Kεφτέδες της Ανάστας

Tips

Ότι πιο θεσπέσιο…

Η Ανάστα ήταν από την Καππαδοκία και ήταν αυτό που συνηθίζουμε να λέμε «Αγία γυναίκα». Όποιος περνούσε το κατώφλι της απολάμβανε φροντίδας. Ήταν η καλύτερη μαγείρισσα Καππαδοκικής κουζίνας και επειδή αγαπούσε τους ανθρώπους και ήθελε να τους περιποιηθεί σιγομαγείρευε το φαγητό της και όλη η προσοχή της ήταν επικεντρωμένη στη μαρμίτα ή στο φούρνο της. Τα υλικά που χρησιμοποιούσε τα διάλεγε με μεγάλη προσοχή, τα περισσότερα ήταν βιολογικά.

Δίπλα από την μαρμίτα της, μου είχε διηγηθεί πολλές μαγειρικές ιστορίες και μου έδωσε κάποιες συνταγές της, όπως αυτή που σας παρουσιάζω.

Προσπάθησα να τη φτιάξω στην Αθήνα, χωρίς όμως να μπορέσω να πετύχω αυτή τη θεσπέσια γεύση της … ίσως γιατί αυτή δεν είναι πια κοντά μας… μπορεί γιατί οι γεύσεις μαρτυρούν συναισθήματα…

Κεφτέδες της Ανάστας

Από την περίφημη μαγείρισσα Ανάστα Κεφαλά, Πλατύ Ημαθίας

Υλικά

1 κιλό ανάμεικτο κιμά μοσχαρίσιο και χοιρινό

1 ½ φλιτζάνι βρώμη σπασμένη

1 μεγάλη ώριμη ντομάτα, τριμμένη

3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, τριμμένα

1 κ.γ. σόδα

1 κ.γ. κοφτή κύμινο

2 κ.γ. ρίγανη

1 αυγό

1 φλιτζάνι καφέ ελαιόλαδο

Μισό φλιτζάνι τσαγιού μαϊντανού

Αλάτι

Πιπέρι

Η παρασκευή των κεφτέδων

Τρόπος παρασκευής 

Βρέχουμε τη βρώμη με λίγο νερό και την ανακατεύουμε να υγρανθεί.

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, την ντομάτα, τη βρώμη, τη σόδα, τα κρεμμύδια, το κύμινο, τη ρίγανη, το ελαιόλαδο, το αυγό, τον μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι.

Ζυμώνουμε πολύ καλά, γυρίζοντας τον κιμά δύο φορές.

Καλύπτουμε το μπολ με διαφάνεια και το βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες, ίσως και περισσότερο.

Το μυστικό για τους κεφτέδες είναι το καλό ζύμωμα και η παραμονή στο ψυγείο.

Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και πλάθουμε τους κεφτέδες, σε μέγεθος που θέλουμε.

Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τους κεφτέδες από τις δύο πλευρές.

Βγάζουμε τους κεφτέδες και τους αραδιάζουμε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί.

Οι παιώνιες στο Πλατύ

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !