Πώς θα γίνουμε καλύτεροι γονείς… η Μαρία Μοντεσσόρι μας συμβουλεύει

Tips

Η Ιταλίδα Μαρία Μοντεσσόρι ήταν η πιο διάσημη ευρωπαία παιδαγωγός. Πρωτοπόρα και επαναστάτρια για την εποχή της, αφού επινόησε και εφάρμοσε ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό σύστημα ίσων ευκαιριών. Το μοντεσσοριανό παιδαγωγικό σύστημα εφαρμόζεται σε αρκετά φιλελεύθερα σχολεία της Ευρώπης και ειδικά της Σκανδιναβίας μέχρι σήμερα.

Από τότε συνιστούσε ότι ακόμα και τα παιδιά με χαμηλό δείκτη νοημοσύνης, θα πρέπει να μπαίνουν σιγά-σιγά στις κανονικές τάξεις του σχολείου, γιατί έτσι απελευθερωνόταν το πνεύμα και η ψυχή τους, αφού δεν ένιωθαν την όποια διαφορετικότητά τους.  Έτσι πολλοί επιστήμονες συνέδεσαν το όνομά της με τα παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες.

Ο σεβασμός στην προσωπικότητα του παιδιού είναι η πρώτη αρχή της μεθόδου και έπεται η ελευθερία πού βγαίνει όμως μέσα από την πειθαρχία και το σεβασμό.

Η ίδια και οι ακόλουθοί της ίδρυσαν κέντρα εκπαίδευσης για τους δασκάλους ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τη μέθοδο και να εφαρμόζουν το σύστημα χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο παιδαγωγικό υλικό.

Σκοπός της μεθόδου είναι να αγαπήσει το παιδί το σχολείο και να γίνει το λιμάνι του για μία σωστή ανάπτυξη σώματος και νου.

Ποιες είναι οι συμβουλές της Μαρίας Μοντεσσόρι για τους γονείς, προκειμένου τα παιδιά να ανατραφούν σωστά;

Επαινείτε συχνά το παιδί σας, γιατί έτσι μαθαίνει να εκτιμά τον εαυτό του, αξιολογεί την προσπάθειά του και αποκτά αυτοπεποίθηση.

Όταν το παιδί δέχεται συχνά κριτική, κυρίως αρνητική, τότε μαθαίνει να κατακρίνει τους άλλους.

Αν το παιδί αντιμετωπίζεται εχθρικά ή μεγαλώνει σε περιβάλλον που υπάρχει ένταση μεταξύ των γονέων, τότε θα μάθει να τσακώνεται και να βρίσκεται σε αντιπαράθεση.

Αν είστε ειλικρινής με το παιδί σας και εκείνο θα μάθει τη σημασία της αλήθειας.

Τα παιδιά παίρνουν πολλά μηνύματα από το περιβάλλον τους, αν υπάρχουν κακές σχέσεις ανάμεσα στους γονείς και συνεχής αντιπαράθεση, το παιδί θα θεωρήσει ότι αυτός είναι ο τρόπος επικοινωνίας και θα γίνει και αυτό επιθετικό με τους συμμαθητές του και τους φίλους του.

Αν τονίζετε κάποια ελαττώματα του παιδιού σας, εκείνο θα γίνει ντροπαλό.

Αν ενθαρρύνετε το παιδί σας και του δείξετε ότι το εμπιστεύεστε, τότε θα αποκτήσει υψηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

Αν είστε υποστηρικτικοί με το παιδί σας, εκείνο θα είναι σίγουρο για τον εαυτό του.

Αν το παιδί μεγαλώνει σε ένα ασφαλές περιβάλλον, μαθαίνει να εμπιστεύεται τους ανθρώπους.

Αν με τα λόγια σας κάνετε το παιδί σας να νιώθει ντροπή, θα γίνει ενοχικό.

Ποτέ μη μιλάτε άσχημα για ένα παιδί, είτε σας ακούει, είτε όχι.

Πρέπει πάντα να τονίζουμε τα θετικά στοιχεία του παιδιού και να προσπαθήσουμε να τα αναπτύξουμε. Έτσι δεν θα υπάρχει χώρος για να αναπτυχθούν τα αρνητικά στοιχεία του.

Όταν το παιδί έρχεται σε σας για να σας πει κάτι ή να ζητήσει κάτι, τότε πάντα θα πρέπει να το ακούτε και πάντα να απαντάτε στις ερωτήσεις του.

Θα πρέπει να μιλάτε πάντα όμορφα στο παιδί σας, να το σέβεστε ακόμα και όταν κάνει λάθη, έτσι θα μπορέσει γρήγορα να διορθωθεί.

Μάθετε στο παιδί σας να είναι ευγενικό, να λέει πάντα ευχαριστώ, να ζητά συγνώμη…

Βοηθείστε το παιδί σας να αποκτήσει ικανότητες από μικρό, αυτό διασφαλίζεται μόνον αν περιβάλλεται με αγάπη και τρυφερότητα.

Μάθετε να συζητάτε με το παιδί, πείτε του στοιχεία από την καθημερινότητά σας ώστε να μάθει να μοιράζεται μαζί σας τη δική του καθημερινότητα.

Κάθε επικοινωνία πρέπει να είναι αμφίδρομη για να είναι επιτυχημένη.

Πάντα να είστε διαθέσιμοι να προσφέρετε βοήθεια στο παιδί σας σε ότι το απασχολεί είναι προτεραιότητα. Έτσι θα προλάβουμε προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν κατά την εφηβεία.

Μάθετε με κάθε τρόπο το παιδί σας να είναι υπεύθυνο. Θυμίστε του ότι το σχολείο είναι η δική του εργασία και η πρόοδός του είναι δική του υπόθεση. Όπως οι γονείς εργάζονται για να καλύπτουν τις ανάγκες του σπιτιού και τις δικές του έτσι και εκείνος/η έχει αυτή την υποχρέωση.

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές το σίγουρο είναι ότι τα παιδιά σας θα μεγαλώσουν σωστά.

Από τη δημοσιογράφο Σίσσυ Νίκα

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Σχετικές δημοσιεύσεις

error: Το περιεχόμενο του website προστατεύεται !