Καλλιεργούμε στο σπίτι χρήσιμα βότανα και αρωματικά

Tips

Τα βότανα είναι δημοφιλή φυτά που εύκολα μπορούν να καλλιεργηθούν στο σπίτι μας και να χαρίσουν φρεσκάδα και όμορφες ευωδιές σε κάθε βεράντα, αυλή ή μπαλκόνι. Μπορούμε να χρησιμοποιούμε αρωματικά βότανα στην κουζίνα, καθιστώντας τα πιάτα μας πιο νόστιμα και θρεπτικά, αλλά και να επωφεληθούμε από τις θεραπευτικές ιδιότητες που έχουν, ως φυσική θεραπεία σε ορισμένες ασθένειες ή πόνο.

Για να φυτέψουμε βότανα, είναι προτιμότερο να επιλέξουμε έναν εξωτερικό χώρο που θα τον βλέπει κάποιες ώρες την ημέρα ο ήλιος. Ακόμα κι αν δεν διαθέτεις κήπο, μπορείς να καλλιεργήσεις σε γλάστρες ή ζαρντινιέρες στη βεράντα ή στο μπαλκόνι, αρκεί τα φυτά να έχουν απρόσκοπτη επαφή με τον ήλιο και τον αέρα.

Η κηπουρική λειτουργεί και σαν ψυχοθεραπεία, οπότε προμηθεύσου, δοχεία φύτευσης, πιατάκια, χαλίκι που θα τοποθετήσεις στον πάτο της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση του νερού, χώμα, γάντια και φυτά ή σπόρους. Εργαλεία δεν είναι απαραίτητο να αγοράσεις, καθώς ένα κουτάλι της σούπας μπορεί να σε βοηθήσει μια χαρά σε τόσο μικρές φυτεύσεις.

Ρίγανη

Η ρίγανη είναι ένα πολύ ανθεκτικό αρωματικό βότανο και η καλλιέργειά της στο σπίτι δεν είναι καθόλου περίπλοκη. Επίλεξε μια ζαρντινιέρα μήκους περίπου 50-60 εκ. και τοποθέτησέ τη σε μια ηλιόλουστη τοποθεσία. Καθώς είναι φυτό ευαίσθητο στις κρύες θερμοκρασίες, ίσως χρειαστεί να το μεταφέρεις σε εσωτερικό χώρο το χειμώνα. Η συγκομιδή της μπορεί να ξεκινήσει λίγο πριν τα φυτά είναι έτοιμα να ανθήσουν, κρέμασε τα κομμένα στελέχη σε ένα σκοτεινό και καλά αεριζόμενο μέρος και όταν στεγνώσουν, τρίψε τα και αποθήκευσε σε σφραγισμένα δοχεία.

Η ρίγανη είναι ένα απίστευτα δημοφιλές καρύκευμα για πολλά είδη πιάτων, από ζυμαρικά, σαλάτες, σάλτσες έως κρέας και ψάρια και γενικά είναι μια γευστική προσθήκη στη μεσογειακή κουζίνα. Παράλληλα διαθέτει πολλές αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επίσης, το έλαιο της ρίγανης είναι ένα ισχυρό λάδι που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για αρωματοθεραπεία.

Θυμάρι

Το θυμάρι έχει μικρή ανάπτυξη, φτάνει μέχρι τα 30 εκ. ύψος και μπορείς να το φυτέψεις σε μια γλάστρα διαμέτρου 20 -25 εκ. Προτιμά μια ηλιόλουστη τοποθεσία με καλά στραγγιζόμενο οργανικό χώμα και μπορείς να το κόψεις λίγο πριν το φυτό αρχίζει να ανθίζει και να το αποθηκεύσεις με την ίδια διαδικασία όπως τη ρίγανη.

Είτε φρέσκο, είτε ξηρό, το θυμάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στη μαγειρική και είναι εξαιρετικό σε πιάτα με πατάτες, ψάρι και κοτόπουλο. Επίσης είναι ένα από τα καλύτερα βότανα για το κρύωμα, τον βήχα και για τη δυσπεψία, ενώ το έλαιό του μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε μικροτραυματισμούς.

Βασιλικός

Ίσως είναι το πιο δημοφιλές και ευρέως χρησιμοποιούμενο αρωματικό φυτό. Απαιτεί άμεση ηλιακή ακτινοβολία, οργανικό εύφορο χώμα, συχνό πότισμα και πρέπει να αναφυτεύεται κάθε χρόνο.

Ο βασιλικός αποτελεί τη βάση για πέστο, ένα δημοφιλές καρύκευμα για ζυμαρικά και σαλάτες. Παράλληλα είναι γνωστός για τις ιατρικές ιδιότητές του, αφού ηρεμεί τους πόνους στο στομάχι ενώ το έλαιό του βοηθά στη συγκέντρωση και την αναζωογόνηση  της διάθεσης.

Μαϊντανός

Ένα πολύ αγαπητό βότανο, που απαιτεί μόνο μια μικρή γλάστρα, συχνό πότισμα και καλές δόσεις ηλιακού φωτός. Τα φύλλα του μπορούν να χρησιμοποιηθούν φρέσκα ή αποξηραμένα, ενώ μπορείς να πλύνεις καλά τον φρέσκο μαϊντανό, να τον στεγνώσεις και να τον αποθηκεύσεις στο ψυγείο για μελλοντική χρήση.

Ο μαϊντανός έχει τη μοναδική ικανότητα να συνδυάζεται άψογα με τις γεύσεις άλλων βοτάνων και μπορείς να αρωματίσεις οποιοδήποτε φαγητό.  Τα φύλλα και η ρίζα του έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ενώ το τσάι του μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιοξειδωτικό και διουρητικό.

Η καλλιέργεια αρωματικών βοτάνων στο σπίτι είναι μια εύκολη διαδικασία με την οποία μπορείς να φέρεις τα χρώματα και τις μυρωδιές της φύσης στον εσωτερικό σου χώρο. Εκτός από τα παραπάνω βότανα, μπορείς ακόμα να επιλέξεις δεντρολίβανο, μέντα, δυόσμο, λεβάντα, φασκόμηλο, άνηθο, μελισσόχορτο και να φτιάξεις έναν βοτανόκηπο στο σπίτι σου, εύκολα και απλά.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !