Bιωσιμότητα: Αιτίες που μολύνουν το σπίτι μας

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Στο σπίτι μας περνάμε κατά μέσο από 12-14 ώρες την ημέρα και με την τηλεργασία κάποιοι από εμάς παραμένουν στο σπίτι 24 ώρες. Πολλές φορές ο αέρας που αναπνέουμε δεν είναι καλής ποιότητας και σε κάποια σπίτια είναι μέχρι και 10 φορές πιο μολυσμένος από το αέρα του εξωτερικού περιβάλλοντος. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει το σπίτι μας να αερίζεται επαρκώς, να ανοίγουμε τα παράθυρα ακόμα και τον χειμώνα για 20 λεπτά οπωσδήποτε.

Όμως η πραγματικότητα είναι πολύ πιο δύσκολη από ότι φανταζόμαστε, γιατί υπάρχουν ρύποι που δεν μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε.

Επειδή είναι πολλοί αλλά αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο της βιωσιμότητας του σπιτιού μας και του πλανήτη θα αφιερώσουμε δύο άρθρα.

Ποιοι είναι όμως οι 4 κύριοι ρύποι που δηλητηριάζουν τα σπίτια μας;

Καπνός

Ο καπνός του συμβατικού ή του ηλεκτρονικού τσιγάρου περιέχει περισσότερες από 4.000 ενώσεις. 250 ενώσεις είναι επιβλαβείς και 40 από αυτές αναγνωρίζονται σαν καρκινογόνες ή τοξικές.

Σύμφωνα με το Εβδομαδιαίο Επιδημιολογικό Δελτίο της Γαλλίας  n°20-21 του 2011, ο περιβαλλοντικός καπνός του τσιγάρου αποτελεί σημαντική πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε κλειστούς χώρους.

Οι κύριες επιπτώσεις του περιβαλλοντικού καπνού του τσιγάρου είναι  αύξηση κατά  25%  του κινδύνου ισχαιμικής καρδιακής νόσου και καρκίνου του πνεύμονα.

Στα παιδιά, ο περιβαλλοντικός καπνός αυξάνει το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, άσθμα, λοιμώξεις αναπνευστικού και ωτίτιδες.

Πώς αντιμετωπίζουμε την κατάσταση ;

Απαγορεύουμε  το κάπνισμα μέσα στο σπίτι και αν τύχει κάποια φορά να καπνίσει κάποιος μέσα στο σπίτι αερίζουμε αμέσως το δωμάτιο αφήνοντας ανοικτό το παράθυρο για 25 λεπτά.

Ηλεκτρομαγνητικά κύματα

Τα τελευταία 20 χρόνια γίνονται πολλές συζητήσεις και μελέτες για να ερευνηθεί κατά πόσο τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο. Εννοούμε το WiFi, το κινητό, τις ηλεκτρονικές συσκευές, το φούρνο μικροκυμάτων και τόσες άλλες συσκευές.

Μελέτες έχουν ενοχοποιήσει τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία στην εμφάνιση πονοκεφάλων, κόπωσης, διαταραχών ύπνου, δυσκολίας συγκέντρωσης, στρες, κατάθλιψης, απώλεια μνήμης, νευρικότητας.

Ο ΠΟΥ και ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο δήλωσαν το 2011 ότι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα μικροκυμάτων που χρησιμοποιούνται ιδίως σε κινητά τηλέφωνα και WiFi είναι «πιθανώς καρκινογόνα για τον άνθρωπο»

Έγκριτα πανεπιστημιακά ιδρύματα δηλώνουν ότι δεν έχουν επισημάνει αποδεδειγμένες επιπτώσεις στην υγεία, αλλά συνιστούν τον περιορισμό της έκθεσής μας στις ραδιοσυχνότητες.

Εννοείται όταν η έκθεση είναι συνεχής και σε μεγάλης ισχύος όπως οι περιοχές και τα σπίτια που βρίσκονται δίπλα σε κεραίες τότε τα δεδομένα των ερευνών διαφοροποιούνται. Πρόσφατη γαλλική έρευνα του Εθνικού Προγράμματος Τοξικολογίας, αναφέρει ότι η σημαντική έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα θα οδηγούσε σε μια ελαφρά αύξηση σε δύο όγκους σε αρουραίους και ποντίκια: έναν στον εγκέφαλο και τον άλλο στην καρδιά. Σε εκτεθειμένες ομάδες, μεταξύ 1,1% και 3,3% των ατόμων ανέπτυξαν όγκο στον εγκέφαλο.

Υπάρχουν άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στα κύματα, είναι ηλεκτροευαίσθητοι, και στην καθημερινότητά τους υποφέρουν από ημικρανίες, αίσθημα καύσου στα άκρα και αϋπνίες.

Πώς αντιμετωπίζουμε την κατάσταση;

  • Kαθαρά προληπτικά θα πρέπει να μην έχετε συνεχώς μαζί σας το κινητό και θα πρέπει να το απενεργοποιείται όταν κοιμάστε.
  • Επίσης απενεργοποιήστε το WiFi του κινητού σας όταν δεν το χρησιμοποιείτε
  • Μην αφήνετε τα παιδιά να χρησιμοποιούν το smartphone, το tablet, τον υπολογιστή.
  • Διατηρείτε πάντα απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από τον φούρνο μικροκυμάτων, τις επαγωγικές εστίες και την ηλεκτρική καφετιέρα.

Θόρυβος

Η ηχορύπανση δηλώνει παρούσα σε όλο τον πλανήτη. Αυτοκίνητα, ανεγέρσεις οικοδομών, κατασκευές, τηλέφωνα, τηλεοράσεις, γαβγίσματα και οι πηγές ηχορύπανσης δεν έχουν τέλος.

Τουλάχιστον ας προσπαθούμε μέσα στο σπίτι να έχουμε ησυχία κατά το δυνατόν, το έχει ανάγκη το νευρικό μας σύστημα και ο εγκέφαλός μας.

Μόνον πάνω σε βουνό ή σε απομονωμένα σημεία ακούμε μόνον τους ήχους της φύσης, που είναι ευεργετικοί για τον οργανισμό μας.

Σε πρόσφατη έρευνα έγκριτων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων το 40% δηλώνουν ότι ενοχλούνται από το θόρυβο ακόμα και μέσα στο σπίτι τους, ενώ το 82% ανησυχούν για την αυξανόμενη ηχορύπανση.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι συνέπειες από την ηχορύπανση στον οργανισμό μας μπορεί να είναι και σοβαρές.

Σε περιπτώσεις αυξημένης έκθεσης η ηχορύπανση μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, προβλήματα ακοής, υπέρταση, άγχος ακόμα και κατάθλιψη.

Οι περισσότεροι μάλιστα αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε φαρμακευτική αγωγή.

Τέλος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1 στους 3 Ευρωπαίους, εκτίθεται σε επίπεδα θορύβου κατά τη διάρκεια της ημέρας, που μπορεί να βλάψουν την υγεία του. Κατά τη διάρκεια της νύχτας 1 στους 5 Ευρωπαίους, ενοχλείται από τους θορύβους.

Μούχλα

Σε κάποια σημεία του εσωτερικού ή στου εξωτερικού χώρου του σπιτιού μπορεί να υπάρξει κατά τη διάρκεια κυρίως του χειμώνα μούχλα, που προέρχεται από την υγρασία και ανεπαρκή αερισμό.

Όταν βρισκόμαστε σε χώρο που υπάρχει μούχλα υπάρχει κίνδυνος αλλεργικών αντιδράσεων και λοιμώξεων, όπως  βρογχίτιδα, κυψελίτιδα, πλευρίτιδα, ασπεργίλλωση, μυκοτοξίκωση.

Ο λόγος είναι ότι στην περιοχή της μούχλας αναπτύσσονται και μύκητες.

Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι το 15% των σπιτιών έχουν ορατή μούχλα και μόλυνση από μύκητες.

Πως αντιμετωπίζουμε την κατάσταση;

Aερίζουμε το μπάνιο μετά από το ντους ή ζεστό μπάνιο που απελευθερώνει υδρατμούς.

Αποφεύγουμε να κρεμάμε τα ρούχα σε υγρά δωμάτια, καλύτερα να τα απλώνουμε να στεγνώσουν στον ήλιο.

Το αιθέριο έλαιο θυμαριού και το εκχύλισμα σκόρδου είναι πολύ αποτελεσματικά κατά των μυκήτων και των βακτηρίων στο ξύλο.

Αυτοί λοιπόν είναι οι 4 αιτίες που δηλητηριάζουν τα σπίτια μας. Σε επόμενο άρθρο θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !