Ο καφές ωφελεί την υγεία μας

Tips

Ξύπνημα χωρίς καφέ δεν γίνεται… για το 85% των Ευρωπαίων. Είτε πρόκειται για τον ελληνικό καφέ ή espresso ή γαλλικό, το καφεδάκι είναι πάντα ευπρόσδεκτο. Θεωρείται το πιο in ρόφημα του Δυτικού κόσμου με μεγάλη διαφορά, είναι η αγαπημένη συνήθεια όλων μας. Άλλωστε ξυπνώντας με το άρωμα του καφέ είναι δύσκολο να γυρίσεις το κεφάλι στο μαξιλάρι σου… Πόσες φορές δεν έχουμε αναλογιστεί, αφού υπάρχει ο καφές στον πλανήτη μας, οι καταστάσεις μοιάζουν λιγότερο οδυνηρές….

Ας μην ξεχνάμε ότι πίσω από ένα φλιτζάνι καφέ κρύβεται μια ολόκληρη φιλοσοφία ακόμα και στάση ζωής…

Το ευχάριστο είναι ότι πρόσφατες μελέτες αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά ότι ο καφές «κρύβει» στην καρδιά του πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας και σίγουρα μας ενδυναμώνει όλες τις ώρες της ημέρας.

Ένα φλιτζάνι καφές μια καλημέρα και καλή παρέα το καλύτερο ξεκίνημα της ημέρας.

καφεόδεντρο
Το καφεόδεντρο, με τους σπόρους του καφέ

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλές ποικιλίες καφέ ωστόσο δύο είναι οι πιο σημαντικές η ποικιλία Arabica, που αποτελεί το 70% της παραγωγής παγκοσμίως και η ποικιλία Robusta, που αποτελεί το 30%. Η ποικιλία Arabica έχει μικρότερο ποσοστό καφεΐνης αλλά είναι πολύ πιο αρωματική από την ποικιλία Robusta.

Ποια τα θρεπτικά οφέλη του καφέ;

H καφεΐνη, ενδυναμώνει

Η καφεΐνη βρίσκεται στον καφέ, το τσάι, το κακάο και σε αρκετά φυτά ακόμα. Έχει την ικανότητα να διεγείρει και να ενεργοποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η καφεΐνη δρα ανασταλτικά της αδενοσίνης, που ευθύνεται για την υπνηλία. Βοηθά στην συγκέντρωση, στη μνήμη, στην εγρήγορση, αλλά και στη σωματική απόδοση.

Βέβαια για να είναι ασφαλής η καφεΐνη πρέπει να λαμβάνεται σε μέτριες ποσότητες. Η κατάχρηση της οδηγεί σε ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως πονοκέφαλο, νευρικότητα, αϋπνία, εκνευρισμό και άγχος.

Η καθημερινή δόση καφέ δεν πρέπει να ξεπερνά τα 4 φλιτζάνια.

Η ελεγχόμενη κατανάλωση καφέ χαρίζει θρεπτικά οφέλη στον οργανισμό μας.

Αντιοξειδωτικά

Ο καφές αποτελεί σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών, που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Μια δυνατή πολυφαινόλη, το χλωρογενικό οξύ υπάρχει κυρίως στους κόκκους του καφέ αλλά και σε πολλά ακόμα φυτά είναι ο σύμμαχός μας στη μάχη κατά των ελευθέρων ριζών. Έτσι μειώνεται η φλεγμονή και σίγουρα σημαντικός είναι ο ρόλος αυτής της πολυφαινόλης στην προστασία από αυτοάνοσες ή χρόνιες ασθένειες, αλλά και τη παχυσαρκία.

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν καθημερινά καφέ έχουν μειωμένο κίνδυνο ασθενειών και μελέτες υποστηρίζουν ότι το γεγονός θα μπορούσε να αποδοθεί στην παρουσία αντιοξειδωτικών στον καφέ μας.

Ο ρόλος του καφέ στο διαβήτη τύπου 2

Μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουψάλα, το 2014 έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε ποσοστό 29%.

Μάλιστα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 3 φλιτζανιών καφέ την ημέρα είχε ακόμα ισχυρότερη προστατευτική δράση.

Αναφέρεται επίσης ότι η αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση του καφέ μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα.

Ο καφές εχθρός της κατάθλιψης

Ο καφές είναι ένας από τους εχθρούς της κατάθλιψης. Το γεγονός ότι δημιουργεί εγρήγορση, ενδυνάμωση και βοηθά στη συγκέντρωση προσοχής φαίνεται ότι είναι η αιτία που δεν μας αφήνει να βυθιστούμε στην κατάθλιψη λόγω της ανάδρασης.

Ιατρική μελέτη έχει καταλήξει ότι τα άτομα που καταναλώνουν 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα παρουσιάζουν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο να πέσουν σε κατάθλιψη.

Ένα ακόμα ατού του καφέ τα θετικά αποτελέσματα στην ψυχική μας σφαίρα…

Επίσης ο καφές προστατεύει από την άνοια και τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Νεότερη έρευνα αναγνωρίζει την προστατευτική δράση του καφέ στην επιβράδυνση της διαδικασίας έκπτωσης της πνευματικής και γνωστικής λειτουργίας.

Ο καφές σχετίζεται μάλλον και με τον μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού, καθώς επίσης και κάποιων μορφών καρκίνου όπως ο καρκίνος του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Βέβαια οι μελέτες συνεχίζονται και χρειάζεται μεγαλύτερο δείγμα πληθυσμού για ασφαλή συμπεράσματα.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα  

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !