Kαλογερικό Κέικ με πετιμέζι και ταχίνι

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Ένα κέικ πολύ νόστιμο καμωμένο με υλικά υψηλής διατροφικής αξίας πετιμέζι, ταχίνι, ξηρούς καρπούς και σταφίδες. Γίνεται εύκολα και αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα, κουκουνάρι, σπόρους chia. Είναι τόσο νόστιμο και την πρώτη φορά το δοκίμασα στο μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ, στην Εύβοια.

Χρόνος παρασκευής 15 λεπτά / Χρόνος ψησίματος 45 λεπτά / Εύκολη

Kαλογερικό Κέικ με πετιμέζι και ταχίνι

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο

1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο

2 κούπες εκλεκτό ελαιόλαδο

1 κούπα πετιμέζι

2 κ.σ.  μέλι

1 κούπα καστανή ζάχαρη

Μισή κούπα καρύδια τριμμένα

Μισή κούπα σταφίδες μαύρες και ξανθές

1 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

1 κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη

1 βάζο (250γρ.) ταχίνι με μέλι

1 ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ

Για το φινίρισμα

Λίγο ταχίνι για το φινίρισμα

Σουσάμι

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το μέλι και το ταχίνι και τα χτυπάμε δυνατά με το σύρμα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.

Διαλύουμε την μπέικιν πάουντερ στον χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε το μείγμα στον κάδο. Ρίχνουμε επίσης το ξύσμα πορτοκαλιού, το γαρίφαλο, την κανέλα και το πετιμέζι και αντικαθιστούμε το σύρμα του μίξερ με τον γάντζο.

Ανακατεύουμε για λίγο και στη συνέχεια προσθέτουμε βροχηδόν το κοσκινισμένο αλεύρι, τις σταφίδες και τα καρύδια. Ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.

Τη ρίχνουμε σε ένα λαδωμένο ταψί διαμέτρου 28 εκ. πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 45 λεπτά.

Βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και, αφού κρυώσει για 10 λεπτά, το αλείφουμε με ταχίνι.

Μόλις κρυώσει καλά, το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Συνταγή : Από την Κωνσταντίνα Χρυσοστάλη-Μπούγα,του Συλλόγου Γυναικών Ιστιαίας

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Ποπιέτες καπνιστού σολομού με κρέμα μυρωδικών, φύλλα βαλεριάνας και τραγανά flakes ψωμιού

Μια απίθανη γευστική δημιουργία από έναν πολυβραβευμένο chef για να μοιραστείτε με τον αγαπημένο σας ή με φίλους, πανεύκολη και νόστιμη. Ένα πιάτο που...

Ποιες είναι οι φυσικές αφροδισιακές τροφές για να διανθίσουμε τη διατροφή μας;

Εμείς ανατρέξαμε «στις γραφές» και τις μελέτες … προκειμένου να σας παρουσιάσουμε φυσικά αφροδισιακά για να τα εντάξετε στη διατροφή σας και να δώσετε...

Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο

Μια πανεύκολη πίτα που γίνεται σε χρόνο DT… χωρίς φύλλο και πλημμυρίζει νοστιμιά. Εμείς χρησιμοποιήσαμε τυρί φέτα, όμως μπορείτε να προσθέσετε και τριμμένα τυράκια που...

Αρμονική ισορροπία ανάμεσα στην επαγγελματική και προσωπική ζωή…

Ναι αλλά πώς, δεν είναι καθόλου εύκολο… Υπάρχουν όμως τρόποι έστω να προσεγγίσετε αυτή την ισορροπία. Πολλές φορές αφοσιωνόμαστε στην επαγγελματική ζωή, αμελώντας την...

Σταφύλι… της αντιγήρανσης και της ομορφιάς

Τα σταφύλια τον Σεπτέμβριο είναι στα καλύτερά τους. Φρέσκα, νόστιμα και κυρίως θρεπτικά. Κάθε ρώγα κρύβει το μυστικό της αντιγήρανσης, της λάμψης, της ομορφιάς....

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !