Γίγαντες με τσίπουρο

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Μια χειμωνιάτικη γευστική δημιουργία πολύ θρεπτική και νόστιμη. Οι γίγαντες είναι πλούσιοι σε ασβέστιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Περιέχουν αρκετό σίδηρο και έτσι ενισχύουν την αιμοποίηση και συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών. Επίσης   είναι πηγή διαλυτών φυτικών ινών και συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.

Τους «μεθυσμένους» γίγαντες τους δοκιμάσαμε στην Εύβοια, στον υδροβιότοπο Κανατάδικα, εκεί που βρίσκουν καταφύγιο οι περίφημοι αργυρόκυκνοι. Εμπειρία μοναδική σε ένα νησί που τα έχει όλα, μια φύση ποίημα, γεύσεις αυθεντικές και ανθρώπους φιλόξενους.

gigantes 2
Ένας σπάνιος αργυρόκυκνος κάνει τη βόλτα του…

Γίγαντες με τσίπουρο

Από τον Ευμορφία Κεφαλά, Καμάρια Β.Εύβοια

Υλικά

700 γρ. γίγαντες

2 φλιτζάνια τσαγιού ελαιόλαδο

2 πράσα, κομμένα σε ροδέλες

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο χωρίς την πράσινη φύτρα

2 σφηνάκια τσίπουρο

1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε ροδέλες

2 καρότα, κομμένα σε φέτες

3 – 4 ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες

1 κ.γ. πελτέ ντομάτας

Λίγο άνηθο, ψιλοκομμένο

Μισό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Τρόπος παρασκευής

Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τους γίγαντες σε λεκάνη με μπόλικο νερό, να μουσκέψουν. Αλλάζουμε τουλάχιστον 2 φορές το νερό.

Το πρωί τους μισοβράζουμε σε κατσαρόλα με νερό για 45 λεπτά. 10 λεπτά πριν το τέλος, ρίχνουμε το αλάτι.

Στο μεταξύ σε πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα πράσα, τα κρεμμύδια και το σκόρδο με το μισό περίπου ελαιόλαδο.

«Σβήνουμε» με το τσίπουρο και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε με τη σειρά την πιπεριά, το καρότο και τις ντομάτες.

Αφήνουμε να πάρει μια βράση η σάλτσα και προσθέτουμε τους γίγαντες μαζί με το ζωμό τους, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν για λίγο.

Αδειάζουμε τους γίγαντες στη γάστρα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 40 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.

Αν σας αρέσουν με μπόλικη σάλτσα μπορείτε να προσθέσετε και λίγο ζεστό νερό.

Μόλις πάρουν ωραίο χρώμα και σκάσουν οι γίγαντες είναι έτοιμοι.

Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αν θέλουμε ροδέλες φρέσκιας πιπεριάς.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Fish and Chips

Η κλασική, αυθεντική συνταγή που είναι νόστιμη πολύ. Το αγαπημένο street food των Άγγλων και όχι μόνον… Σερβίρονται σε χάρτινο χωνάκι ή πιατελίτσα και...

Βάφλες Βρυξελλών

Οι Βέλγοι είναι πολύ περήφανοι για τις βάφλες και θεωρούνται το εθνικό τους γλυκό. Στις Βρυξέλλες προσφέρονται με 30 διαφορετικούς ευφάνταστους συνδυασμούς. Στο περίφημο...

Gazpacho

Tο γκασπάτσο είναι η αυθεντική ισπανική καλοκαιρινή σούπα που δροσίζει και αρέσει πολύ. Είναι πανεύκολη και νόστιμη γιατί οι ντομάτες είναι στα καλύτερά τους,...

Bratkartoffeln, γερμανικές πατάτες

Η αυθεντική γερμανική συνταγή για τις πατάτες, που δένουν αρμονικά με τα λουκάνικα, το κότσι, το σνίτσελ. Στην αγαπημένη μας μπυραρία του Schumacher 1838,...

Γερμανικό χοιρινό κότσι Schweinshaxe

Η αυθεντική συνταγή για ένα κότσι που θα θυμάστε… το δοκιμάσαμε στην περίφημη μπυραρία Schumacher του 1838, στο Dusseldorf. Το περιβάλλον απίθανο, ζεστή...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !