Μια γευστική δημιουργία φιλοσοφίας comfort food πολύ νόστιμη και χορταστική. Το φθινόπωρο τα μανιτάρια είναι στα καλύτερά τους. Είναι τροφή υψηλής διατροφικής αξίας αφού πλημμυρίζουν βιταμίνη D και αντιοξειδωτικά.
Στη συγκεκριμένη συνταγή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα ή αφυδατωμένα μανιτάρια, που βρίσκεται εύκολα και το μυστικό είναι να βάλετε όσα περισσότερα είδη βρείτε. Μπορείτε να διανθίσετε το κριθαράκι ακόμα και με πλευρώτους ή λευκά μανιτάρια.
Χρόνος παρασκευής 25 λεπτά / Χρόνος αναμονής 15 λεπτά/ Εύκολο
Kριθαράκι γιουβέτσι με άγρια μανιτάρια
Από τη Μαρίνα Κουτσοπούλου cheffe Αμαδρυάδες, Διχώρι Φωκίδας
Υλικά για 4 άτομα
500 γρ κριθαράκι
100 γρ βασιλομανίταρα, φρέσκα ή αφυδατωμένα
80 γρ λεντινούλες φρέσκες ή αφυδατωμένες
100 γρ. πορτομπέλο μανιτάρια, φρέσκα ή αφυδατωμένα,
100 γρ. μανιτάρια αγαρικά, φρέσκα ή αφυδατωμένα
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο,
10 ντοματίνια κεράσι,
1 πιπεριά Φλώρινας, ψιλοκομμένη
1 κ.σ. άγριο αφυδατωμένο σκόρδο
60 ml ελαιόλαδο
200 ml συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
1 ποτήρι λευκό κρασί
750 ml νερό ή ζωμό λαχανικών
150 γρ. πεκορίνο ή κεφαλοτύρι, τριμμένο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Τρόπος παρασκευής
Σε ένα μπολ με χλιαρό ζωμό λαχανικών ρίχνουμε τα αφυδατωμένα μανιτάρια και τα αφήνουμε 15 λεπτά, για να ενυδατωθούν.
Σουρώνουμε καλά τα μανιτάρια και κρατάμε το ζωμό.
Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε φρέσκα ή αφυδατωμένα μανιτάρια, την πιπεριά και σοτάρουμε ελαφρά ανακατεύοντας ανά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα.
Προσθέτουμε το κριθαράκι και «σβήνουμε» με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε τα ντοματίνια, το συμπυκνωμένο ντοματοχυμό, το ζωμό από τα μανιτάρια, το αλάτι, το πιπέρι, το άγριο σκόρδο και βράζουμε για 11-15 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, με ξύλινη κουτάλα.
Σερβίρουμε όπως είναι αχνιστό και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι ή πεκορίνο.
Μικρά μυστικά
Αν θέλουμε βάζουμε το μείγμα σε γιουβέτσι και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 20 λεπτά ανακατεύοντας 1-2 φορές.
Βγάζουμε από το φούρνο και σερβίρουμε.