Μπύρα. Πώς παράγεται και ποια τα είδη της.

Tips

Η μπύρα ή αλλιώς ζύθος είναι αδιαμφισβήτητα το πιο δημοφιλές ολόδροσο ποτό του καλοκαιριού και της παρέας που συνοδεύεται από μεζεδάκια και γεύσεις ανεβαστικές.

Η μπύρα έχει τη δική της ιστορία…

Οι πρώτες αναφορές που έχουμε κρατούν από το 2000 π.Χ και έχουν να μας διηγηθούν την ύπαρξή της και την κατανάλωσή της από αρχαίους λαούς. Από την Αίγυπτο ταξίδεψε παντού και εξελίχθηκε στο πέρασμα των χρόνων με τον κάθε λαό να βελτιώνει τη γεύση και να εξελίσσει τον τρόπο συντήρησης. Οι Έλληνες χρησιμοποίησαν από παλιά κριθάρι και λυκίσκο σε αντίθεση με τους Κέλτες, που τον αντικατέστησαν με άλλα βοτάνια. Οι Ρωμαίοι πρώτοι βαπτίζουν τον ζύθο, μπύρα από το «bibere» που σημαίνει πίνω, στα λατινικά.

Κατά τον Μεσαίωνα η μπύρα πρωταγωνίστησε στη Βαυαρία, αλλά και τα μοναστήρια της, αφού πίστευαν ότι βοηθούσε τους μοναχούς να αντέξουν την μεγάλη περίοδο των νηστειών. Το 1516 εκδόθηκε ο «νόμος περί καθαρότητας» για την μπύρα στη Γερμανία, που ορίζει ότι πρέπει να παρασκευάζεται αποκλειστικά από κριθάρι, λυκίσκο και νερό.

Στα μέσα του 19ου αιώνα  η ζυθοποιία αναπτύχθηκε και άρχισε η πώληση εμφιαλωμένης μπίρας.

Εγκαταστάσεις παραγωγής μπύρας

Πως παράγεται η μπύρα;

Οι πρώτες ύλες της είναι το νερό, το κριθάρι, η μαγιά και ο λυκίσκος. Ανάλογα με το είδος της μπίρας προστίθενται και άλλα συστατικά όπως ζάχαρη ή άλλα δημητριακά ή βοτάνια, μπαχαρικά ή ακόμα και σιρόπι φρούτων.

Δεξαμενές μπύρας

Τα στάδια της παραγωγής

Το κριθάρι βρέχεται για 2-5 ημέρες, μουλιάζει σε ζεστό νερό και αφήνεται να βλαστήσει. Έτσι παράγεται η βύνη που αργότερα ξηραίνεται, καβουρντίζεται και κοσκινίζεται.

Κατά τη σακχαροποίηση προκύπτει ο διαχωρισμός των μη διαλυτών στοιχείων από το ζυθογλεύκος, δηλαδή από το μούστο.

Ο μούστος εμπλουτίζεται με λυκίσκο και βράζεται.

Στο μούστο προστίθεται η μαγιά η οποία και παράγει το αλκοόλ και το διοξείδιο του άνθρακα.

Κατά τη «μεταζύμωση» αφαιρείται μεγάλο μέρος της μαγιάς.

Η μπίρα μεταφέρεται σε άλλη δεξαμενή μέχρι να εμφιαλωθεί.

Τα πιο γνωστά είδη της μπύρας

Lager

Το πιο διαδεδομένο είδος μπίρας στον κόσμο, αλλιώς και βυθοζύμωτη, αφού η μαγιά καθιζάνει. Οι θερμοκρασίες ζύμωσης είναι από 6 – 12οC και η μεταζύμωση διαρκεί μήνες.

Στις Lager ανήκει και η Bock που αλκοόλ της είναι περίπου 5,7%.

 
Pilsner ή Pils

Είναι η ξανθιά, βυθοζύμωτη Lager. Mια μπύρα με πικράδα ξεχωριστή λόγω του λυκίσκου που περιέχει σε μεγαλύτερη αναλογία.

Το όνομά της προέρχεται από την πόλη Plzen, της Τσεχίας.

Ale

Λέγεται και αφροζύμωτη, αφού κατά τη ζύμωση η μαγιά ανεβαίνει στην επιφάνεια του μούστου.

Η ζύμωση γίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες 15-23οC και η μεταζύμωση διαρκεί λίγο.

Άλλοι τύποι Ale είναι η σκουρόχρωμη Brown και η Golden με χρώμα χρυσαφί και γεύση απαλή. Συνήθως προστίθεται καλαμπόκι ή ρύζι κατά την παρασκευή της.

Weissbier

Βασικά πρόκειται για υποκατηγορία της Ale με μικρή περιεκτικότητα σιταριού. Ξεχωρίζει για το θολό της χρώμα και την ελαφρά υπόξινη γεύση της, που δημιουργείται από την προσθήκη λακτοβάκιλλων.

Dunkel

Έτσι ονομάζονται στη Γερμανία οι σκουρόχρωμες μπίρες, με έντονη τη γεύση της βύνη. Αυτή η ευχάριστη ιδιαιτερότητα προέρχεται από το παρατεταμένο καβούρντισμα.

Stout

Σκούρα, αφροζύμωτη μπίρα που προέρχεται από την Ιρλανδία.

Η εξαιρετική πινελιά της καβουρντισμένης βύνης χαρίζει στον ουρανίσκο τόνους καραμέλας ή ακόμα και σοκολάτας.

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και μπύρες Sweet Stout, Dry Stout, Imperial Stout.

H διατροφική αξία της μπύρας

Ο Ιπποκράτης γράφει πρώτος για τις ευεργετικές ιδιότητες του ζύθου στον οργανισμό μας. Η μπίρα είναι πλούσια σε όλο το σύμπλεγμα βιταμινών Β, ασβέστιο, μαγνήσιο ενώ περιέχει ελάχιστα σάκχαρα και καθόλου λίπος. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μέταλλα. Συμβάλει στη καλή λειτουργία της καρδιάς, την υγεία των οστών και χαρίζει λάμψη και υγεία στα μαλλιά και το δέρμα μας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ορίσει την ήπια κατανάλωση μπύρας ένα ποτήρι για τις γυναίκες και 2 για τους άνδρες ως ευεργετική για την υγεία. Λόγω της πλούσιας περιεκτικότητας σε νερό 92% και χαμηλή αλκοόλη περίπου 4% θεωρείται ιδανικό ενυδατικό ποτό για το καλοκαίρι.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !