Καλαμάρια ψητά με φάβα και λάδι μαϊντανού

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Γεύση της θαλασσινής κουζίνας που αρέσει πολύ. Η φάβα ταιριάζει πολύ και χαρίζει ευεργετήματα στον οργανισμό μας.

Το λάδι μαϊντανού δίνει μια αρωματική πινελιά και τα μπουκετάκια χόρτων ή λαχανικών είναι η καλύτερη διακόσμηση για το πιάτο.

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα και 10 λεπτά / Εύκολο

Καλαμάρια ψητά με φάβα και λάδι μαϊντανού

Από την Κατερίνα Ξηρού, περίφημη μαγείρισσα, Ναύπακτος

kalamari me fava

Yλικά για 4 άτομα

4 καλαμάρια μεγάλα, φρέσκα ή κατεψυγμένα

Για τη φάβα

500 γρ. φάβα

1 κρεμμύδι ξερό, κομμένο στα τέσσερα

2 καρότα

2 σκελίδες σκόρδο

2 φύλλα δάφνης

αλάτι θαλασσινό

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ρίγανη

ελαιόλαδο εκλεκτό

Για το λάδι μαϊντανού

15 φυλλαράκια μαϊντανού

100 ml ελαιόλαδο

λίγο αλάτι θαλασσινό

Τρόπος παρασκευής

Ξεπλένουμε τη φάβα τρία χέρια με δροσερό νερό.

Η αντιστοιχία φάβας με το νερό βρασίματος είναι 1 προς 3.

Σε κατσαρόλα βράζουμε τη φάβα σε δυνατή φωτιά και ξαφρίζουμε με τρυπητή κουτάλα συχνά.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, το σκόρδο, τη δάφνη. Η φάβα θέλει έλεγχο και συχνό ανακάτεμα, γιατί πιάνει.

Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά σε σκεπασμένη κατσαρόλα για 40 λεπτά, μέχρι να λιώσει η φάβα και να πιει όλα τα υγρά. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφαιρούμε τη δάφνη και το σκόρδο.

Χτυπάμε τη φάβα στο μπλέντερ για να αποκτήσει βελούδινη υφή σαν αλοιφή. Τότε ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη για την περιλούζουμε με ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.

Παράλληλα χαράζουμε τα καλαμάρια βαθιά, χωρίς να ξεχωρίσουμε τις φέτες. Τα βάζουμε σε ταψί που έχουμε καλύψει με λαδόκολλα και με ένα πινέλο τα περνάμε με ελαιόλαδο και τα πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC για 15 λεπτά περίπου.

Ετοιμάζουμε το λάδι μαϊντανού.

Στο μπλέντερ πολτοποιούμε τα φύλλα μαϊντανού, το ελαιόλαδο και το αλάτι.

Στο πιάτο βάζουμε τη φάβα σε βάση από πάνω βάζουμε το καλαμάρι

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ρόκα και πασατέμπο

Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ξεχειλίζουν κάλιο και αντιοξειδωτικά.   Για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και για...

Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές, μυζήθρα και βινεγκρέτ καρότου και λουίζας

Μια δροσερή σαλάτα που είναι superfood. H βινεγκρέτ καρότου και λουίζας είναι τόσο πρωτότυπη και νόστιμη που αυτή η γευστική δημιουργία απογειώνεται… Αν αφαιρέσουμε το...

Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σαλάτας caprese με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τις πολύχρωμες ντομάτες έτσι για ένα τουίστ στη γεύση. Επιλέγουμε από την αγορά...

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !