Η ζάχαρη και τα υποκατάστατά της

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Η ζάχαρη είναι ένα υλικό που αγαπάμε και μισούμε ταυτόχρονα, γιατί μας αρέσει η γλύκα που προσδίδει στα γλυκά και τα αλμυρά παρασκευάσματα, αλλά γνωρίζουμε ότι η υπερβολική κατανάλωσή της έχει συνδεθεί με πολλούς και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα, κακή χοληστερόλη, παχυσαρκία και διαβήτη. Η επεξεργασμένη ζάχαρη περιέχει υψηλή ποσότητα θερμίδων χωρίς κανένα θρεπτικό όφελος για αυτό όλοι και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν φυσικές εναλλακτικές λύσεις για να την υποκαταστήσουν.

Μέλι

Το μέλι είναι ίσως το πιο δημοφιλές από όλα τα φυσικά υποκατάστατα της ζάχαρης. Εκτός από υπέροχη γεύση, έχει και πολλά οφέλη για την υγεία καθώς είναι γεμάτο βιταμίνες και  αντιοξειδωτικά τα οποία έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Το μέλι βοηθά επίσης στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερόλης του σώματος και αποτελεί μια υγιεινή εναλλακτική λύση για τη ζάχαρη, αφού περιέχει λιγότερες θερμίδες και είναι πιο γλυκό.

Στέβια

Η στέβια είναι ένα θαμνώδες φυτό που κατάγεται από την Παραγουάη και τη Βραζιλία και έχει αρχίσει να καλλιεργείται και στη χώρα μας. Η επεξεργασμένη στέβια έχει γλυκιά γεύση και περιέχει μηδενικές θερμίδες, γεγονός που την καθιστά ιδανική γλυκαντική ουσία, κατάλληλη για δίαιτες με ελεγχόμενη πρόσληψη βάρους ή για τον έλεγχο του διαβήτη.

Σιρόπι σφενδάμου

Το σιρόπι σφενδάμου είναι ένα παχύ, ζαχαρούχο υγρό που παράγεται από το χυμό των σφενδάμων. Περιέχει σημαντικές ποσότητες ψευδαργύρου και μαγγανίου, 15 φορές περισσότερο ασβέστιο από το μέλι και 24 διαφορετικούς τύπους αντιοξειδωτικών. Έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τη ζάχαρη και είναι μια καλύτερη επιλογή, αλλά θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Σιρόπι αγαύης

 

Το νέκταρ αγαύης χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια στο Μεξικό και είναι γνωστό για τις γλυκαντικές και τις φαρμακευτικές ιδιότητες του καθώς και για την παραγωγή του ποτού τεκίλα. Η αγαύη έχει πλούσιες αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και ανοσοποιητικές ιδιότητες, τις οποίες όμως χάνει κατά την επεξεργασία της.
Λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, εξακολουθεί να περιέχει υψηλή ποσότητα θερμίδων και καλό είναι να καταναλώνεται σε περιορισμένες ποσότητες.

Ζάχαρη καρύδας

Αυτή η γλυκαντική ουσία είναι επίσης γνωστή ως ζάχαρη κοκκοφοίνικα και βρίσκεται σε υγρή μορφή ως σιρόπι, καθώς και σε κρυσταλλοποιημένη μορφή. Περιέχει θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες Β, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο και ένα από τα βασικά της πλεονεκτήματα είναι ότι έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, καθιστώντας την ιδανική για τους διαβητικούς και όσους θέλουν αν αποφύγουν την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Μελάσα

Η μελάσα είναι ένα γλυκό, καφέ υγρό, το οποίο έχει παχιά υφή και είναι φτιαγμένο από βρασμένο ζαχαροκάλαμο ή χυμό ζαχαροτεύτλων. Δεν έχει τόσο γλυκιά γεύση, αλλά έχει μεγαλύτερη θρεπτική αξία από τη ζάχαρη και είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και κάλιο.

Τεχνητά υποκατάστατα ζάχαρης

Στα τεχνητά υποκατάστατα της ζάχαρης ανήκουν μη θερμιδογόνα γλυκαντικά, όπως είναι η σακχαρίνη, η ασπαρτάμη, η σουκραλόζη και η ακεσουλφάμη που φτιάχνονται από διάφορες πηγές και είναι από 100 έως 20.000 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη. Χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων, αλλά καλό είναι να αποφεύγουμε σάκχαρα που δεν έχουν κάποια άλλη θρεπτική αξία.

Τα παραπάνω γλυκαντικά είναι φυσικές ή χημικές ουσίες που προσφέρουν τη γλυκιά γεύση της ζάχαρης με χαμηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο συγκριτικά με τη ζάχαρη και μπορούν να αποδώσουν το ίδιο γλυκό αποτέλεσμα σε πολύ μικρότερη ποσότητα, αν για κάποιο λόγο έχεις αποφασίσει ότι θέλεις να περιορίσεις τη ζάχαρη.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σαλάτα με ψητά ροδάκινα, ρόκα και πασατέμπο

Τα ροδάκινα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά τους. Είναι νόστιμα, θρεπτικά και ξεχειλίζουν κάλιο και αντιοξειδωτικά.   Για να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα και για...

Σαλάτα με μαριναρισμένες φακές, μυζήθρα και βινεγκρέτ καρότου και λουίζας

Μια δροσερή σαλάτα που είναι superfood. H βινεγκρέτ καρότου και λουίζας είναι τόσο πρωτότυπη και νόστιμη που αυτή η γευστική δημιουργία απογειώνεται… Αν αφαιρέσουμε το...

Σαλάτα με πολύχρωμες ντομάτες, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Μια παραλλαγή της γνωστής ιταλικής σαλάτας caprese με τη διαφορά ότι χρησιμοποιούμε τις πολύχρωμες ντομάτες έτσι για ένα τουίστ στη γεύση. Επιλέγουμε από την αγορά...

Σαλάτα με δίχρωμα ντοματίνια, φέτα και σάλτσα ελιάς Καλαμών

Μια καθαρά ελληνική σαλάτα που τα έχει όλα και είναι τόσο νόστιμη. Ο ταλαντούχος Σίμος Tριανταφύλλου, μας αποκαλύπτει τα μυστικά του μαριναρίσματος των υλικών...

Μύδια σαγανάκι της Κατερίνας

Μια γευστική δημιουργία επική, που  θα λατρέψει η οικογένεια και οι φίλοι… Η νόστιμη σάλτσα τους είναι ότι καλύτερο για «βούτες» με καψαλισμένο ψωμάκια....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !