Το κλασικό Κυριακάτικο πιάτο της Αθήνας του χθες. Ένα μαμαδίστικο φαγητό πολύ εύκολο, που διανθίζουμε με τα αγαπημένα μας μπαχαρικά, αλλά και μια πινελιά πορτοκαλιού για άρωμα ξεχωριστό. Σας αποκαλύπτουμε και το μυστικό για να γίνει το κοτόπουλο απίθανο, αφού το μουλιάζουμε σε αλατόνερο. Αν θέλουμε αντικαθιστούμε το ξύσμα πορτοκαλιού, με αποξηραμένα και ψιλοκομμένα πέταλα τριαντάφυλλου. Πινελιές ανατολής ονειρικές… για εκείνους που τολμούν.
Χρόνος προετοιμασίας 20 λεπτά Χρόνος ψησίματος 40-50 λεπτά Πολύ εύκολο
Κοτόπουλο στο φούρνο με αρωματικά
Υλικά για 2 άτομα
2 μεγάλα μπούτια κοτόπουλο
150 ml νερό εμφιαλωμένο, για το ψήσιμο
5 πατάτες, κομμένες σε φέτες
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες λεπτές
Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Ανθό αλατιού
Τζίνζερ τριμμένο
1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού
Μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο ή
Ρίγανη
Κύμινο
Καπνιστή πάπρικα
Φρεσκοτριμμένη ποικιλία πιπεριών
Τρόπος παρασκευής
Το μυστικό για να μείνει σωστά ενυδατωμένο το κοτόπουλο είναι πριν το μαγειρέψουμε, να το βάλουμε σε νερό και αλάτι για 20 λεπτά. Το στραγγίζουμε και το ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας να είναι εντελώς στεγνό.
Σε ταψί βάζουμε στη βάση τις φέτες κρεμμυδιού και ακουμπάμε πάνω το κοτόπουλο.
Το πασπαλίζουμε με το μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο ή τα δικά μας μπαχαρικά και το ξύσμα πορτοκαλιού και από τις δύο πλευρές και το περιλούζουμε με το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το εμφιαλωμένο νερό γύρω από το κοτόπουλο και βάζουμε και τις πατάτες ανάμεσα και τις πασπαλίζουμε με ρίγανη.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C για 40-50 λεπτά, γυρίζοντας και από τις δύο πλευρές.
Βυθίζουμε το ένα κοφτερό μαχαιράκι και ελέγχουμε αν ψήθηκε αλλιώς το αφήνουμε λίγο ακόμα.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να «σταθεί» για 10 λεπτά και σερβίρουμε.