Κολοκυθάκια γεμιστά με ρύζι και μανιτάρια

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Iερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Διονυσίου του «Εν Ολύμπω»

Ανεβαίνοντας στον Όλυμπο, δίπλα στο φαράγγι του Ενιπέα, το βουητό του νερού, ηχεί μουσικά στα αυτιά μας. Με δέος και συνάμα θαυμασμό «πλησιάζουμε» τις ψηλές κορυφές στεφανωμένες με λευκό πέπλο ομίχλης. Εδώ ο χρόνος σταματά. Ξάφνου μπροστά μας, η επιβλητική Μονή του Αγίου Διονυσίου. Εμβληματική μορφή της πνευματικής ζωής, ο χαρισματικός Ηγούμενος Πατέρας Μάξιμος.

Ο φροντισμένος καταπράσινος περίβολος, ενισχύει την εντύπωση τόπου ιερού, θαρρείς, απομονωμένου από τον έξω κόσμο. Οι καλλιεργητικές προσπάθειες τονίζουν τον αγροτικό και κτηνοτροφικό χαρακτήρα της Μονής που ασκείται παράλληλα με το έντονο πνευματικό γίγνεσθαι. Τα «ποιήματα» στο κηροπλαστείο, στα εργαστήρια θυμιάματος, αγιογραφίας, βιβλιοδεσίας, συνυπάρχουν με την έντονη πνευματική και φιλανθρωπική δραστηριότητα, τις εξομολογήσεις, τις διδαχές, τα συνέδρια. Η προσήλωση και η αφοσίωση στον Θεό είναι αισθητή σε κάθε μεριά της Μονής.

Κάθε φορά που βρίσκομαι στην Μονή νοιώθω χαρούμενη, θαρρείς και είμαι προστατευμένη από τον έξω κόσμο… Η κουζίνα τους νομίζω ότι είναι από τις νοστιμότερες μοναστηριακές, ίσως γιατί γίνεται με αγάπη περισσή…

Ο Πατέρας Πορφύριος με φροντίδα περισσή ετοιμάζει ειδικά για εμάς ένα νηστίσιμο νόστιμο καλοκαιρινό φαγητό.

Κoλοκυθάκια γεμιστά με ρύζι και μανιτάρια

Από τον Πατέρα Πορφύριο, Μονή Αγ.Διονυσίου, Όλυμπος

Υλικά

6-7 κολοκύθια φρέσκα μέτρια

350 γρ. ρύζι καρολίνα

150 γρ. μανιτάρια φρέσκα κομμένα σε φέτες

1 ποτήρι κρασί λευκό

1 ποτήρι ελαιόλαδο (μοιρασμένο σε 2 μέρη)

1 ποτήρι νερό ζεστό

4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 ξερό κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

Μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

Μισό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Μια πρέζα κύμινο

Για τη σάλτσα

2 καρότα κομμένα στην μέση

1 πατάτα κομμένη στην μέση

2 κρεμμύδια ξερά

Χυμό από ένα λεμόνι

5 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 πρέζα κύμινο

Τρόπος παρασκευής

Σε κατσαρόλα σοτάρουμε με ελαιόλαδο το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.

Μόλις ροδίσουν προσθέτουμε τα μανιτάρια και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και ρίχνουμε το ρύζι.

Το αφήνουμε για 2 λεπτά και «σβήνουμε» με κρασί.

Προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον άνηθο και συμπληρώνουμε με νερό.

Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει το ρύζι μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά του. 5 λεπτά πριν το τέλος ρίχνουμε το αλάτι, το πιπέρι και το κύμινο.

Κατεβάζουμε  από την φωτιά.

Παράλληλα ετοιμάζουμε την σάλτσα μας. Βράζουμε χωριστά σε τρία κατσαρολάκια τα καρότα, την πατάτα και τα κρεμμύδια σε αλατισμένο νερό. Σε 25 λεπτά θα είναι έτοιμα. Τα περνάμε από το μπλέντερ και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού.

Η σάλτσα μας είναι έτοιμη.

Με ένα κουτάλι αδειάζουμε το εσωτερικό από τα κολοκυθάκια και τα πετάμε.

Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια προσεκτικά και τα βάζουμε στον «ταβά» που κάνει το φαγητό νόστιμο και δεν κολλάει.

Ρίχνουμε ζεστό νερό μέχρι την μέση, μέχρι να καλυφθούν τα κολοκυθάκια και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

Στην σάλτσα προσθέτουμε και λίγο ζουμί από τα κολοκυθάκια και περιχύνουμε τα κολοκυθάκια.

Αφήνουμε τα κολοκυθάκια να σιγοβράσουν σκεπάζοντας την κατσαρόλα και ανακινούμε 2-3 φορές για να μην κολλήσουν.

Μετά από 20 λεπτά ρίχνουμε λίγο αλάτι, πιπέρι, κύμινο και τον μαϊντανό.

Αφήνουμε για 10 λεπτά ακόμα και το φαγητό μας είναι έτοιμο.

Σε 10 λεπτά μπορούμε να σερβίρουμε.

Το πιάτο μας έχει εξαιρετική ισορροπία γεύσης και αρώματος.

Μικρά μυστικά

Αν θέλετε να ετοιμάσετε τα κολοκυθάκια την Τετάρτη και την Παρασκευή που τρώνε αλάδωτα, μπορούμε να σοτάρουμε τα κρεμμύδια με νερό. Απλά χρειάζονται τριπλάσιο χρόνο και θα γίνουν διάφανα και ελαφριά για το στομάχι. Αντί για ελαιόλαδο στην σάλτσα θα προσθέσουμε 3 κουταλιές ταχίνι και θα έχουμε εξαιρετική γεύση.

Το καθολικό της μονής του Αγ.Διονυσίου.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Ποπιέτες καπνιστού σολομού με κρέμα μυρωδικών, φύλλα βαλεριάνας και τραγανά flakes ψωμιού

Μια απίθανη γευστική δημιουργία από έναν πολυβραβευμένο chef για να μοιραστείτε με τον αγαπημένο σας ή με φίλους, πανεύκολη και νόστιμη. Ένα πιάτο που...

Ποιες είναι οι φυσικές αφροδισιακές τροφές για να διανθίσουμε τη διατροφή μας;

Εμείς ανατρέξαμε «στις γραφές» και τις μελέτες … προκειμένου να σας παρουσιάσουμε φυσικά αφροδισιακά για να τα εντάξετε στη διατροφή σας και να δώσετε...

Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο

Μια πανεύκολη πίτα που γίνεται σε χρόνο DT… χωρίς φύλλο και πλημμυρίζει νοστιμιά. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τυρί φέτα, όμως μπορείτε να προσθέσετε και τριμμένα τυράκια που...

Αρμονική ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική ζωή…

Ναι αλλά πώς, δεν είναι καθόλου εύκολο… Υπάρχουν όμως τρόποι έστω να προσεγγίσετε αυτή την ισορροπία. Πολλές φορές αφοσιωνόμαστε στην επαγγελματική ζωή, αμελώντας την...

Σταφύλι… της αντιγήρανσης και της ομορφιάς

Τα σταφύλια τον Σεπτέμβριο είναι στα καλύτερά τους. Φρέσκα, νόστιμα και κυρίως θρεπτικά. Κάθε ρώγα κρύβει το μυστικό της αντιγήρανσης, της λάμψης, της ομορφιάς....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !