Κουλούρια πετιμεζιού και πορτοκάλι

Tips

Κουλούρια που φτιάχνονται εύκολα, είναι νηστίσιμα, πολύ νόστιμα, καμωμένα με υλικά που ενδυναμώνουν. Το πετιμέζι είναι μία πολύ καλή πηγή βιταμινών A, Β, C καλίου μαγνησίου μαγγανίου, φωσφόρου, αλλά και σιδήρου και έχει σπουδαία αντιοξειδωτική  δράση. Τελευταία επανέκαμψε δυναμικά και κέρδισε την καρδιά μας. Θα πρέπει να θυμηθούμε ότι στα Βυζαντινά χρόνια το πετιμέζι ήταν το μόνο γλυκαντικό μαζί με το μέλι που χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή των γλυκών, αφού η ζάχαρη δεν ήταν ακόμα γνωστή.

Ένα ακόμα συστατικό που χρησιμοποιούμε είναι ο χυμός φρέσκου πορτοκαλιού που πλημμυρίζει βιταμίνη C και βέβαια ελαιόλαδο και κανέλα.

Χρόνος παρασκευής 45 λεπτά / Αναμονή 30 λεπτά / Πολύ εύκολα

Κουλούρια με πετιμέζι και πορτοκάλι

Από την Έφη Μαρκοζάνες, Μύκονος

Υλικά για 1 ταψί

600 γρ. αλεύρι μαλακό, κοσκινισμένο

1  κ.γ. μπέικιν πάουντερ

180 ml ελαιόλαδο

250 ml χυμό από φρέσκο πορτοκάλι

340 ml. πετιμέζι

Μισή κ.γ. σόδα

1 ½  κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης, σε σκόνη

¼  κ.γ. γαρίφαλο

Τρόπος παρασκευής

Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το πετιμέζι, την κανέλα, το γαρίφαλο και με σύρμα τα ανακατεύουμε καλά.

Στο χυμό πορτοκαλιού διαλύουμε τη σόδα και τα ρίχνουμε στο μείγμα ελαιολάδου.

Σε μπολ βάζουμε το κοσκινισμένο αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με το χέρι μας.

Τέλος, ρίχνουμε βροχηδόν το μείγμα του αλεύρου στο μεγάλο μπολ με το μείγμα ελαιολάδου.

Ανακατεύουμε το μείγμα σιγά σιγά αλευρώνοντας τα χέρια και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να «πάρει» όλο το αλεύρι.

Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη, λαδερή και σφιχτή και να ξεκολλά από τα χέρια μας.

Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» σε ζεστό μέρος για 20-30 λεπτά.

Πλάθουμε τα κουλούρια και σε ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα κουλούρια σε κάποια απόσταση μεταξύ τους.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 15-25 λεπτά ανάλογα με το μέγεθός τους.

Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα απλώνουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν καλά, χωρίς να τα σκεπάσουμε.

Σερβίρουμε.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !