Έτσι θα κάνουμε πιο ασφαλείς τις αγορές μας στο διαδίκτυο

Tips

Στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, μεγάλο μέρος των αγορών μας γίνεται μέσω ηλεκτρονικών συσκευών και διαδικτύου. Όπως στον αληθινό κόσμο, έτσι και στον ψηφιακό πρέπει να λειτουργούμε με υπευθυνότητα για να εξασφαλίζουμε στον μέγιστο δυνατό βαθμό την ασφάλεια των δεδομένων μας και των συναλλαγών μας. Εμείς θα σας προτείνουμε μερικά απαραίτητα μέσα αυτοπροστασίας:

Επιλέγουμε με προσοχή τα ηλεκτρονικά καταστήματα που συναλλασόμαστε

Πριν κάνουμε οποιαδήποτε συναλλαγή, πρέπει να σιγουρευτούμε ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα που επιλέξαμε είναι έγκυρο. Αν έχουμε κάνει συναλλαγές και στο παρελθόν από την ίδια ιστοσελίδα και όλα κύλησαν ομαλά, αυτός είναι ένας καλός δείκτης αξιολόγησης. Επιπρόσθετα, διαβάζουμε κριτικές άλλων χρηστών και ρωτάμε γνωστούς μας που έχουν ήδη πραγματοποιήσει συναλλαγές για την εγκυρότητα του καταστήματος. Ακόμα, αποφεύγουμε να οδηγηθούμε στο ηλεκτρονικό κατάστημα κάνοντας κλικ σε links από τα social media γιατί είναι πιθανόν να οδηγηθούμε σε άλλη σελίδα που δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που νομίζουμε. Ακόμα, περιηγούμαστε στην ιστοσελίδα και παρατηρούμε αν κάτι δεν μας «κολλάει», όπως ορθογραφικά λάθη, εναλλαγή κεφαλαίων γραμμάτων με πεζά στις λέξεις, γραμματικά και συντακτικά λάθη. Αυτό μπορεί να υποδεικνύει μια ύποπτη σελίδα από το εξωτερικό που μεταφράστηκε αυτόματα.

Κρατάμε υπό έλεγχο τα προσωπικά μας δεδομένα

Κανένα ηλεκτρονικό κατάστημα δεν θα μας ζητήσει περισσότερα στοιχεία από όσα είναι απαραίτητα για να εκτελεστεί η συναλλαγή. Τα πιο συνηθισμένα στοιχεία που ζητούνται είναι το ονοματεπώνυμο, η διεύθυνση, το τηλέφωνο, το email, ενώ κάποιες φορές για διαφημιστικούς λόγους ζητείται η ηλικία, η ημερομηνία γέννησης και το φύλο. Αυτά όμως ανήκουν στα προαιρετικά στοιχεία και η συναλλαγή μπορεί να εκτελεστεί ακόμα και αν δεν συμπληρωθούν. Συμπερασματικά, δεν εμπιστευόμαστε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα αν μας ζητηθούν στοιχεία της ταυτότητάς μας, κωδικοί μας και γενικά ό,τι μας προκαλεί εντύπωση και δεύτερες σκέψεις.

Διαβάζουμε και δίνουμε βάση στους όρους χρήσης

Όταν χρησιμοποιούμε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα δίνουμε  προσοχή στους όρους για την χρήση των δεδομένων μας  όπως π.χ. για διαφημιστικούς σκοπούς και πάντα να διαβάζουμε την πολιτική ιδιωτικότητας στις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε.

 Χρησιμοποιούμε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης

Πλέον χρειαζόμαστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης με χρήση αριθμών, συνδυασμό πεζών και κεφαλαίων γραμμάτων και συμβόλων. Παράλληλα, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε σε όλες τις υπηρεσίες τον ίδιο κωδικό επειδή μας βολεύει και τον θυμόμαστε, γιατί αν παραβιαστεί κινδυνεύουμε περισσότερο. Επίσης πρέπει να ορίσουμε πολύ ισχυρούς κωδικούς στο βασικό μας email και στις πιο σημαντικές υπηρεσίες (τράπεζα, εφορία) και μέσω αυτών να επαναφέρουμε τους κωδικούς των δευτερευουσών υπηρεσιών που ενδεχομένως να έχουμε χάσει. Για μεγαλύτερη ασφάλεια δημιουργούμε ένα αρχείο στον υπολογιστή μας που να καταγράφουμε όλα τα passwords μας  και το κλειδώνουμε με κωδικό.

 Χρησιμοποιούμε λογισμικό προστασίας

 Πολλά κακόβουλα προγράμματα είναι σχεδιασμένα για να υποκλέπτουν ευαίσθητα δεδομένα από τους χρήστες εν αγνοία τους. Για αυτό προτείνεται η χρήση λογισμικού προστασίας (antivirus) σε συνδυασμό με ένα τοίχος προστασίας (firewall).

Όλοι οι υπολογιστές  και τα κινητά χρειάζονται οπωσδήποτε ένα λογισμικό προστασίας. Με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορούμε να βρούμε μια πληθώρα από δωρεάν ή επί πληρωμή antivirus εφαρμογές για να επιλέξουμε.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !