Οι κολοκύθες δεν είναι μόνον πρωταγωνίστριες του Ηalloween που γιορτάζεται στις 31 Οκτωβρίου, αλλά προσφέρουν πολλά θρεπτικά οφέλη στον οργανισμό μας.
Είναι αυτή η ξεχωριστή πινελιά ανεμελιάς και παραμυθιού που χαρίζουν με την παρουσία τους και μόνον στους πάγκους των οπωροπωλείων.
Το σημαντικό δεν είναι μόνο η νοστιμιά τους στην κουζίνα και στα γλυκά αλλά οι κολοκύθες είναι βόμβες βιταμινών και αντιοξειδωτικών.
Ακόμα και οι σπόροι τους είναι πολύ θρεπτικοί ... Η κολοκύθα είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών, όπως βιταμίνης A, C, E, φολικού οξέος, νιασίνης, βιταμίνης Β6 και παντοθενικού οξέος. Ακόμα περιέχει μέταλλα όπως χαλκό, φώσφορος, ασβέστιο και κάλιο.
Η βιταμίνη Α, που περιέχεται σε 100 μόλις γραμμάρια κολοκύθας καλύπτουν το 246% των συνιστώμενων ημερήσιων αναγκών. Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, που μεταξύ άλλων είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του δέρματος και της όρασης.
Επιπρόσθετα, το κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα της κολοκύθας οφείλεται στα β-καροτένια. Τα β-καροτένια προστατεύουν τα κύτταρα από τη φθορά.
Η γλυκιά κολοκύθα περιέχει και άλλες μοναδικές ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες όπως η κρυπτοξανθίνη, η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη. Ουσίες σημαντικές, για την προστασία των ματιών.
Οι σπόροι της κολοκύθας είναι πολύ θρεπτικοί. Δύο κουταλιές της σούπας κολοκυθόσποροι περιέχουν 5 γραμμάρια λιπαρών, τα 4 γραμμάρια είναι ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Οι σπόροι αποτελούν συμπυκνωμένη πηγή πρωτεΐνης και μετάλλων.