Καλαμάρια ψητά με φάβα και λάδι μαϊντανού

Tips

Γεύση της θαλασσινής κουζίνας που αρέσει πολύ. Η φάβα ταιριάζει πολύ και χαρίζει ευεργετήματα στον οργανισμό μας.

Το λάδι μαϊντανού δίνει μια αρωματική πινελιά και τα μπουκετάκια χόρτων ή λαχανικών είναι η καλύτερη διακόσμηση για το πιάτο.

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 10 λεπτά / Εύκολο

Καλαμάρια ψητά με φάβα και λάδι μαϊντανού

Από την Κατερίνα Ξηρού, περίφημη μαγείρισσα, Ναύπακτος

kalamari me fava

Yλικά για 4 άτομα

4 καλαμάρια μεγάλα, φρέσκα ή κατεψυγμένα

Για τη φάβα

500 γρ. φάβα

1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο στα τέσσερα

2 καρότα

2 σκελίδες σκόρδο

2 φύλλα δάφνης

αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ρίγανη

ελαιόλαδο εκλεκτό

Για το λάδι μαϊντανού

15 φυλλαράκια μαϊντανού

100 ml ελαιόλαδο

λίγο αλάτι θαλασσινό

Τρόπος παρασκευής

Ξεπλένουμε τη φάβα τρία χέρια με δροσερό νερό.

Η αντιστοιχία φάβας με το νερό βρασίματος είναι 1 προς 3.

Σε κατσαρόλα βράζουμε τη φάβα σε δυνατή φωτιά και ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα συχνά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σκόρδο, τη δάφνη. Η φάβα θέλει έλεγχο και συχνό ανακάτεμα, γιατί πιάνει.

Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 40 λεπτά, μέχρι να λιώσει η φάβα και να πιει όλα τα υγρά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφαιρούμε τη δάφνη και το σκόρδο.

Χτυπάμε τη φάβα στο μπλέντερ για να αποκτήσει βελούδινη υφή σαν αλοιφή. Τότε ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη για την περιλούζουμε με ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

Παράλληλα χαράζουμε τα καλαμάρια βαθιά, χωρίς να ξεχωρίσουμε τις φέτες. Τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα και με ένα πινέλο τα περνάμε με ελαιόλαδο και τα πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 15 λεπτά περίπου.

Ετοιμάζουμε το λάδι μαϊντανού.

Στο μπλέντερ πολτοποιούμε τα φύλλα μαϊντανού, το ελαιόλαδο και το αλάτι.

Στο πιάτο βάζουμε τη φάβα σε βάση από πάνω βάζουμε το καλαμάρι

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !