Κρεμμυδόσουπα γαλλική

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Η κρεμμυδόσουπα στη Γαλλία είναι το must του χειμώνα.Oι γευστικές πινελιές της και ένα ωραίο κρασί είναι ότι καλύτερο  για να ζεσταθεί το «είναι» όπως λένε και οι Γάλλοι. Το μυστικό είναι το εκλεκτό βούτυρο και το κρασί που σβήνει την αψάδα των κρεμμυδιών και το φρυγανισμένο ψωμάκι με ένα πλούσιο τυρί που περνάμε από το γκριλ. Την αυθεντική συνταγή την είχα κρατήσει από την συμφοιτήτριά μου στη Γαλλία και την ετοίμασα προσθέτοντας και τη δική μου πινελιά, με θυμάρι.

Γεύση νοσταλγική, γεύση αγαπημένη της ευζωίας.

Κρεμμυδόσουπα γαλλική

Για τη σούπα

1 κιλό ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες

30 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

1 λίτρο ζωμό βοδινού

100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

10 γρ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο

50 ml. λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

2 φύλλα δάφνη

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Αλάτι θαλασσινό

100 γρ. γραβιέρα Νάξου, τριμμένη

100 γρ. κασέρι Μυτιλήνης, τριμμένο

Για το φινίρισμα

Φύλλα βασιλικού πλατύφυλλου τηγανητό

Φλοίδα ντομάτας

Σκορδοψωμάκια ή Κρουτόν τυριού ή μπρουσκέτες

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε στη φωτιά την κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί η βάση της, ρίχνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα αλατίζουμε και τα σοτάρουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα τακτικά.

Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία για να σιγοβράσουν για 20 λεπτά τα κρεμμύδια, μέχρι να χάσουν τα υγρά τους και να μαλακώσουν.

Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη και δυναμώνουμε τη φωτιά μέχρι να χρυσίσουν και να καραμελώσουν τα κρεμμύδια.

Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις αναδυθούν τα αρώματα «σβήνουμε» με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον καυτό ζωμό βοδινού.

Μόλις αρχίσει να κοχλάζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης. Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.

Δυο λεπτά πριν το τέλος πασπαλίζουμε με το θυμάρι και τα πιπέρια.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με τα τυριά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε 5 λεπτά να αναδυθούν τα αρώματα.

Ρίχνουμε τη σούπα στο μπλέντερ και την χτυπάμε καλά μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή.

Σερβίρουμε σε πήλινα σκεύη και βάζουμε σε κάθε ένα από 1 φλούδα ντομάτας και φύλλα βασιλικού.

Οι ζεστές σκορδομπρουσκέτες δίπλα στην κρεμμυδόσουπα είναι όνειρο.

 Μπρουσκέτες με σκόρδο

Για το γαρνίρισμα

Μ’ ένα πινέλο, αλείφουμε με το ελαιόλαδο τις φέτες του ψωμιού.

Τρίβουμε το σκόρδο με την κομμένη του πλευρά πάνω στις φέτες, ώστε να αφήσει το άρωμά του διακριτικά.

Τοποθετούμε τις φέτες σε ταψί και τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου, μέχρι να πάρουν χρώμα και να σχηματίσουν κρούστα στην πάνω τους πλευρά.

Βγάζουμε από το φούρνο τις φέτες ψωμιού και τις καλύπτουμε με τα τυριά.

Τις ξαναβάζουμε στο γκριλ μέχρι να λιώσουν τα τυριά.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Καπνιστή πέστροφα με πένες και τσίπουρο

Η εποχή ζητά νόστιμα, θρεπτικά και εύκολα φαγητά που γίνονται γρήγορα και είναι χορταστικά. Μια γευστική δημιουργία της παρέας. Οι πέστροφες είναι νόστιμες και...

Τραχανότο με γαρίδες

Ο τραχανάς επανήλθε δυναμικά στις κουζίνες γνωστών chef και έγινε τάση. Με τις γαρίδες και την ντοματούλα συνδυάζεται αρμονικά και η γεύση εκτοξεύεται με...

Πώς θα κρατήσετε τα κουνούπια μακριά από τα παιδιά σας και εσάς;

Τελευταία οι καλοκαιρινές βραδιές στα μπαλκόνια ή στη φύση έχουν γίνει εφιαλτικές κάποιες φορές λόγω των κουνουπιών. Επειδή βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και...

Σαλάτα Θαλασσινή

Μια σαλάτα καλοκαιρινή μου μοσχοβολά θάλασσα. Νόστιμη, θρεπτική και πολύ εύκολη να γίνει. Μπορούμε αν δεν έχουμε καπαρόφυλλα και καπαρόμηλα να χρησιμοποιήσουμε κρίταμο. Μια...

Γιατί πρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας το μέλι;

Το μέλι είναι το νέκταρ των θεών, το ελιξίριο της ζωής που χαρίζει ευεξία, μακροβιότητα και υγεία. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα οι άνθρωποι...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !