Μια χειμωνιάτικη γευστική δημιουργία πολύ θρεπτική και νόστιμη. Οι γίγαντες είναι πλούσιοι σε ασβέστιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Περιέχουν αρκετό σίδηρο και έτσι ενισχύουν την αιμοποίηση και συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών. Επίσης είναι πηγή διαλυτών φυτικών ινών και συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.
Τους «μεθυσμένους» γίγαντες τους δοκιμάσαμε στην Εύβοια, στον υδροβιότοπο Κανατάδικα, εκεί που βρίσκουν καταφύγιο οι περίφημοι αργυρόκυκνοι. Εμπειρία μοναδική σε ένα νησί που τα έχει όλα, μια φύση ποίημα, γεύσεις αυθεντικές και ανθρώπους φιλόξενους.
Γίγαντες με τσίπουρο
Από τον Ευμορφία Κεφαλά, Καμάρια Β.Εύβοια
Υλικά
700 γρ. γίγαντες
2 φλιτζάνια τσαγιού ελαιόλαδο
2 πράσα, κομμένα σε ροδέλες
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο χωρίς την πράσινη φύτρα
2 σφηνάκια τσίπουρο
1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε ροδέλες
2 καρότα, κομμένα σε φέτες
3 – 4 ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες
1 κ.γ. πελτέ ντομάτας
Λίγο άνηθο, ψιλοκομμένο
Μισό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
αλάτι θαλασσινό
φρεσκοτριμμένα πιπέρια
Τρόπος παρασκευής
Από το προηγούμενο βράδυ βάζουμε τους γίγαντες σε λεκάνη με μπόλικο νερό, να μουσκέψουν. Αλλάζουμε τουλάχιστον 2 φορές το νερό.
Το πρωί τους μισοβράζουμε σε κατσαρόλα με νερό για 45 λεπτά. 10 λεπτά πριν το τέλος, ρίχνουμε το αλάτι.
Στο μεταξύ σε πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα πράσα, τα κρεμμύδια και το σκόρδο με το μισό περίπου ελαιόλαδο.
«Σβήνουμε» με το τσίπουρο και αφού εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε με τη σειρά την πιπεριά, το καρότο και τις ντομάτες.
Αφήνουμε να πάρει μια βράση η σάλτσα και προσθέτουμε τους γίγαντες μαζί με το ζωμό τους, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι και αφήνουμε να βράσουν για λίγο.
Αδειάζουμε τους γίγαντες στη γάστρα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 40 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
Αν σας αρέσουν με μπόλικη σάλτσα μπορείτε να προσθέσετε και λίγο ζεστό νερό.
Μόλις πάρουν ωραίο χρώμα και σκάσουν οι γίγαντες είναι έτοιμοι.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και αν θέλουμε ροδέλες φρέσκιας πιπεριάς.