Η αυθεντική Ρουμελιώτικη συνταγή
Τελικά είναι πολύ εύκολο να φτιάξουμε γιαούρτι με τη δική μας υπογραφή…
Η Χρυσούλα «πήζει» γιαούρτι για εμάς ακολουθώντας τη συνταγή του παππού της που ήταν τσέλιγκας στον Παρνασσό.
Είναι σημαντικό να είναι το γάλα υψηλής ποιότητας όπως και το γιαούρτι που θα χρησιμοποιήσουμε σαν «μαγιά».
Το καλύτερο είναι να βρούμε γάλα από τσοπάνη αλλά και το φρέσκο γάλα καλής ποιότητας από την αγορά μια χαρά γιαούρτι «γεννά».
Ανάλογα με το γάλα που θα χρησιμοποιήσουμε μπορούμε να δημιουργήσουμε πρόβειο ή κατσικίσιο γιαούρτι, που κερδίζει έδαφος πρόσφατα.
Έτσι θα έχουμε ένα ολόφρεσκο γιαούρτι υψηλής διατροφικής αξίας για πρωινό ή ελαφρύ βραδινό…
Η Χρυσούλα το σερβίρει στο απίθανο ξενοδοχείο της, που είναι πολυβραβευμένο για το πρωινό της.
Γιαούρτι πρόβειο ή κατσικίσιο
Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη, ξενοδοχείο Γανυμήδης, Γαλαξίδι
Υλικά
2 λίτρα φρέσκο γάλα πρόβειο ή κατσικίσιο από τσοπάνη ή από super market
2 κ.σ. γεμάτες γιαούρτι πρόβειο ή κατσικίσιο
Τρόπος παρασκευής
Χρησιμοποιούμε γάλα ημέρας, από τον τσοπάνη που τα ζώα του βόσκουν στον Παρνασσό, ή στην Γκιώνα ή στα Βαρδούσια.
Σουρώνουμε το φρέσκο γάλα σε διπλό τουλουπάνι και το αδειάζουμε σε κατσαρόλα.
Ζεσταίνουμε το γάλα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντάς το αργά αργά με ξύλινη κουτάλα, που φθάνει μέχρι τον πάτο της κατσαρόλας.
Προσέχουμε να μην μας κολλήσει το γάλα.
Μετά από 10 λεπτά το γάλα αρχίζει να κάνει αφρό.
Συνεχίζουμε το βράσιμο και μόλις αρχίζει να παίρνει βράση, ” να βαραίνει το γάλα “, όπως λέμε στην ντοπιολαλιά, το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Ξεχωρίζουμε 10 κ.σ. γάλα σε ένα μπολάκι και το ανακατεύουμε με 2 κουταλιές πρόβειο γιαούρτι.
Τα ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη, «να σταθεί».
Αφήνουμε το υπόλοιπο γάλα να κρυώσει ελαφρά.
Για να είμαστε σίγουροι κάνουμε τη δοκιμή με το μικρό μας δάκτυλο, αν δεν έχουμε θερμόμετρο.
Μετράμε μέχρι το 30, με το δάκτυλο μέσα στο γάλα. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι τέτοια που να αντέχει το δάκτυλό μας στο γάλα, τότε είναι έτοιμο να το ανακατέψουμε με το υπόλοιπο που έχουμε στο μπολάκι.
Αν έχουμε θερμόμετρο η ιδανική θερμοκρασία είναι 50οC το χειμώνα και 40 – 45οC το καλοκαίρι.
Ρίχνουμε την γιαουρτοπιτυά στο γάλα και το ανακατεύουμε καλά. Αμέσως μετά το μοιράζουμε στα πήλινα μπολάκια.
Βάζουμε τα μπολάκια με το γιαούρτι σε ζεστό μέρος, χωρίς να τα κουνήσουμε και τα σκεπάζουμε με κουβέρτα για 2½ – 3 ώρες.
Το γιαούρτι είναι έτοιμο και το βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες, να δροσίσει καλά.
Το μέλι με τα καρύδια συμπληρώνουν την αρμονία, όπως και φρούτα κυρίως berries και φρέσκα φρούτα εποχής, γλυκάκια του κουταλιού ψιλοκομμένα ή διάφορα τσάτνεϊ (Chutney) και σιρόπια.