Μαστίχα Χίου ΠΟΠ… ένα τροφοφάρμακο

Tips

Σίσσυ Νίκα

Η μαστίχα Χίου ΠΟΠ (Pistacia Lentiscus var.) είναι ρητίνη που συλλέγεται από το μαστιχόδεντρο και ευδοκιμεί μόνο στους κάμπους του νότιου τμήματος της Χίου.

Στην περιοχή είναι μονοκαλλιέργεια και είναι το μόνον μικροκλίμα και το μόνον terroir που δίνει τα δάκρυα της πολύτιμης μαστίχας. Είναι άλλωστε γνωστό ότι πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες έχουν γίνει από την Τουρκία και άλλες χώρες της Μεσογείου, αλλά και ελληνικούς τόπους για την καλλιέργεια και την παραγωγή μαστίχας,  χωρίς αποτέλεσμα. Ο θάμνος μπορεί να φυτεύτηκε και να μεγάλωσε χωρίς να δώσει την πολύτιμη μαστίχα.

Στο Παρίσι το 2014 εγκρίθηκε η πρόταση υποψηφιότητας για εγγραφή της «Μαστίχας Χίου», ως πολιτισμικού αγαθού, στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Από το 1997 η μαστίχα Χίου χαρακτηρίστηκε σαν Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π).

Ζητήσαμε από τον φίλο Καθηγητή κ. Γιάννη Τσάκνη, στην Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων, στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, που έχει συμβάλει σε πολλές μελέτες για τη μαστίχα γιατί θεωρείται τροφοφάρμακο;

«Το 2015, η μαστίχα Χίου ΠΟΠ, αναγνωρίστηκε επίσημα ως φυτικό φάρμακο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Φυτικών Φαρμάκων (HPMC) έχει ταξινομήσει τη μαστίχα στην κατηγορία των παραδοσιακών φυτικών φαρμάκων, με δύο θεραπευτικές ενδείξεις: τις δυσπεπτικές διαταραχές και τις δερματικές φλεγμονές, καθώς και επούλωση δερματικών πληγών.

Είναι γνωστό ότι η μαστίχα Χίου, δεν περιέχει λιπαρά και αλάτι, περιέχει ελάχιστα ζάχαρα και έχει αυξημένη περιεκτικότητα φυτικών ινών και υδατανθράκων.

Η ερευνητική ομάδα στην οποία συμμετέχω έχει κάνει μια σειρά δημοσιεύσεων για τη μαστίχα Χίου ΠΟΠ.

Θα σας αναφέρω μερικές όπως : «Η μαστίχα Χίου ρυθμίζει τις βιοχημικές παραμέτρους του ορού σε ανθρώπινο πληθυσμό», «Η αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή δράση του αιθέριου ελαίου μαστίχας Χίου», «Η αντιφλεγμονώδης δράση του αιθέριου ελαίου μαστίχας Χίου: Θεραπεία ερεθισμών του δέρματος που προκύπτουν από αποτρίχωση και απολέπιση μαλλιών με Λοσιόν που περιέχουν Αιθέριο Έλαιο Μαστίχας», «Μελέτη σταθερότητας, Κυτταροτοξικής και Αντιμικροβιακής Δραστηριότητας Κλασμάτων Μαστίχας Χίου (ουδέτερο, όξινο) μετά από ενθυλάκωση σε λιποσώματα».

Μέσα από τις μελέτες σας ποιες διαπιστώσατε ότι είναι οι ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας Χίου ΠΟΠ;

Oι εργαστηριακές και κλινικές έρευνες έδειξαν ότι η μαστίχα Χίου ΠΟΠ έχουν τεράστια ωφελήματα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

  • Μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη.
  • Βελτιώνει την καλή (HDL) και την ολική χοληστερόλη, ενώ παράλληλα μειώνει την κακή (LDL) χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.
  • Θεραπεύει τις στομαχικές και γαστρεντερικές διαταραχές όπως τη νόσο του Crohn και τη δυσπεψία.
  • Συμβάλλει στην εξάλειψη του ελικοβακτηριδίου.
  • Έχει αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
  • Κλινικές μελέτες έδειξαν ότι εμποδίζει το σχηματισμό πλάκας στα δόντια και μειώνει την υπάρχουσα.
  • Καταπολεμά την τερηδόνα.
  • Συμβάλει στην επούλωση τραυμάτων και στην ανάπλαση της επιδερμίδας.

Επίσης διάφορες έρευνες, έδειξαν ότι το αιθέριο έλαιο της μαστίχας (μαστιχέλαιο), έχει αναπλαστικές ιδιότητες για το δέρμα.

Χρησιμοποιείται επίσης για την τόνωση της ανάπτυξης των μαλλιών και την προστασία του τριχωτού της κεφαλής από ερεθισμούς.

Σύμφωνα με άλλες μελέτες η μαστίχα Χίου ΠΟΠ διαθέτει αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, έχοντας επίσης την ικανότητα να μειώνει τα λιπίδια και τη γλυκόζη στο αίμα.

Επίσης, άλλες έρευνες έδειξαν ότι αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και εμποδίζει την εξέλιξη του κυτταρικού κύκλου, όταν καταναλώνετε σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 20 μg/ml.

Κύριε καθηγητά έχετε αναφέρει ότι είχατε και κάποια προσωπική εμπειρία σε ότι αφορά το τροφοφάρμακο μαστίχα Χίου. Τι ακριβώς συνέβη;

Όντως είχα ιδία εμπειρία. Είχα πρόβλημα με το ελικοβακτηρίδιο, ο γιατρός μου συνέστησε ισχυρή αντιβίωση, την οποία επανέλαβα, όμως δεν εξαλείφθηκε, οπότε χρησιμοποίησα σκόνη μαστίχας.

Πώς την χρησιμοποιήσατε και σε πια μορφή;

Διέλυσα 1 κουταλάκι του γλυκού μαστίχα Χίου, σε σκόνη σε μισό ποτήρι νερό, που το έπινα για τρεις ολόκληρους μήνες. Το ελικοβακτηρίδιο είναι γνωστό ότι είναι δύσκολο στην αντιμετώπισή του και επίμονο. Όμως η εξέταση που έκανα στη συνέχεια, έδειξε ότι ήμουν αρνητικός στο ελικοβακτηρίδιο. Το ίδιο αποτέλεσμα διαπίστωσε και η Καθηγήτρια Ιατρικής Αθηνών κυρία  Τριανταφύλλου – Πιτίδι, σε μεγάλο αριθμό ασθενών, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος στο οποίο συμμετείχα.

Ευχαριστούμε κ. Γιάννη Τσάκνη.

Άρα αξίζει να εντάξουμε τη μαστίχα Χίου ΠΟΠ στη διατροφή μας για να συμβάλει στη λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !