Kαλογερικό Κέικ με πετιμέζι και ταχίνι

Τα μυστικά των Chef

Ένα κέικ πολύ νόστιμο καμωμένο με υλικά υψηλής διατροφικής αξίας πετιμέζι, ταχίνι, ξηρούς καρπούς και σταφίδες. Γίνεται εύκολα και αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα, κουκουνάρι, σπόρους chia. Είναι τόσο νόστιμο και την πρώτη φορά το δοκίμασα στο μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ, στην Εύβοια.

Χρόνος παρασκευής 15 λεπτά / Χρόνος ψησίματος 45 λεπτά / Εύκολη

Kαλογερικό Κέικ με πετιμέζι και ταχίνι

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

2 κούπες εκλεκτό ελαιόλαδο

1 κούπα πετιμέζι

2 κ.σ.  μέλι

1 κούπα καστανή ζάχαρη

Μισή κούπα καρύδια τριμμένα

Μισή κούπα σταφίδες μαύρες και ξανθές

1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

1 κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη

1 βάζο (250γρ.) ταχίνι με μέλι

1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για το φινίρισμα

Λίγο ταχίνι για το φινίρισμα

Σουσάμι

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το μέλι και το ταχίνι και τα χτυπάμε δυνατά με το σύρμα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Διαλύουμε την μπέικιν πάουντερ στον χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε το μείγμα στον κάδο. Ρίχνουμε επίσης το ξύσμα πορτοκαλιού, το γαρίφαλο, την κανέλα και το πετιμέζι και αντικαθιστούμε το σύρμα του μίξερ με τον γάντζο.

Ανακατεύουμε για λίγο και στη συνέχεια προσθέτουμε βροχηδόν το κοσκινισμένο αλεύρι, τις σταφίδες και τα καρύδια. Ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.

Τη ρίχνουμε σε ένα λαδωμένο ταψί διαμέτρου 28 εκ. πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 45 λεπτά.

Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και, αφού κρυώσει για 10 λεπτά, το αλείφουμε με ταχίνι.

Μόλις κρυώσει καλά, το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Συνταγή : Από την Κωνσταντίνα Χρυσοστάλη-Μπούγα,του Συλλόγου Γυναικών Ιστιαίας

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !