Ο αμερικανικές υγιεινομικές αρχές σε συνεργασία με τον Οργανισμό Προϊόντων Καπνού των ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσαν ένα πρόγραμμα για τη μείωση του εθισμού των ανθρώπων, στη νικοτίνη. Οι επιπτώσεις από τη χρήση καπνού είναι μεγάλες και έτσι αποφάσισαν να δράσουν.
Η μόνη λύση μετά την επένδυση πολλών εκατομμυρίων σε διαφημιστικές καμπάνιες πέτυχαν να μειωθούν αρκετά οι Αμερικανοί καπνιστές. Όμως υπάρχουν και οι αμετανόητοι καπνιστές … εκείνοι που θέλουν να καπνίσουν…
Πάντως το μήνυμα κατά του καπνίσματος, που λειτούργησε στις ΗΠΑ είναι ότι «δεν είναι της μόδας να καπνίζεις» … οι καπνιστές είναι passé πλέον. Σε αυτή την εκστρατεία συνέβαλαν ηθοποιοί, celebrities, ψυχολόγοι… και όλοι μαζί πέτυχαν.
Τώρα ψάχνουν λύση για τους αμετανόητους καπνιστές και η λύση είναι να μειωθεί με νόμο του κράτους, το νόμιμο επίπεδο νικοτίνης που περιέχεται σε ένα τσιγάρο.
Έστω έτσι θα βοηθηθούν και εκείνοι και εμείς οι υπόλοιποι από το παθητικό κάπνισμα.
Τα πρόσφατα στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα από την έγκριτη υπηρεσία του FDA ( Food and Drug Administration ) αναφέρουν ότι «το 87% των ενηλίκων καπνιστών αρχίζουν να καπνίζουν πριν από την ηλικία των 18 ετών και ότι περίπου τα 2/3 των ενηλίκων καθημερινών καπνιστών, άρχισαν να καπνίζουν καθημερινά στην ηλικία των 18 ετών. Έτσι 480.000 άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα από ασθένειες, που ενοχοποιείται το κάπνισμα, καθιστώντας το την κύρια αιτία ασθενειών και θανάτου, που μπορούν να προληφθούν στη χώρα.
Το έμμεσο κόστος του καπνίσματος υπολογίζεται ότι είναι 300 δισεκατομμύρια δολάρια ετήσια, που δαπανώνται για την υγειονομική περίθαλψη των καπνιστών.
Κύριος στόχος είναι η ακόμα μεγαλύτερη μείωση της κατανάλωσης, του εθισμού και των θανάτων μεταξύ των νέων.
Πως θα μειωθούν τα επίπεδα νικοτίνης στα τσιγάρα;
Η νικοτίνη είναι εθιστική ουσία αν και δεν είναι τοξική. Όμως είναι η ουσία που ωθεί τους καπνιστές, να ανάβουν τσιγάρο όλο και περισσότερες φορές την ημέρα.
Στόχος των υγειονομικών αρχών και της κυβέρνησης είναι να μειωθεί το μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο νικοτίνης για τα τσιγάρα.
Για να επανέρθουμε στην έκθεση του FDA μας ενημερώνει ότι: «Η μείωση των επιπέδων νικοτίνης σε ελάχιστα εθιστικά ή καθόλου εθιστικά επίπεδα θα μείωνε την πιθανότητα να εθιστούν οι μελλοντικές γενιές νέων ανθρώπων στο τσιγάρο»
Η αλήθεια είναι ότι περισσότεροι από τους μισούς καπνιστές, έχουν προσπαθήσει να σταματήσουν το κάπνισμα. Όμως αποτυγχάνουν γιατί λόγω των υψηλών επιτρεπόμενων επιπέδων νικοτίνης, ο εθισμός καθιστά δύσκολη την απεξάρτηση.
Η μείωση του επιτρεπόμενου ποσοστού νικοτίνης θα αποτρέψει 33 εκατομμύρια ανθρώπους από το να εθιστούν. Θα έχουμε 8 εκατομμύρια λιγότερους θανάτους … και αυτά συμβαίνουν μόνον στις ΗΠΑ, φανταστείτε τους αριθμούς σε διεθνές επίπεδο.
Πώς δρα όμως η νικοτίνη στον οργανισμό μας;
Kατά την πρώτη εισπνοή καπνού από το τσιγάρο, η νικοτίνη φθάνει στον εγκέφαλο, σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα και σε λιγότερο από 5 λεπτά φθάνει στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η αρχική επίδραση στον εγκέφαλο, στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μια ήπια καταστολή. Βέβαια η νικοτίνη είναι ένα χημικό ταχείας δράσης που χρησιμοποιείται άμεσα από τον οργανισμό. Όσα περισσότερα χρόνια κάποιος είναι καπνιστής τόσο περισσότερο χρόνος χρειάζεται για να εξαλειφθούν τα αποτυπώματα στον οργανισμό, που για κάποιους είναι ολέθρια…
Το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εξετάζει την πρόταση της ολλανδικής πλευράς, ώστε να υποχρεωθούν οι καπνοβιομηχανίες να δημοσιοποιούν όλα τα συστατικά που περιέχονται στα τσιγάρα και να τα αναγράφουν πάνω στο πακέτο.
Σε έρευνα που έγινε βρέθηκε ότι υπάρχουν τσιγάρα με 30% καθαρή νικοτίνη μέχρι 7,5% και βρέθηκε μόνον μια μάρκα με 2,7%.
Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι μέχρι σήμερα δεν είναι υποχρεωτική η δημοσιοποίηση επίσημων στοιχείων.
Μακάρι να υιοθετηθεί η αμερικανική πρωτοβουλία και από τα Ευρωπαϊκά κράτη… Είναι κρίμα
Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα