Τα πρώτα λάχανα κάνουν την εμφάνισή τους στα μέσα του Οκτωβρίου. Στην Κρήτη τα θεωρούν δώρο του Αι Δημήτρη και στην Εύβοια, εμφανίζονται πρώτα από όλη την Ελλάδα.
Ένα λαχανικό υψηλής διατροφικής αξίας, που δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι μας. Οι ευεργετικές ιδιότητες στο οργανισμό μας είχαν εκτιμηθεί από τους ρωμαϊκούς ακόμα χρόνους. Ο Ρωμαίος ρήτορας Κάτο ο Πρεσβύτερος (234 π.Χ.- 149 π.Χ.), πολλές φορές είχε αναφερθεί στις θεραπευτικές ιδιότητες του. Πρόκειται για ένα λαχανικό «υπερτροφή», καθώς εκτός από τη θετική επίδραση που έχει για τον οργανισμό μας, είναι σύμμαχος της ομορφιάς μας. Ανήκει στην κατηγορία των κραμβοειδών λαχανικών, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Το λάχανο το βρίσκουμε σε διάφορα χρώματα λευκό, υποκίτρινο, μωβ, πράσινο και σε διάφορα μεγέθη. Η επιλογή δική σας…
Ας δούμε όμως τι κρύβει το λάχανο στην καρδιά του
- Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.
- Είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ, που έχει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία νέων κυττάρων, στη σύνθεση του DNA και RNA.
- Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, που συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του εντέρου και στα ισορροπημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
- Επίσης το λάχανο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα.
- Είναι σύμμαχός μας, στη προσπάθεια να χάσουμε βάρος. Τα 100 γραμμάρια λάχανου δίδουν μόνον 25 θερμίδες και περιέχουν 3 γραμμάρια φυτικών ινών, που καλύπτουν το 10% των ημερήσιων αναγκών μας και δημιουργούν αίσθημα κορεσμού.
- Η υψηλή αντιοξειδωτική του δράση, λόγω της βιταμίνης C και της ινδόλης-3-καρβινόλης συμβάλλει στην υγεία του δέρματος, στην προστασία από την οξείδωση των βιταμινών Α και Ε.
- Τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα επηρεάζονται θετικά με την πρόσληψη του λάχανου.
- Η σουλφοραφάνη που περιέχει, φαίνεται να προφυλάσσει και από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, που θεωρείται η πρωταρχική αιτία εμφάνισης έλκους στο στομάχι.
- Τα περισσότερα σταυρανθή, στα οποία ανήκει και το λάχανο έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Η κατανάλωσή του βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του παγκρέατος και των πνευμόνων. Πλέον, οι αντικαρκινικές ιδιότητες του λάχανου επιβεβαιώνονται από αρκετές κλινικές έρευνες. Εκείνο το φυτοχημικό συστατικό του λάχανου το οποίο έχει συνδεθεί με αυτήν την δράση, είναι η ινδόλη-3-καρβινόλη.
Συμπέρασμα
Μια λαχανοσαλάτα που μπορούμε να την συνδυάσουμε και με τριμμένο καρότο, ελαιόλαδο και λεμόνι είναι ότι καλύτερο για τον οργανισμό μας. Είναι πιάτο με γενναίες δόσεις βιταμινών, αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών και ω – 3 λιπαρών οξέων, με μια λέξη ένα πιάτο superfood.
Πως πλένουμε το λάχανο;
Το λάχανο πριν το χρησιμοποιήσουμε θέλει προσοχή στο πλύσιμο. Είναι προτιμότερο αφού το πλύνουμε καλά εξωτερικά, να το κόψουμε σε κομμάτια και να το βάλουμε σε μια λεκάνη με μπόλικο νερό και 2 κουταλιές ξύδι. Το αφήνουμε εκεί για 15 λεπτά και μετά το ξεπλένουμε και το σουρώνουμε πριν το χρησιμοποιήσουμε.