Mπαλάκια μήλου του κουταλιού

Tips

Η εποχή του μήλου είναι στα καλύτερά της και οι κυρίες του Πολιτιστικού Συλλόγου «Πηγή» από το όμορφο χωριό Μάννα, της ορεινής Κορινθίας έφτιαξαν γλυκό μήλο του κουταλιού, από τα δικά τους μήλα.

Τις συναντήσαμε στα Τρίκαλα Κορινθίας γιατί παρουσίαζαν τα περίφημα μήλα τους διαφόρων ποικιλιών και κερνούσαν τα γλυκάκια τους, στο πολύ ενδιαφέρον Γαστρονομικό Φεστιβάλ Peloponnese Food Stories, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τη συμμετοχή του Επιμελητήριου Κορίνθου.

Τα δοκιμάσαμε και μας έδωσαν την πανεύκολη συνταγή τους.

Tα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μάννας «Πηγή»

Χρόνος παρασκευής 1 ώρα / Πολύ εύκολο

Mπαλάκια μήλου του κουταλιού

Από την Ελένη Καράγιωργα, Πρόεδρο πολιτιστικού συλλόγου Μάννας, Ορεινή Κορινθία

Υλικά

2 – 2 ½ κιλά μήλα ποικιλίας Γκόλντεν

1800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

2 ποτήρια νερό

Χυμό από μισό λεμόνι

1 ξυλάκι κανέλα

1 φύλλο αρμπαρόριζας

Τρόπος παρασκευής

Καθαρίζουμε τα μήλα και με το ειδικό εργαλείο κόβουμε το μήλο σε μπαλάκια.

Ζυγίζουμε τα μήλα να είναι 2 κιλά.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε ανακατεύοντας για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά.

Προσθέτουμε τα μήλα, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά και ανακινούμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε να βράσουν για 30 λεπτά.

Δοκιμάζουμε να δούμε αν έχει βράσει το μήλο και αν έχει δέσει το σιρόπι.

Διαφορετικά τα αφήνουμε για 5 – 10 λεπτά μέχρι να δέσουν.

Στο τέλος ρίχνουμε λίγο λεμόνι για να μην μας ζαχαρώσει και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βάζουμε ένα ξυλάκι κανέλας ή 2 στικ βανίλιας και φύλλα αρμπαρόριζας.

Αφήνουμε να αναδυθούν τα αρώματα και αφού κρυώσει λίγο γεμίζουμε με το γλυκό μας τα αποστειρωμένα γυάλινα βάζα ξέχειλα.

Κλείνουμε το καπάκι καλά και αναποδογυρίζουμε για ένα βράδυ.

Διατηρούμε το γλυκό σε ντουλάπι δροσερό και σκιερό.

Όταν το ανοίξουμε το διατηρούμε στο ψυγείο.

Mικρά μυστικά

Το γλυκάκι τρώγεται πολύ ευχάριστα με γιαούρτι ή κρέμα ή παγωτό.

Είναι πολύ ωραίο για ένα cheesecake μήλου

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !