«Η γλώσσα του σώματος» … η δύναμη στην επικοινωνία με τους άλλους

Tips

Γνωρίζοντας την « Μη λεκτική επικοινωνία ή γλώσσα του σώματος» που είναι αδιάψευστη, μπορούμε να ερμηνεύσουμε σωστά, μέσα από τη στάση του σώματος, τις κινήσεις και το βλέμμα, τις σκέψεις και τη διάθεση των άλλων για το άτομό μας.

Η γνώση της είναι  δύναμη.

Εμείς, μέσα από μια σειρά άρθρων θα σας βοηθήσουμε να αντιληφθείτε, πως χρησιμοποιώντας του κατάλληλους κώδικες συμπεριφοράς, θα μπορέσετε να «περνάτε» τα μηνύματά σας αποτελεσματικά.

Γνωρίζοντας τα αποτελέσματα πρόσφατων μελετών της ψυχολογίας, θα σας βοηθήσουμε σε πρώτο επίπεδο να αντιμετωπίσετε με επιτυχία επαγγελματικές συναντήσεις,  διαπραγματεύσεις αλλά και πωλήσεις. Θα μπορείτε να διακρίνετε και εσείς πώς να επιλέγετε συνεργάτες ειλικρινείς, που αγαπούν το αντικείμενο εργασίας τους.

Σε δεύτερο στάδιο θα ασχοληθούμε με τις διαπροσωπικές σχέσεις

Στόχος μας, να μάθετε να ξεχωρίζετε αν τα λόγια του συνομιλητή σας είναι διαφορετικά από αυτά που σκέπτεται …

Να θυμάστε πάντα ότι οι άνθρωποι σε ποσοστό 90% σχηματίζουν θετική ή αρνητική γνώμη για κάποιον, τα πρώτα 4 λεπτά της πρώτης συνάντησης

 Τι εννοούμε με τον ορισμό «μη λεκτική επικοινωνία» ή «γλώσσα του σώματος»

Είναι ο τρόπος που στέλνουμε και αντίστοιχα λαμβάνουμε μηνύματα με την κίνηση του σώματος, του κεφαλιού, τις κινήσεις των χεριών, τις εκφράσεις του προσώπου, το βλέμμα, το χαμόγελο. Η παρατήρηση αυτών των κινήσεων που γίνονται συνειδητά, υποσυνείδητα ή ασυνείδητα μας «μαρτυρούν» σημαντικά στοιχεία για τις προθέσεις του συνομιλητή μας και το χαρακτήρα του. Η μη λεκτική επικοινωνία κερδίζει τις πρώτες εντυπώσεις σε μια σχέση προσωπική ή επαγγελματική. Πολλές φορές αυτή η πρώτη εντύπωση καθορίζει και την εξέλιξη της σχέσης.

Η δυναμική του μηνύματος από τον «πομπό στο δέκτη»

Οι πλέον πρόσφατες έρευνες επαληθεύουν την παλαιότερη μέτρηση της δυναμικής και του επηρεασμού του μηνύματος, που στέλνουμε στον συνομιλητή μας και διαμορφώνεται ως εξής

55 % από τη μη λεκτική επικοινωνία, τη γλώσσα του σώματος

38 % από την ένταση, τον τόνο και τη χροιά της φωνής

7% από την λεκτική επικοινωνία, τα λεγόμενα «κοινώς»

Η γνώση της μη λεκτικής επικοινωνίας είναι δύναμη…

Το σίγουρο είναι ότι όλοι οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε καθημερινά τη γλώσσα του σώματος, χωρίς καν να το αντιλαμβανόμαστε. Το σημαντικό είναι ότι η μορφή αυτής της επικοινωνίας είναι η μόνη που μπορούμε να εμπιστευτούμε, αφού εκφράζει το υποσυνείδητο τις περισσότερες φορές, χωρίς να περνά από τη σφαίρα του συνειδητού και της λογικής. Δίνει αληθινά μηνύματα και εκείνος που κατέχει τη γλώσσα και μπορεί να αποκωδικοποιεί τα μυστικά της, έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον επαγγελματικό στίβο αλλά και στην προσωπική του ζωή.

Για να γίνουμε γνώστες και να μην παρεξηγήσουμε κινήσεις απομονώνοντας τες και βγάζουμε λάθος συμπεράσματα στην επανεκτίμηση της συμπεριφοράς, πρέπει πάντα να μελετάμε, να παρατηρούμε και χρειάζεται καθημερινή εξάσκηση.

Η χρήση της λεκτικής με την μη λεκτική επικοινωνία στο εργασιακό περιβάλλον πρέπει να συνεκτιμώνται, όπως και οι εξωτερικοί παράγοντες.

Γνωρίζοντας την ερμηνεία των κινήσεων μπορούμε και εμείς οι ίδιοι να βελτιωθούμε σαν προσωπικότητες τονίζοντας την αυτοεκτίμηση μας, την αυτογνωσία μας και στοχεύοντας ψηλότερα.

Τα μυστικά για μια επιτυχημένη μη λεκτική επικοινωνία σε επαγγελματικό επίπεδο

Το περήφανο περπάτημα

Οι δάσκαλοί μας πάντα μας προέτρεπαν να περπατάμε καμαρωτά. Δεν είμαι σίγουρη αν είχαν ακούσει τον όρο «μη λεκτική επικοινωνία» πάντως μας έλεγαν ότι αυτό το περπάτημα μας χαρίζει υπεροχή και φανερώνει αυτοπεποίθηση.

Το σίγουρο είναι ότι όταν περπατάμε ελεύθερα δηλώνουμε ότι είμαστε ειλικρινείς, εύκολα συνεργάσιμοι, ανοικτοί σε προτάσεις.

Αντίθετα οι άνθρωποι που δεν αντέχουν την πίεση συνήθως περπατούν κυρτώνοντας τους ώμους, είναι ντροπαλοί, η αυτοεκτίμηση και η αυτοπεποίθηση είναι χαμηλές και θέλουν να περνούν απαρατήρητοι.

 Τα μάτια

Αν ο συνομιλητής σε κοιτάει απευθείας στα μάτια, αυτό σημαίνει πως είναι ευθύς, ειλικρινής και δεν έχει κάτι να κρύψει. Ενώ τα άτομα που αποφεύγουν την άμεση οπτική επαφή, δείχνουν ότι δεν λένε όλη την αλήθεια, αισθάνονται άβολα ή μπορεί και να μην έχουν αυτοπεποίθηση.

Μέσα από το «ζεστό βλέμμα» δείχνεις το ενδιαφέρον σου και ο συνομιλητής σου νοιώθει οικειότητα.

Το χαμόγελο

Το αβίαστο χαμόγελο, το χαμόγελο της καρδιάς και όχι αυτό το «τυπικό» με τα σφιγμένα χείλη αποτελεί την κυριότερη έκφραση του προσώπου και αποτελεί ένδειξη αποδοχής προς τον συνομιλητή

Η στάση του κεφαλιού

Όταν ο συνομιλητής μας  χαμογελά και παράλληλα γέρνει ελαφρά το κεφάλι προς το μέρος μας, υποδηλώνει ενδιαφέρον. Όταν κάποιο άτομο σηκώνει γρήγορα το κεφάλι, σημαίνει ότι ενδιαφέρεται άμεσα για το συγκεκριμένο θέμα ειδικά μάλιστα αν η κίνηση συνοδεύεται από σήκωμα των φρυδιών. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας κρατάτε ψηλά το πηγούνι.

Οι κινήσεις χεριών και ποδιών

Να αποφεύγετε να σταυρώνετε τα χέρια και τα πόδια αντίστοιχα. Να έχετε κλειστά τα δάκτυλα και να μην χρησιμοποιείτε τον δείκτη κατά τη διάρκεια της συνομιλίας σας.

Να μην κουνάτε νευρικά τα πόδια σας γιατί σημαίνει ότι βρίσκεστε σε συνεχή ένταση και δεν αισθάνεστε άνετα με περιβάλλον.

Στάση του κορμιού

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας όταν είμαστε καθιστοί φροντίζουμε να καθίσουμε βαθιά στην καρέκλα και να ακουμπάμε την πλάτη μας.

Τα χέρια πρέπει να είναι πάνω στο τραπέζι όπως και όλα τα χαρτιά και δεδομένα μας.

Όταν συνομιλούμε όρθιοι πρέπει να είμαστε ευθυτενείς και αγέρωχοι.

 Μην παραβιάζετε τον ζωτικό χώρο του συνομιλητή σας

Ο κάθε άνθρωπος ανάλογα με την κουλτούρα του έχει τον συγκεκριμένο ζωτικό του χώρο. Κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων με ξένους συνομιλητές είναι σημαντικό να μελετήσετε πριν τη συνάντηση τις εθνικές τους συνήθειες. Άλλο ζωτικό χώρο έχουν οι βόρειοι Ευρωπαίοι, άλλο οι νότιοι, άλλο οι Αμερικανοί και άλλο οι Άραβες και οι Κινέζοι.

Πρέπει ο συνομιλητής σας να νοιώθει άνετα όπως και εσείς…

Αν τυχόν ο συνομιλητής σας απομακρυνθεί ελαφρά μην κάνετε προσπάθεια να πλησιάσετε περισσότερο.

 Ποιοι είναι πιο δεκτικοί στην εκμάθηση της γλώσσας του σώματος;

Οι γυναίκες είναι δύο φορές πιο δεκτικές από τους άνδρες στην κατανόηση της γλώσσας του σώματος και την παρατήρησή της. Ο λόγος είναι ότι είναι πλασμένες για τη μητρότητα, οπότε ο εγκέφαλός τους είναι προικισμένος να αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των βρεφών όταν αυτά δεν είναι σε ηλικία να εκφράζονται λεκτικά…

Μην ανησυχείτε

Έρευνες έχουν δείξει ότι μόνον το 3 – 5% του πληθυσμού έχει γεννηθεί χαρισματικός στη μη λεκτική επικοινωνία. Οι υπόλοιποι μπορούν να μάθουν τις τεχνικές που θα κάνουν τους συναδέλφους μας, τους συνομιλητές μας αλλά και τους φίλους μας να νοιώθουν σημαντικοί και ξεχωριστοί.

Από τη Σίσσυ Νίκα επικοινωνιολόγο – δημοσιογράφο

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !