.σ. κρέμα βαλσάμικο

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι θαλασσινό

Για το σερβίρισμα

Ελαιόλαδο

Χυμό λεμονιού

Κάπαρη ή και κρίταμο

Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.

Μετά από 5 λεπτά ρίχνουμε τη φάβα και τη σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά.

Ρίχνουμε το ζεστό ζωμό λαχανικών, τα φύλλα δάφνης και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νερό ακόμα.

Μόλις ετοιμαστεί αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και την πολτοποιούμε στο multi μέχρι να έχουμε μια κρέμα, χωρίς να την λιώσουμε εντελώς.

Ετοιμάζουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο.

Μόλις ζεσταθεί το ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να καραμελώσουν και να πάρουν ένα σκούρο χρώμα ανακατεύοντας τα ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Όταν είναι έτοιμα, σβήνουμε με την κρέμα βαλσάμικο και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν για 2 λεπτά.

Βάζουμε στη φάβα τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τα χτυπάμε ελαφρά.

Σερβίρουμε τη φάβα σε πιάτο και ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και γαρνίρουμε με κάπαρη.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !