Κατσικάκι γεμιστό στη γάστρα

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...
Γιορτινή εθιμική γεύση της Καρύστου Ευβοίας.

Στη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, του Πάσχα του καλοκαιριού το κατσικάκι γεμιστό «παίζει δυνατά».

Γεύση μεστή ρουστίκ των βουνών και της θάλασσας.

Η  Κάρυστος μια μυστηριακή θαλασσινή πολιτειούλα σε παραμυθένιο σκηνικό με δράκους, νεραϊδούλες και ενετούς. Ανέγγιχτη ομορφιά  φαράγγια, ποταμάκια, δρακόσπιτα, κάστρα, παραλίες ζωγραφιές με κρυστάλλινα νερά σε τόνο σμαραγδί και νησάκια παραδείσια. Η γαστρονομία αυθεντική, πολύτιμη, βουνίσια και θαλασσινή. Η Κάρυστος εποπτεύεται από το Castello Rosso ή Κοκκινόκαστρο, πολύ σημαντικό μεσαιωνικό μνημείο της Ελλάδας. Η θέα πανοραμική μέχρι τις Κυκλάδες. Στα ριζά το ρωμαϊκό υδραγωγείο, οι Μύλοι, τα αρχαία λατομεία με τους περίφημους Κύλινδρους, τους γιγάντιους μονολιθικούς κίονες που ύμνησε ο Στράβων. Μια δρασκελιά από το μονοπάτι και φθάνετε στα Δρακόσπιτα των θρύλων… πέτρινα, αγέρωχα και από εκεί κατηφορίζετε στην αρχέγονη ομορφιά του φαραγγιού του Δημοσάρη με σπάνια πουλιά και ενδημικά φυτά… το όνειρο κάθε φυσιολάτρη.

Εμείς βρήκαμε την ξακουστή μαγείρισσα την κυρία Σεβαστή και μας έφτιαξε το κατσικάκι για εσάς και το φωτογραφίσαμε στο Κοκκινόκαστρο ατενίζοντας την Κάρυστο.

Η συνταγή δική σας… καλά να περάσετε.

Η Κάρυστος με το κάστρο να δεσπόζει

Κατσικάκι γεμιστό στη γάστρα
Από την Σεβαστή Ζωγράφου, ξακουστή μαγείρισσα και κρεοπώλη
Υλικά

Ένα κατσικάκι 5 κιλά ή δύο μπροστινά

1 ½ ποτήρι νερού ρύζι καρολίνα

2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

250γρ. τυρί φρέσκο ανάλατο Καρύστου ή κασέρι

1 κ.γ. πελτέ ντομάτα

1 γαλέτα σε κομματάκια

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τις πατάτες

1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες

Για τη σάλτσα του φούρνου

2 λεμόνια φρέσκα

1 κ.σ μουστάρδα πικάντικη

1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο

 Τρόπος παρασκευής

Πασπαλίζουμε το κατσικάκι με αλάτι και πιπέρι.

Σε κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο μέχρι «να γυαλίσει».

Προσθέτουμε 1 ½ ποτήρι ζεστό νερό, το ρύζι, το δυόσμο και τον πελτέ ντομάτας.

Μόλις βράσει η γέμιση την κατεβάζουμε από την φωτιά και πασπαλίζουμε με το τυρί και την γαλέτα ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Βάζουμε το κρέας σε ταψί και γεμίζουμε την κοιλιά ή ανοίγουμε με το μαχαίρι διαχωρίζοντας το κρέας ώστε να υπάρχει χώρος να βάλουμε τη γέμιση.

Πιέζουμε τη γέμιση και ράβουμε με σακοράφα και χοντρή κλωστή το κρέας.

Σε ένα μπολάκι αναμιγνύουμε υλικά της σάλτσας μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Βάζουμε σε πήλινη γάστρα το κατσικάκι και τις πατάτες και το περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC 90 λεπτά και μετά κατεβάζουμε στους 180οC για 1 ώρα ακόμα.

Βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο και την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και να μπορέσουμε να το κόψουμε σε μερίδες.

Σερβίρουμε με τις πατάτες ολόγυρα και αν θέλουμε κλαράκια φρέσκιας ρίγανης και ντοματάκια κεράσι.

Προηγούμενο άρθροTάρτα Τατέν
Επόμενο άρθροΜακαρονάδα με ταχίνι και μαρουλάκι

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

5 διαφορετικοί τρόποι για να φορέσεις το φούτερ σου

Οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Η ζέστη έχει υποχωρήσει και την θέση της πήρε το αεράκι και...

Ένα όμορφο ντεκολτέ φέτος είναι must

Ένα περιποιημένο ντεκολτέ χαρίζει ιδιαίτερη γοητεία στη γυναίκα. Η τάση της φετινής μόδας το αναδεικνύει, πρέπει λοιπόν να δράσουμε γρήγορα… Τελικά είναι η πιο ευαίσθητη...

Κέικ με γιαούρτι και cranberries

Ένα κέικ που θα λατρέψετε… αφού είναι τόσο νόστιμο και αρωματικό με πορτοκάλι, γιαούρτι αλλά και cranberries, που ανήκουν στις υπερτροφές. Eίναι ό,τι καλύτερο...

Τα μυστικά για να είμαστε ευτυχισμένοι…

Η ευτυχία προϋποθέτει να βλέπουμε τη ζωή μας θετικά. Χρειάζεται αναζήτηση, δύναμη, αισιοδοξία, προσαρμοστικότητα και προσπάθεια. Αν παρατηρήσετε τους ανθρώπους που είναι ευτυχισμένοι και...

Μοσχαράκι με παπαρδέλες

Μια γευστική δημιουργία φθινοπωρινή, πολύ νόστιμη. Το απόλυτο comfort food  ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους. Τα τριγωνάκια γραβιέρας ή κεφαλογραβιέρας πολύ μας άρεσαν, γιατί δεν...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !