Κρεμμυδόσουπα γαλλική

Tips

Η κρεμμυδόσουπα στη Γαλλία είναι το must του χειμώνα.Oι γευστικές πινελιές της και ένα ωραίο κρασί είναι ότι καλύτερο  για να ζεσταθεί το «είναι» όπως λένε και οι Γάλλοι. Το μυστικό είναι το εκλεκτό βούτυρο και το κρασί που σβήνει την αψάδα των κρεμμυδιών και το φρυγανισμένο ψωμάκι με ένα πλούσιο τυρί που περνάμε από το γκριλ. Την αυθεντική συνταγή την είχα κρατήσει από την συμφοιτήτριά μου στη Γαλλία και την ετοίμασα προσθέτοντας και τη δική μου πινελιά, με θυμάρι.

Γεύση νοσταλγική, γεύση αγαπημένη της ευζωίας.

Κρεμμυδόσουπα γαλλική

Για τη σούπα

1 κιλό ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες

30 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

1 λίτρο ζωμό βοδινού

100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

10 γρ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο

50 ml. λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

2 φύλλα δάφνη

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Αλάτι θαλασσινό

100 γρ. γραβιέρα Νάξου, τριμμένη

100 γρ. κασέρι Μυτιλήνης, τριμμένο

Για το φινίρισμα

Φύλλα βασιλικού πλατύφυλλου τηγανητό

Φλοίδα ντομάτας

Σκορδοψωμάκια ή Κρουτόν τυριού ή μπρουσκέτες

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε στη φωτιά την κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί η βάση της, ρίχνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα αλατίζουμε και τα σοτάρουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα τακτικά.

Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία για να σιγοβράσουν για 20 λεπτά τα κρεμμύδια, μέχρι να χάσουν τα υγρά τους και να μαλακώσουν.

Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη και δυναμώνουμε τη φωτιά μέχρι να χρυσίσουν και να καραμελώσουν τα κρεμμύδια.

Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις αναδυθούν τα αρώματα «σβήνουμε» με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον καυτό ζωμό βοδινού.

Μόλις αρχίσει να κοχλάζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης. Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.

Δυο λεπτά πριν το τέλος πασπαλίζουμε με το θυμάρι και τα πιπέρια.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με τα τυριά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε 5 λεπτά να αναδυθούν τα αρώματα.

Ρίχνουμε τη σούπα στο μπλέντερ και την χτυπάμε καλά μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή.

Σερβίρουμε σε πήλινα σκεύη και βάζουμε σε κάθε ένα από 1 φλούδα ντομάτας και φύλλα βασιλικού.

Οι ζεστές σκορδομπρουσκέτες δίπλα στην κρεμμυδόσουπα είναι όνειρο.

 Μπρουσκέτες με σκόρδο

Για το γαρνίρισμα

Μ’ ένα πινέλο, αλείφουμε με το ελαιόλαδο τις φέτες του ψωμιού.

Τρίβουμε το σκόρδο με την κομμένη του πλευρά πάνω στις φέτες, ώστε να αφήσει το άρωμά του διακριτικά.

Τοποθετούμε τις φέτες σε ταψί και τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου, μέχρι να πάρουν χρώμα και να σχηματίσουν κρούστα στην πάνω τους πλευρά.

Βγάζουμε από το φούρνο τις φέτες ψωμιού και τις καλύπτουμε με τα τυριά.

Τις ξαναβάζουμε στο γκριλ μέχρι να λιώσουν τα τυριά.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !