Κρεμμυδόσουπα γαλλική

Τα μυστικά των Chef

Αλήθεια πόσο χρόνο χρειάζονται τα κρεατικά, τα ψάρια για να έχουν το σωστό μαρινάρισμα;

Πρώτα επιλέγουμε τη μαρινάδα και περιχύνουμε το κρέας ή το ψάρι και το μαρινάρισμα γίνεται αποκλειστικά στο ψυγείο. Ο Κώστας Συντάκας, executive chef μας ενημερώνει...

Πόσους μήνες διατηρούνται ασφαλώς τα τρόφιμα στην κατάψυξη;

Τα τρόφιμα που θέλουμε να διατηρήσουμε στην κατάψυξη τα βάζουμε σε ειδικά σκεύη ή τα τυλίγουμε καλά με μεμβράνη σιλικόνης, για να παραμείνουν σε...

Πότε οι τροφές διατηρούν τα θρεπτικά τους οφέλη, ωμές ή μαγειρεμένες;

Ορισμένες τροφές έχουν διαφορετική θρεπτική αξία όταν τρώγονται ωμές ή όταν μαγειρεύονται. Εμείς σας ενημερώνουμε πώς είναι καλύτερα να τις καταναλώνετε.  Ντομάτα Η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που...

Ποιο λάδι είναι το καλύτερο για το τηγάνισμα ;

Tο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι το πλέον κατάλληλο. Eίναι ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό λάδι στις υψηλές θερμοκρασίες.  Eτσι μπορεί να το χρησιμοποιήσουμε και πάλι αφού...

Η κρεμμυδόσουπα στη Γαλλία είναι το must του χειμώνα.Oι γευστικές πινελιές της και ένα ωραίο κρασί είναι ότι καλύτερο  για να ζεσταθεί το «είναι» όπως λένε και οι Γάλλοι. Το μυστικό είναι το εκλεκτό βούτυρο και το κρασί που σβήνει την αψάδα των κρεμμυδιών και το φρυγανισμένο ψωμάκι με ένα πλούσιο τυρί που περνάμε από το γκριλ. Την αυθεντική συνταγή την είχα κρατήσει από την συμφοιτήτριά μου στη Γαλλία και την ετοίμασα προσθέτοντας και τη δική μου πινελιά, με θυμάρι.

Γεύση νοσταλγική, γεύση αγαπημένη της ευζωίας.

Κρεμμυδόσουπα γαλλική

Για τη σούπα

1 κιλό ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες

30 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο

1 λίτρο ζωμό βοδινού

100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου

10 γρ. θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο

50 ml. λευκό κρασί, ασύρτικο ή μοσχοφίλερο

2 φύλλα δάφνη

Φρεσκοτριμμένα πιπέρια

Αλάτι θαλασσινό

100 γρ. γραβιέρα Νάξου, τριμμένη

100 γρ. κασέρι Μυτιλήνης, τριμμένο

Για το φινίρισμα

Φύλλα βασιλικού πλατύφυλλου τηγανητό

Φλοίδα ντομάτας

Σκορδοψωμάκια ή Κρουτόν τυριού ή μπρουσκέτες

Τρόπος παρασκευής

Βάζουμε στη φωτιά την κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί η βάση της, ρίχνουμε το βούτυρο. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα αλατίζουμε και τα σοτάρουμε ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα τακτικά.

Κατεβάζουμε τη θερμοκρασία για να σιγοβράσουν για 20 λεπτά τα κρεμμύδια, μέχρι να χάσουν τα υγρά τους και να μαλακώσουν.

Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη και δυναμώνουμε τη φωτιά μέχρι να χρυσίσουν και να καραμελώσουν τα κρεμμύδια.

Προσθέτουμε το σκόρδο και μόλις αναδυθούν τα αρώματα «σβήνουμε» με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμισθεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τον καυτό ζωμό βοδινού.

Μόλις αρχίσει να κοχλάζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης. Σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.

Δυο λεπτά πριν το τέλος πασπαλίζουμε με το θυμάρι και τα πιπέρια.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, πασπαλίζουμε με τα τυριά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε 5 λεπτά να αναδυθούν τα αρώματα.

Ρίχνουμε τη σούπα στο μπλέντερ και την χτυπάμε καλά μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή.

Σερβίρουμε σε πήλινα σκεύη και βάζουμε σε κάθε ένα από 1 φλούδα ντομάτας και φύλλα βασιλικού.

Οι ζεστές σκορδομπρουσκέτες δίπλα στην κρεμμυδόσουπα είναι όνειρο.

 Μπρουσκέτες με σκόρδο

Για το γαρνίρισμα

Μ’ ένα πινέλο, αλείφουμε με το ελαιόλαδο τις φέτες του ψωμιού.

Τρίβουμε το σκόρδο με την κομμένη του πλευρά πάνω στις φέτες, ώστε να αφήσει το άρωμά του διακριτικά.

Τοποθετούμε τις φέτες σε ταψί και τις ψήνουμε στο γκριλ του φούρνου, μέχρι να πάρουν χρώμα και να σχηματίσουν κρούστα στην πάνω τους πλευρά.

Βγάζουμε από το φούρνο τις φέτες ψωμιού και τις καλύπτουμε με τα τυριά.

Τις ξαναβάζουμε στο γκριλ μέχρι να λιώσουν τα τυριά.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Η ομορφιά ξεκινά από μέσα μας: Ποιες τροφές σε ομορφαίνουν

Καλή διατροφή, τακτική άσκηση και ένας τρόπος ζωής χωρίς καταχρήσεις και υπέρμετρο άγχος, είναι όσα μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου προκειμένου να νιώθεις...

Το κυπριακό χαλούμι έγινε ΠΟΠ

Μετά από μία δεκαετία προσπαθειών το χαλούμι, το πλέον αντιπροσωπευτικό παραδοσιακό τυρί της Κύπρου, έγινε και επίσημα Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Μετά την πρόσφατη...

Μωσαϊκό σοκολάτας

Το πιο εύκολο και αγαπημένο γλυκό ψυγείου, που ξυπνά παιδικές γευστικές αναμνήσεις. Γίνεται γρήγορα και η επικάλυψη  σοκολάτας με κουβερτούρα είναι φανταστική… Μπορείτε να...

Όχι πια σκούρα χρώματα, πες ναι στο mix & match

Μήπως το ροζ, το πορτοκαλί, το κίτρινο, το λαχανί, το τιρκουάζ και το λευκό είναι τα νέα μαύρα; Μήπως ήρθε η ώρα για χρωματικούς...

Κάνε το σπίτι σου πολύχρωμο! Ποια φυτά μυρίζουν άνοιξη

Άνοιξη! Ίσως η πιο αγαπημένη εποχή όλων. Η φύση ξαναγεννιέται, αρώματα και χρώματα λουλουδιών πλημμυρίζουν αυλές, κήπους, βεράντες, ακόμα και τους δρόμους. Η θερμοκρασία...

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !