Κατσικάκι γεμιστό στη γάστρα

Τα μυστικά των Chef

Γιορτινή εθιμική γεύση της Καρύστου Ευβοίας.

Στη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου, του Πάσχα του καλοκαιριού το κατσικάκι γεμιστό «παίζει δυνατά».

Γεύση μεστή ρουστίκ των βουνών και της θάλασσας.

Η  Κάρυστος μια μυστηριακή θαλασσινή πολιτειούλα σε παραμυθένιο σκηνικό με δράκους, νεραϊδούλες και ενετούς. Ανέγγιχτη ομορφιά  φαράγγια, ποταμάκια, δρακόσπιτα, κάστρα, παραλίες ζωγραφιές με κρυστάλλινα νερά σε τόνο σμαραγδί και νησάκια παραδείσια. Η γαστρονομία αυθεντική, πολύτιμη, βουνίσια και θαλασσινή. Η Κάρυστος εποπτεύεται από το Castello Rosso ή Κοκκινόκαστρο, πολύ σημαντικό μεσαιωνικό μνημείο της Ελλάδας. Η θέα πανοραμική μέχρι τις Κυκλάδες. Στα ριζά το ρωμαϊκό υδραγωγείο, οι Μύλοι, τα αρχαία λατομεία με τους περίφημους Κύλινδρους, τους γιγάντιους μονολιθικούς κίονες που ύμνησε ο Στράβων. Μια δρασκελιά από το μονοπάτι και φθάνετε στα Δρακόσπιτα των θρύλων… πέτρινα, αγέρωχα και από εκεί κατηφορίζετε στην αρχέγονη ομορφιά του φαραγγιού του Δημοσάρη με σπάνια πουλιά και ενδημικά φυτά… το όνειρο κάθε φυσιολάτρη.

Εμείς βρήκαμε την ξακουστή μαγείρισσα την κυρία Σεβαστή και μας έφτιαξε το κατσικάκι για εσάς και το φωτογραφίσαμε στο Κοκκινόκαστρο ατενίζοντας την Κάρυστο.

Η συνταγή δική σας… καλά να περάσετε.

Η Κάρυστος με το κάστρο να δεσπόζει
Κατσικάκι γεμιστό στη γάστρα
Από την Σεβαστή Ζωγράφου, ξακουστή μαγείρισσα και κρεοπώλη
Υλικά

Ένα κατσικάκι 5 κιλά ή δύο μπροστινά

1 ½ ποτήρι νερού ρύζι καρολίνα

2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

250γρ. τυρί φρέσκο ανάλατο Καρύστου ή κασέρι

1 κ.γ. πελτέ ντομάτα

1 γαλέτα σε κομματάκια

Αλάτι θαλασσινό

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τις πατάτες

1 κιλό πατάτες κομμένες κυδωνάτες

Για τη σάλτσα του φούρνου

2 λεμόνια φρέσκα

1 κ.σ μουστάρδα πικάντικη

1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο

 Τρόπος παρασκευής

Πασπαλίζουμε το κατσικάκι με αλάτι και πιπέρι.

Σε κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι σε ελαιόλαδο μέχρι «να γυαλίσει».

Προσθέτουμε 1 ½ ποτήρι ζεστό νερό, το ρύζι, το δυόσμο και τον πελτέ ντομάτας.

Μόλις βράσει η γέμιση την κατεβάζουμε από την φωτιά και πασπαλίζουμε με το τυρί και την γαλέτα ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

Βάζουμε το κρέας σε ταψί και γεμίζουμε την κοιλιά ή ανοίγουμε με το μαχαίρι διαχωρίζοντας το κρέας ώστε να υπάρχει χώρος να βάλουμε τη γέμιση.

Πιέζουμε τη γέμιση και ράβουμε με σακοράφα και χοντρή κλωστή το κρέας.

Σε ένα μπολάκι αναμιγνύουμε υλικά της σάλτσας μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Βάζουμε σε πήλινη γάστρα το κατσικάκι και τις πατάτες και το περιχύνουμε με τη σάλτσα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200οC 90 λεπτά και μετά κατεβάζουμε στους 180οC για 1 ώρα ακόμα.

Βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο και την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και να μπορέσουμε να το κόψουμε σε μερίδες.

Σερβίρουμε με τις πατάτες ολόγυρα και αν θέλουμε κλαράκια φρέσκιας ρίγανης και ντοματάκια κεράσι.

Προηγούμενο άρθροTάρτα Τατέν
Επόμενο άρθροΜακαρονάδα με ταχίνι και μαρουλάκι

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !