Μήπως τελικά είστε εγωιστές;

Tips

Σίσσυ Νίκα Δημοσιογράφος

Πάντα υπάρχει μια λεπτή γραμμή που διαχωρίζει την αυτοπεποίθηση από τον εγωισμό. Συμβαίνει συχνά οι άνθρωποι να είναι εγωκεντρικοί, χωρίς μάλιστα να το αντιλαμβάνονται.

Καιρός λοιπόν να σκεφτούμε κατά πόσο είμαστε εγωκεντρικοί ή όχι αν πραγματικά θέλουμε να βελτιώσουμε τον εαυτό μας.

Το να έχουμε αυτοπεποίθηση είναι εξαιρετικό χάρισμα για την  προσωπικότητά μας, φανερώνει δύναμη και μας βοηθά να ξεχωρίσουμε από το πλήθος.

Ο εγωκεντρισμός ή πιο απλά ο εγωισμός σίγουρα θα δημιουργήσουν πρόβλημα στις σχέσεις με τους άλλους, στο εργασιακό περιβάλλον, αλλά και στην προσωπική μας ζωή.

Οι περισσότεροι εγωιστές δεν το συνειδητοποιούν και δύσκολα παραδέχονται ότι είναι. Μήπως λοιπόν θα πρέπει να κάνουμε μια ενδοσκόπηση αναλύοντας κάποια στοιχεία του χαρακτήρα μας;

Εμείς θα σας αποκαλύψουμε κάποια στοιχεία που αποδεικνύουν ότι είστε πραγματικά εγωιστές.

Θέλετε να είστε στο επίκεντρο της προσοχής όλων

Χαρακτηριστικό δείγμα εγωκεντρικού χαρακτήρα είναι η ζωηρή επιθυμία να βρίσκεται με κάθε τρόπο στο επίκεντρο της προσοχής όλων. Το σίγουρο είναι ότι απολαμβάνει την αναγνώριση, την επιβράβευση, τα χειροκροτήματα, την αποδοχή όλων, αλλά και τα «ωραία λόγια».

Η συμπεριφορά αυτή δείχνει εγωισμό, ενώ και παράλληλα φανερώνει την έλλειψη αυτοπεποίθησης. Αυτός είναι ο κύριος λόγος, που επιζητά να είναι το επίκεντρο της προσοχής.

Θα πρέπει όμως να σκεφθείτε ότι στο επίκεντρο θα είστε προσωρινά, δεν μπορεί να είστε μόνιμα, είναι θέμα χρόνου να πέσετε από το βάθρο σας.

Η δική μας συμβουλή είναι να εντοπίσετε το πρόβλημά και να κάνετε δουλειά με τον εαυτό σας.

Ίσως μάλιστα κάποιες συνεδρίες με ψυχολόγο, σας βοηθήσουν να νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση έτσι θα ξεπεράσετε την ανάγκη σας να βρίσκεστε πάντα στο επίκεντρο της προσοχής. Θα παύσετε να επιζητάτε αυτή την κυρίαρχη θέση, που η απόκτησή της δημιουργεί άγχος.

Δεν παραδέχεστε εύκολα τα λάθη σας

Ο εγωιστής, δεν αποδέχεται την κριτική των άλλων και κυρίως δυσκολεύεται να παραδεχθεί τα λάθη του. Αφού δεν παραδέχεται τα λάθη του, δεν μπορεί να ζητήσει συγνώμη, μια πράξη που απαιτεί δύναμη.

Σκεφθείτε πόσες φορές επιλέγετε να δικαιολογήσετε τις αποφάσεις και πόσες φορές προσπαθείτε να πείσετε ότι οι πράξεις σας καλώς έγιναν.

Σε κάθε περίπτωση είστε έτοιμοι να απαλλάξετε τον εαυτό σας από κάθε ευθύνη, κατηγορώντας τους άλλους για το αποτέλεσμα.

Το σίγουρο είναι ότι είστε εγωιστές, αλλά οι πράξεις σας δείχνουν τελικά, ότι είστε ευάλωτοι και έτοιμοι να κάνετε τα πάντα για να μην αποκαλυφθεί η αδυναμία σας. Φοβάστε σε κάθε περίπτωση να μην χάσετε την αποδοχή των άλλων.

Τι πρέπει να κάνετε σε αυτή την περίπτωση;

Αποδεχθείτε τα λάθη σας και σκεφθείτε ότι το να κάνετε ένα λάθος δεν είναι κάτι δραματικό, όλοι μπορούν να κάνουν λάθη. Η αποδοχή δεν σημαίνει αδυναμία, απλά ίσως χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να εξετάσεις σωστά τις προοπτικές και τις δυνατότητες.

Εύκολα μπορείτε να ξεπεράσετε αυτή σας την αδυναμία. Απλά να θυμάστε ότι η παραδοχή των λαθών μας ή η συγνώμη δεν είναι ένδειξη αδυναμίας, αντίθετα είναι πράξη δύναμης.

Όλοι κάνουν λάθη, ακόμα και οι πιο δυνατοί άνθρωποι.

Αίσθημα ανωτερότητας

Το να νιώθετε ανώτεροι από τους άλλους, αυτό είναι μια  ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα του εγωιστή. Το αίσθημα ανωτερότητας είναι συνώνυμο του εγωκεντρισμού.

Εάν πιστεύετε ότι είστε πνευματικά ή σωματικά ανώτεροι και καλύτεροι από τους άλλους, είτε στην επαγγελματική ή την προσωπική σας ζωή, τότε ναι έχετε πρόβλημα…

Το πρόβλημα που δημιουργείται αν κοιτάζετε τους άλλους από ψηλά, είναι ότι θα καταλάβουν ότι τους υποτιμάτε. Ενώ λοιπόν, εσείς θα νιώθετε ότι βρίσκεστε στην κορυφή της πυραμίδας, είναι πιθανόν να δημιουργήσετε αρνητικό κλίμα και να εισπράξετε ακόμα και επιθετική συμπεριφορά από τους άλλους.

Όταν ο χαρακτήρας σας γίνεται η αιτία για τη δημιουργία αρνητικού κλίματος, θα πρέπει να περιμένετε και τις ανάλογες αντιδράσεις. Οπότε αυτή η συμπεριφορά σας μόνον έξυπνη εκ μέρους σας δεν είναι…

Προσπαθήστε να μπείτε στη θέση των άλλων και καλό για την ύπαρξή σας είναι να υιοθετήσετε μια συγκαταβατική συμπεριφορά. Θα πρέπει να αναγνωρίσετε ότι και οι άλλοι έχουν κάποια αξία. Ας αναλογιστούμε τα λόγια των μαμάδων μας ή των δασκάλων μας που μας έλεγαν «πριν κρίνετε μπείτε στα παπούτσια των άλλων και περπατήστε στη ζωή που ζουν και αν πάτε όσο μακριά πήγαν, τότε ίσως καταλάβετε πόση θέληση είχαν».

Δεν πρέπει να υποτιμάμε κανέναν, αντίθετα οι δυνατοί άνθρωποι είναι συμπονετικοί και έχουν επιείκεια για τους αδυνάτους.

Εμμονή με την αναγνώριση

Αν έχετε εμμονή με την αναγνώριση των άλλων, κυρίως στον επαγγελματικό σας στίβο, τότε έχετε πρόβλημα εγωισμού.

Αν ζητάς με κάθε τρόπο την αναγνώριση από τους ανωτέρους σου, αν θέλεις να είσαι ο καλύτερος, ο πιο ολοκληρωμένος, ο πιο επιτυχημένος, ο πιο γρήγορος και θέλεις να το δείχνεις παντού, τότε υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να το αντιμετωπίσεις, πριν αρχίσει να σε βασανίζει.

Όλοι θέλουμε να πετύχουμε στην επαγγελματική μας ζωή. Όμως αυτή η εμμονή σου μπορεί να σε κάνει πολύ ανταγωνιστικό και έτοιμο να ρισκάρεις, προκειμένου να διακριθείς.

Η συμβουλή μας είναι να κάνεις ένα βήμα πίσω και να απολαύσεις ότι έχεις πετύχει ήδη.

Κάποια συνεδρία με ψυχολόγο ίσως σε βοηθήσει να δεις τα πράγματα πιο καθαρά. Το σίγουρο είναι ότι κάθε εμμονή είναι πάντα αρνητική. Άλλο να έχουμε βάλει στόχους και να θέλουμε να φθάσουμε ψηλά και άλλο η εμμονή με την αναγνώριση.

Αντίδραση στην κριτική…

Αλήθεια έχετε σκεφθεί πως αντιδράτε όταν κάποιος διαφωνεί μαζί σας, σας υποτιμά ή σας επικρίνει;

Aν προέρχεται από ανθρώπους που νοιάζονται πραγματικά για το άτομό σου ή αν προέρχεται από ανθρώπους που εκτιμάς και σέβεσαι, η κριτική είναι συχνά ένας τρόπος να βελτιωθείς, να προοδεύσεις και να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου… Τότε πρέπει να αποδέχεσαι την κριτική και να την λαμβάνει σοβαρά υπόψη σου.

Εάν είστε αμυντικοί και αισθάνεστε ότι σας επιτίθενται προσωπικά, τότε έχετε πρόβλημα με το εγώ σας.

Δεν πρέπει να συνδέεται την κριτική με την αποτυχία ή σας ξυπνά φόβους ότι δεν είστε αρκετά καλός. Η κριτική δεν είναι επίθεση οπότε είναι περιττή η απογοήτευση.

Μάθετε να ακούτε και ότι δεν σας ενδιαφέρει ξεχάστε το…

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !